Witam
Jestem po przesiadce z Sony 55XE9305 na LG OLED55C9. Długo zastanawiałem się w co iść po moim sprawdzonym i naprawdę świetnym xe9305. Zobaczyłem promocję w Neonecie za 4999 zł, zamówiłem i.... odpisali :
"Witam,
uprzejmie informuję, że wybrany przez Państwa produkt - TV LG 55" OLED55C9 OLED, webOS Smart TV, Cinema HDR niestety jest niedostępny na naszych magazynach logistycznych.
Niestety nie spodziewamy się też dostaw wybranego produktu.
W związku z zaistniałą sytuacja pragniemy zaproponować zamiennik, tj. Telewizor LG OLED55B9 OLED Smart TV w cenie 4999 zł.
Najmocniej przepraszamy za wszelkie niezgodności".
Udało mi się jednak kupić telewizor po odstąpieniu rezerwacji przez osobę z forum, której udało się zamówić telewizor do sklepu Neonet i go nie odebrała, a ja to zrobiłem

. Więc za 4999 zł stałem się w piątek jego właścicielem. Wrażenia:
Plusy:
- telewizor jest mega szybki i płynny, wszystko zasuwa jak szalone,
- nie odczuwam braków w jasności, kolory są mega nasycone,
- czerń jest niesamowita,
- wczoraj oglądałem mecz i mam wrażenie, że lepiej radzi sobie z ruchem niż Sony - nie smuży,
- design jest niesamowity, cienka góra robi robotę,
- pilot magic jest ekstra, obsługuję Xboxa One S pilotem od telewizora i odpalam sobie kodi z xboxa

,
- głośniki - są mega jak na telewizor, jest trochę basu, jest czysto, głośno i przyjemnie.
Minusy:
- nie mam co wpisać po 2,5 dnia - mam nadzieję, że nie będę musiał aktualizować

,
- aaa jest mega ciężki do przenoszenia i trzeba być mega delikatnym przy montażu

.
Ustawienia obrazu mam pomieszane z tej strony i jestem bardzo zadowolony.
best-tv-settings.com/tv-settings-lg-oled-c9/
Oglądałem test wypalania na dystansie 3800 godzin z Oledem C8. Dowiedziałem się, że telewizor wykonuje po 4 godzinach ciągłego oglądania - po wyłączeniu z pilota - "masowanie matrycy - odświeżanie pikseli" - które trwa 10 minut. Ustawiam więc timer na 4 godziny po włączeniu, sam się wyłącza po tym czasie i po 10 minutach wracam do oglądania.
Czy to działa ?
Męczyłem tv 4 godziny 10 minut przerwy i znowu 4 godziny. Robiłem test banding 5% i 10 % i przed wyłączeniem, miałem delikatnie ciemniejsze linie od pasów góra i dół. Wyłączyłem na 10 minut telewizor i ponownie zrobiłem test, matryca czysta, bez żadnego znaku. Także działa ten system jak trzeba. Myślę, że przy takim użytkowaniu jak moje wypalenie mu nie grozi

.