To wiem, tylko dlaczego ten sam materiał nie jest skalowany przez TV gdy go ogladasz bezpośrednio z USB lub podpietego odtwarzacza?
Drodzy Forumowicze,
Przewertowałem cały wątek poświęcony C9 z próbą znalezienia odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, mianowicie w jaki sposób zmusić C9 do skalowania obrazu HD/FHD do 4K. Nigdzie w instrukcji tego nie znalazłem. Korzystam z dekodera Horizon od UPC podbpiętego HDMI do TV, nie widzę by obraz był skalowany. Odtwarzacz Oppo 93EU podpięty jest do ampli Denona, on świetnie skaluje materiał z plików MKV lub płyt Blu-Ray do 4K. Jeśli podłączę dysk zewnętrzny do TV to pliki mkv odtwarzane są w natywnej rozdzielczości dla danego filmu zazwyczaj jest to FHD.
Czy da się włączyć skalowanie do 4K niezależnie od źródła? Jeśli tak to gdzie jest taka funkcja w ustawieniach TV.
Ja może zmienię temat na chwilę. Nie dawno co tu też zresztą pisałem zakupiłem u kiki c9. Telewizor jest skalibrowany przez firmę Pana ******************. Obraz itp jest dla mnie świetny. Po paru dniach zaobserwowałem coś co delikatnie mnie zdziwiło. Mianowicie 3 poziome jakby linie tylko ani czarne ani białe tylko jakby za mgła. Takie cienie. Te linie są równiutkie. Jedna z 15 cm od dołu druga centralnie przez środek a 3 ta sama odległość od krawędzi tylko z góry. Wszystkie poziomo od linijki. Zauważyłem to na planszach testowych na YouTube gdzie przełączają się plansze kolorowe. I to nie widać odrazu jak załączy sie plansza tylko po jakimś czasie, dobrych parunastu sekundach. Musi obraz trochę pozmieniać tych kolorów. Widać to jak się wpatrujesz w to lub ruszasz wzrokiem góra dół. Na jednolitych planszach, w grach gdzie najedziemy na białe tło lub niebieskie niebo na pierwszy rzut oka ciężko zauważyć ale jak zacznę sie wpatrywać i ruszać kamera to idzie to wychwycić. Tak wiem tak się nie ogląda transmisji itp. ale jak raz coś takiego zauważysz to później twój wzrok tego szuka. Kiki został o tym poinformowany bo oczywiście do niego nic nie mam, bo sprawdził mi tv tak jak chcialem. Zgłosiłem to do LG i ma przyjechać technik i sprawdzić czy ja sobie coś wkręcam czy poprostu taka jest konstrukcja tv. Czy tv sobie tak reguluje podświetlenie na dłuższym statecznym obrazie ze wtedy widać takie cienie, te linie, nie wiem. Napisałem to tutaj czy ktokolwiek coś takiego zauważył. Szukałem na internecie i nie znalazłem żeby ktoś miał podobny problem. Nagrałem filmik telefonem ale ciężko uchwycić telefonem coś w co trzeba i tak się wpatrywać wzrokiem ludzkim. Jeżeli dacie jakoś filmiku na HD to wtedy idzie to zauważyć. Pozdrawiam.
https://youtu.be/E-ePuQtsoNs
O tutaj na zdjęciu poniżej: