OLED C9 + PC 4K120Hz - problem - wykrywa tylko 4K60.

rafaell68

Member
Koledzy doradźcie mi proszę - mam problem z uzyskaniem na PC 4k@120Hz na C9 (OLED65C9PLA). Chciałem go użyć do SimRiga. Mam dwa 10m kabelki (potrzebuję takiej długości) : KABEL 1 oraz KABEL 2.
TV działa na kablu nr 1 z PS5 normalnie i daje normalnie obraz 4k120hz.
Natomiast po podłączeniu do PC mam tylko 4k60Hz. Przy próbie manualnej zmiany na 120 hz w panelu sterowania nvidia potrafi się wywalić i wogóle przestaje wykrywać TV.
Dlatego zakupiłem kabel nr 2 (światłowodowy 4k) - tutaj wcale się nie widzi z PC.
Macie jakieś sprawdzone kable tej długości ewentualnie macie wiedzę jak w PC uzyskać 4k120Hz?
Informacje dodatkowe : TV soft najnowszy : 05.40.61
HDMI ULTRA HD Deep Colour jak mam włączone to nie widzi się z PC - muszę mieć na OFF.

Ostatnia edycja:

rafaell68

Member
Pokazuje PC od samego początku.
Pytanie do osób, które przerabiały temat 4K120Hz z PC : czy to były kwestie kabli czy w windowsie trzeba coś modyfikować, czy po prostu automatycznie się odpaliło.

nelson87

New member
Na windowsie nic nie trzeba zmieniać, jeśli już to na tv. Kable mogą być problemem, skoro na drugim w ogóle nie widzi PC, przy czym to ten drugi kabel wydaje się być lepszy, a nie działa Ci. Taki kabel jest kierunkowy, także zakładam, że podłączasz source i display we właściwym kierunku?

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
W Windowsie w sterownikach ekranu także może być ustawione 60Hz, zależy od sterowników karty graficznej

rafaell68

Member
Taki kabel jest kierunkowy, także zakładam, że podłączasz source i display we właściwym kierunku?
Przyznaję bez bicia - nie zwróciłem uwagi i faktycznie pierwotnie uruchomiłem odwrotnie.

Kabel po poprawnym podpięciu działa prawidłowo.
4K@120Hz poszło ostatecznie ale dopiero po odłączeniu 3-ciego monitora.
Dla potomnych faktycznie musi być odpalone : HDMI ULTRA HD Deep Colour + Instant Game Response.
Mój setup wygląda tak : ASUS ROG PG329Q (1440p@165Hz) + ten TV LG C9 (teraz chodzi 4K@120Hz@10bit@HDR) + SAMSUNG U32J592UQU (4K@60Hz).
Jak wszystkie są odpalone to C9 nie chodzi na 4K@120Hz tylko max 4K@60Hz. Muszę odpiąć tego Samsunga 4K wtedy C9 idzie fullem.
Wszystko obsługuje RTX 3080 Ti.
Możliwe, że to jakieś limitacje karty. Googlowałem na szybko to dostałem takie info :

"Supports 4 monitors, has a maximum resolution of 7680x4320 and Up to 4k 12-bit HDR at 240Hz with DP1.4a+DSC. Up to 8k 12-bit HDR at 60Hz with DP 1.4a+DSC or HDMI2.1+DSC. With dual DP1.4a+DSC, up to 8K HDR at 120Hz
I'm not clear if those hertz limitations are assuming a single display or you can run multiple all at the limit and how mirrors counts toward the limits."

Liczyłem to u mnie pikseli byłoby przy wszystkich trzech uruchomionych : 20 275 200. Maks wynikający z rozdzielczości 7680x4320 to 33 177 600.
Natomiast tak jak wyżej piszą nie wiadomo do końca jak wpływają na to Hz.

Do góry