Ogromny dylemat i problem z wyborem tv. Plazma czy led?

nihawk319

New member
Witam wszystkich serdecznie :) Musze sie was poradzic w wyborze nowego tv, a przytloczony iloscia takowego sprzetu na rynku jestem dosc przytloczony. Kilka rzeczy ode mnie:
-tv min 46 cali
-jestem fanatykiem meczow
-bedzie uzywany pod ps3
-odleglosc od tv ok. 2-2,5m, lubie z bliska z lozka ogladac
-budzet do 3600

Poczatkowo rozwazalem plazme i te modele:
-Panasonic TX-P50G30 (okolo 3100)
-Panasonic TX-P50GT30 (okolo 3500-3600)
-3D PANASONIC P46ST30E (2900)
-3D PANASONIC TX-P50ST30 (3500-3600)

Z tego co wyczytalem najlepsza wlasnie do takich zastosowan bedzie plazma, ale niestety jest jedno duze ale - DUZE naswietlenie za dnia w pokoju ;/ szczegolnie latem bedzie to uciazliwe..

Z drugiej strony myslalem nad led 3d i kilka moich propozycji:
-Samsung UE46D6100 (3600)
-SONY KDL-46EX720 (3600)
-TV 3D LG 47LW5400 +7 PAR OKULARÓW (3600)
-LG 47LW4500 LED 3D FULLHD 400Hz MCI USB 7xOKULARY (3200)

1) czy na tych ledach (200hz) gry i mecze nie beda smuzyc?
2) Czy roznica wcale nie jest taka duza za dnia nawet w oswietlonym pokoju dzieki powlokom w plazmach?
3) Czy warto w takim przypadku przebolec gorsza ogladalnosc za dnia, a wieczorem i w nocy plazma mi to wynagrodzi ponad miare?
4) sens 3d, czy rzeczywiscie jest to gra warta swieczki (Cos czego nie odstawie po 2-3 razach, bo jednak mimo wszystko zauwazam, ze kazdy kto ma 3d nie korzysta praktycznie z tego wcale). Tu sie zawiera rowniez cena, bo 500zl mniej np za panasa bez 3d robi mi wielka roznice, bo mam polowe ps3, albo prawie 2/3 xboxa 360.

PRIORYTETEM jest obraz 2d, brak smuzenia :) 3d fajny dodatek na ktory moge wydac te 500-600 zl wiecej, tylko pytanie, czy przez najblizsze 2-3 lata bede z tego korzystal?

I ostatnia sprawa, jestem migrenowcem, takze jesli led, to sklanialbym sie do pasywnych lg, po 2h seansu 3d w kinie oczy mnie tak bola ,ze wychodza z galek i ida 2 metry przede mna.. Tyle z mojej strony.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To nie wybierasz telewizora tylko telewizor Ciebie.
Do wszystkich potrzeb nr 1 to 50GT30.

nihawk319

New member
aha. To 3d jest warte doplaty? Niestety przez przypadek dodalem ten watek rowniez w dziale "plazma" a nie wiem jak skasowac jeden, badz drugi, takze prosze moderatorow o usuniecie ktoregos :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jak lubisz gadżety to warto.
Jak chcesz pokazywać jako promotor 3D swojej rodzinie czy znajomym to warto. A tak możesz spokojnie ominąć 3D.
Wystarczy że fanem meczy - to masz ogromna przewagę jakości.

nihawk319

New member
Nie o chwalenie tu chodzi ;p Kumpel ma samsunga 3d, chyba z linii 7000 i szczerze obraz 3d w meczu nie zrobil tam na mnie zadnego wrazenia, za to w sklepie tv za 8-10 tys juz naprawde wygladaly fajnie i pytanie czy za 3500 zl to 3d to nie bedzie takie marne "3d"...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie, marne nie będzie. Problem jest inny.
Na 3D potrzebny jest duży ekran.
Ja odpuszczam 3D . To się da oglądać raz na tydzień i to kilkanaście minut.
A obraz Hd z dobrym bitrate mogę oglądać na okrągło i jestem zachwycony.

stypi

New member
też mam problem czy 3d czy nie, oczywiście rozważam panasa 42, serię GT, G i vT, odległość od tv ok.3m, GT znacznie tańczy od VT ale bez okularków, może jednak te 3d odpuszczę :-/

eM!

New member
Witam wszystkich serdecznie :) Musze sie was poradzic w wyborze nowego tv, a przytloczony iloscia takowego sprzetu na rynku jestem dosc przytloczony. Kilka rzeczy ode mnie:
-tv min 46 cali
-jestem fanatykiem meczow
-bedzie uzywany pod ps3
-odleglosc od tv ok. 2-2,5m, lubie z bliska z lozka ogladac
-budzet do 3600

Z odległość 2-2,5 w zupełności Ci wystarczy 46". Ja mam 42" i oglądam telewizję z około 2,5m.

Z tego co wyczytalem najlepsza wlasnie do takich zastosowan bedzie plazma, ale niestety jest jedno duze ale - DUZE naswietlenie za dnia w pokoju ;/ szczegolnie latem bedzie to uciazliwe.

Zastanów się, kiedy będziesz wykorzystywał swój przyszły TV? Czy oglądasz / grasz więcej w nocy, czy w dzień. Czy np nie będzie Cię wkurzało oglądanie z dziećmi w niedzielny poranek TV, gdzie będziesz wytężał wzrok aby dojrzeć coś na plazmie? Czy jednak TV posłuży Ci do oglądania meczy, które emitowane są wieczorami, tak samo jak sesja z piwem i padem w ręku.

Z drugiej strony myslalem nad led 3d i kilka moich propozycji:
-Samsung UE46D6100 (3600)
-SONY KDL-46EX720 (3600)
-TV 3D LG 47LW5400 +7 PAR OKULARÓW (3600)
-LG 47LW4500 LED 3D FULLHD 400Hz MCI USB 7xOKULARY (3200)
Hmmm, tu udaj się do swojego sumienia jak również EGO i szczerze odpowiedz ile będziesz chciał oglądać materiałów w 3D. Z jednej strony zbędny wydatek, bo użyjesz tej opcji sporadycznie, ale z drugiej - Ty masz, a sąsiad nie ma 3D u siebie. I kto jest lepszy? (Ty--->:hihi::sad: <--- sąsiad)

1) czy na tych ledach (200hz) gry i mecze nie beda smuzyc?
Moim zdaniem nie. 200Hz daje płynny obraz, ale różni producenci dodają różne zabawki, które polepszają dynamikę scen - np w przytoczonych wcześniej meczach (nie jestem fanem piłki nożnej, ale wiem, że dynamika naszej reprezentacji oscyluje w okolicach 1-2Hz)
2) Czy roznica wcale nie jest taka duza za dnia nawet w oswietlonym pokoju dzieki powlokom w plazmach?
Powłoki na pewno dużo dają, ale nie spodziewaj się cudów! Takie moje skromne zdanie, gdyż każdy trochę inaczej odbiera różne udoskonalenia techniczne TV.
3) Czy warto w takim przypadku przebolec gorsza ogladalnosc za dnia, a wieczorem i w nocy plazma mi to wynagrodzi ponad miare?
Moim zdanie NIE. Może dlatego, że nie jestem miłośnikiem plazmy i wole stanowczo podświetlanie LEDowe. Osobiście wolałbym TV, który sprawdza się w każdej sytuacji, co nie oznacza, że plazma w dzień nie działa, czy daje obraz którego nie da się najzwyczajniej przeboleć.
4) sens 3d, czy rzeczywiscie jest to gra warta swieczki (Cos czego nie odstawie po 2-3 razach, bo jednak mimo wszystko zauwazam, ze kazdy kto ma 3d nie korzysta praktycznie z tego wcale). Tu sie zawiera rowniez cena, bo 500zl mniej np za panasa bez 3d robi mi wielka roznice, bo mam polowe ps3, albo prawie 2/3 xboxa 360.
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. 3D dobrze jest mieć, nawet jeśli się nie korzysta z tego za dużo. Technologia idzie do przodu, może jakaś platforma telewizyjna pokusi się o wydanie kanłu w 3D (choć nie nastąpi to zbyt prędko). Jak już wcześniej pisałem, trzeba dbać również o swoje EGO ;)
PRIORYTETEM jest obraz 2d, brak smuzenia :) 3d fajny dodatek na ktory moge wydac te 500-600 zl wiecej, tylko pytanie, czy przez najblizsze 2-3 lata bede z tego korzystal?
Już odpowiedziałem dwa razy na to pytanie więc nie będę się rozwodził po raz trzeci i zanudzał.

I ostatnia sprawa, jestem migrenowcem, takze jesli led, to sklanialbym sie do pasywnych lg, po 2h seansu 3d w kinie oczy mnie tak bola ,ze wychodza z galek i ida 2 metry przede mna.. Tyle z mojej strony.

I tutaj nie mogę poprzeć swojej wypowiedzi żadnymi badaniami klinicznymi przeprowadzonymi przez naukowców z USA. Jestem z osobą cierpiącą na to upierdliwe schorzenie. Nie zauważyłem negatywnych skutków jeśli chodzi o podświetlanie LED, bo plazmy w domu nie mamy.

Samsung UE46D6100 (3600) wydaje się ciekawą propozycją ze względu na matrycę.
SONY KDL-46EX720 (3600) mogę polecić, bo dużo oglądałem ten TV wraz z osobą cierpiącą na migrenę i tutaj nie zauważyliśmy skutków ubocznych w tym przypadku. Do tego podoba mi się Sonowskie menu i jakość obrazu.
LG 47LW4500 LED 3D FULLHD 400Hz MCI USB 7xOKULARY (3200). Jeśli chodzi o migrenę w tym przypadku (czytaj 400Hz) zauważyliśmy, że szybciej można się dorobić "bólu głowy" przy takiej częstotliwości odświeżania.

Trochę się rozpisałem, ale kwestia obejrzenia meczu w dobrej jakości wydaje się priorytetem, choć sam nie rozumiem piłki ;).

Soryu

New member
Bez reklam
Tak dla jasności: wymienione wyżej LEDy nie mają 200Hz (a już na pewno nie 400Hz) - to jest tzw. "wyolbrzymienie marketingowe" - mają 100Hz.
Faktem jest, że szyba bardzo odbija refleksy w dzień: miałem kiedyś ldc z matową powłoką, a obecnie leda z szybą, i różnica jest kolosalna. Boisz się odbić w dzień - wybierz tv z matową matrycą.
Panasonic G vs GT: podobno wersja GT ma ciut lepszą matrycę od wersji G, więc w tym przypadku dołożenie do 3D może przełożyć się na lepszy obraz 2D.
Smużenie: hm, z tym to różnie bywa, to może zależeć od jakości źródła obrazu, ale ogólnie mówiąc to jest to przypadłość bardziej lcd/led niż plazm.
Samsung: podobno wielka loteria z matrycami - różni producenci, nierównomierne podświetlenie (clouding).

Ostatnia edycja:

nihawk319

New member
Wielkie dzieki za odpowiedz :) W szczegolnosci eM! ktory sie znakomicie rozpisal i rozwial moje wszelkie watpliwosci. Jestem zdecydowany na led 3d i raczej wybor padnie na lg i mam na oku 3 modele:
-LG 47LW5400 (3600)
-LG 47LW4500 (3300)
-42LW570S (3200)

Ten ostatni jest troche mniejszy ale ma pelne smart tv(na czym mi nie zalezy, bo bedzie ps3) oraz troche wiecej wejsc/wyjsc, ma rowniez w 3d "600 hz", podczas gdy 2 pozostałe maja po 400hz. Jaka jest roznica miedzy 2 pierwszymi, bo szukalem i za boga nie moge sie doszukac (oprocz wygladu ;p)..

FireX

New member
Kolego jak chcesz grać to musisz wiedzieć o zjawisku InPutLag o którym nikt tutaj nie wspomniał a co jest najważniejszą rzeczą dla posiadacza ps3/xbox360

Sam od 3 tyg kupuje TV ,ale nikt nie udziela mi odpowiedzi ,nawet w MM nie wiedzą co to inputlag a wiec z tego co ja sie dowiedzialem

TV LG odpada bo ma najgorszy input lag (nie da sie graz w GT5/ forze 4 a co mówiąc o grze online !)

Opóżnienie na 720p wynosi ok 60 ms wiec tv LG nie nadają sie do GRANIA !!

Na poziomie 35ms ma TV sony ex720

Najlepsze są do gier TV od Sharpa z lini AQUOS ale 3d aktywne i drogie

Powodzenia

Tutaj mój temat o inputlag

http://www.hdtv.com.pl/forum/3d-tv/80939-tv-dla-gracza-led-3d-min-inputlag-2.html

TV do gier ,moja list z małym inputlagiem

* Sharp 40LE830 3d aktywne
* Toshiba 40TL838 tez aktywne
* PHILIPS 42PFL7606K tutaj pasywny co dla mnie na +

Ostatnia edycja:

nihawk319

New member
Dzisiaj odnosnie mojego tematu bylem w mm i porownalem ledy do plazm i nie ma ZADNEGO porowniania. Obraz z plazm po prostu rewelka na maxa Panasonici w przyciemnionej czesci kosmos kompletny, w jasnej byly wystawione plazmy samsunga kolo siebie d530, d550, d6900 (czy jakos tak) i czern im wyzszy model tym lepsza, w pierwszych 2 bylo dosc mocno widac odbicia, mocno zniwelowane za to byly dopiero 6900, ale cena w necie na poziomie 50gt30, a panasonic wydaje mi sie ciut lepszy :)

don111

Banned
Wielkie dzieki za odpowiedz :) W szczegolnosci eM! ktory sie znakomicie rozpisal i rozwial moje wszelkie watpliwosci. Jestem zdecydowany na led 3d i raczej wybor padnie na lg i mam na oku 3 modele:
-LG 47LW5400 (3600)
-LG 47LW4500 (3300)
-42LW570S (3200)

Ten ostatni jest troche mniejszy ale ma pelne smart tv(na czym mi nie zalezy, bo bedzie ps3) oraz troche wiecej wejsc/wyjsc, ma rowniez w 3d "600 hz", podczas gdy 2 pozostałe maja po 400hz. Jaka jest roznica miedzy 2 pierwszymi, bo szukalem i za boga nie moge sie doszukac (oprocz wygladu ;p)..
tak czytam i śmiech na sali to mało powiedziane, w co chcesz się teraz wpakować :)
za 3,500 zł masz Panasonica 50GT30 które deklasuje ten cały szmelc od LG (to tv ok w klasie cenowej 2 tys max)
jedyna przewaga LG to matowa matryca i pasywne 3d z którego i tak nie będziesz korzystał, a już na pewno nie rodzinnie bo efekt jest tylko na dużym tv i na wprost

nie słuchaj też głupot że w dzień trzeba się wpatrywać w plazmę żeby coś zauważyć, plazma świeci równie mocno jak kineskopowy telewizor, oglądałeś go z kontrastem ustawionym na maksimum ? chyba nie...
jeśli tv nie stoi naprzeciwko okna/żadnej lampy to nie ma żadnych odbić

za to co się dzieje w zaciemnieniu ?
LG ma znacznie gorszą czerń w stosunku do Panasonica, jak również nierównomierne podświetlenie matrycy (jak to właśnie te "wspaniałe" edge LED), obraz w zaciemnieniu w porównaniu do Panasonica będzie wyglądał tak (nie są to dokładnie te tv, ale porównanie jest miarodajne)

na koniec przeczytaj test porównawczy tych dwóch:
http://www.tvtest.pl/plazma-czy-lcd-za-4500-zl-v0-1/

CRT_LCD_Doom3e.jpg

nihawk319

New member
No wiec po pojsciu do sklepu i zobaczeniu roznic miedzy ledami, a plazma dokonalem wyboru i zakupilem panasonica 50 cali gt 30 ;) Efekt zrobil na mnie w sklepie dla idiotow bardzo duzy, filmy z blue-raya "dupe urywaly :)". Moje pierwsze wrazenie to jest przeogromny, ogladam z okolo 2,5m (poki co, bo za 2 tyg przeprowadzam sie i bede miec duzo wiekszy pokoj, takze na 3,5m pewnie bedzie trzeba odsunac), bylem dzisiaj zmeczony i szczerze meczace bylo to ogladanie ;/ Za duzy najprawdopodobniej, aczkolwiek musze tutaj zaznaczyc, ze poki co nie wymienilem jeszcze dekodera na hd, takze jakosc jest sd i szczerze powiedziawszy z tej odleglosci masakra :( Zobaczymy jak bede wyspany, ale mysle, czy jednak nie oddac go rodzicom i kupic 42 (lubie miec tv przy lozku)...

edit: dam mu jednak kilka dni, wyczytalem na forum, ze niektorzy ogladaja 51 cali z 2,7-2,8m i po jakims czasie "kurczy sie" i az jest za malo :) moze sie przyzwyczaje :)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Spokojnie , przyzwyczaisz się. ale na początek jest trochę zawirowania z wielkością. Inni też tak mieli.

Walenhovv

New member
Kolego nihawk319, ja gdy siedzę przed kompem to P50GT30 wisi 2 metry ode mnie, oglądanie kanałów SD z "Cyfrowego Polsatu" nie sprawia mi problemów. Miałem 40 cali LCD i po dosłownie 3 miesiącach zmalał. Teraz też patrze, że chyba 55 cali mogłem wcisnąć gdyby portfel był grubszy ;-).

nihawk319

New member
Czas odswiezyc temacik :) Minelo kilka dni z moim nowym telewizorkiem (zmienilem dekoder na hd) i jest bomba! :) Tamte beznadziejne programy sd byly wina dekodera, teraz jest o niebo lepiej, nie wspominajac o hd :) Wielkosc juz mi sie lekko za mala wydaje :D Jedyne co mnie zdziwilo to, ze sygnal jest nadawany w 1080i, przez co troche jakosci sie traci o_O.. 2-2,5m to jest jak dla mnie optimum, blizej by bylo za blisko i obraz nie byl by ostry a tak z 2,5m hd wyglada bosko ;) W nocy hd wymiata na calego :)Pozdrawiam wszystkich i goraco zachecam do zakupu!

eM!

New member
Czas odswiezyc temacik :) Minelo kilka dni z moim nowym telewizorkiem (zmienilem dekoder na hd) i jest bomba! :)

Już przekonałeś się na własnej skórze jak ogromne znaczenie ma jakość materiału który jest wyświetlany na TV. Czy to sygnał telewizyjny czy też dobrej jakości płyta z filmem.

Tamte beznadziejne programy sd byly wina dekodera, teraz jest o niebo lepiej, nie wspominajac o hd :)

Każda część ma wpływ na efekt końcowy. TV, okablowanie, dekodery, sygnał TV, etc.

Wielkosc juz mi sie lekko za mala wydaje :D Jedyne co mnie zdziwilo to, ze sygnal jest nadawany w 1080i, przez co troche jakosci sie traci o_O.. 2-2,5m to jest jak dla mnie optimum, blizej by bylo za blisko i obraz nie byl by ostry a tak z 2,5m hd wyglada bosko ;) W nocy hd wymiata na calego :)Pozdrawiam wszystkich i goraco zachecam do zakupu!

Ahhh jak dobrze pamiętam uczucie, gdy przesiadłem się z 20kilku" TV na 42". Kolega śmiał się, że Podczas oglądania Panoramy Czubówna wciągnie mnie za nogi :).
Niektórzy mają lepszy obraz przy 720p zamiast 1080i. Spróbuj, który Tobie bardziej odpowiada. U mnie zdecydowanie lepiej wychodzi 720p.
2,5 powinno być akurat przy takiej wielkości.

Do góry