Ogólnie o ambilight

tdoman

New member
cześć,
rozważam zakup nowego tv i zastanawiam sie na Philipsem z podświetleniem ambilight. Jednak mam dwa pytania:

1. czy podświetlenie będzie dobrze wyglądać gdy telewizor będzie na ciemnym tle? wiem że można ustawić kolor tła, ale czy przy bardzo ciemnym działa to ok?

2. jak dużą przestrzeń trzeba zapewnić dookoła ramki tv aby efekt wyglądał sensownie?

z góry dzięki,
tomek

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
ja mam TV na ścianie o kolorze ciemnej czekolady i efekt jest bardzo dobry. Na bokach mam tak po pół metra luzu pozwala to już na ładne rozpraszanie się światła. Wiadomo im więcej tym lepiej:). TV tak w moim przypadku dałem 9cm od ściany. Gdy była 5cm było to słabo widoczne. Zastosowałem tulejki w zestawie do wieszaka i teraz jest kompromis. Im dalej od ściany tym lepiej, no ale bez przesady, bo TV się wtedy na ścianie nie za ciekawie prezentuje. W moim przypadku 9cm jest kompromisem:)

1ur3k

New member
Jest też tak, że zasięg ambilighta wyznaczasz decydując jak daleko telewizor znajduje się od ściany. Philips w instrukcji jakoś unormował ile to powinno być, no ale to nie liczba objawiona by się ściśle do tego stosować. I też uważam, że dobrze ambilight wypada na ciemnej powierzchni.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Przeciez o ile sie nie myle to nawet kolor sciany mozna ustawic w ustawieniach, wiec jaki to kolor nie bedzie to mysle ze efekt tego gadzetu jest bardzo dobry i na pewno umila ogladanie.

Podłączę się pod ten ogólny temat o ambilight i zapytam, czy jest ktoś kto się napalił na ambilight, żeby po kupnie telewizora się rozczarować?
Czy raczej sytuacja jest odwrotna? Tzn. jak już zacząłeś oglądać z ambilight, to ciężko wrócić do TV bez tego gadżetu?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
nie znam rozczarowanej osoby heh. Mi teraz bez ambi trochę dziwniej się ogląda. Z ambi Tv jak by wydawał się trochę większy, bynajmniej emitowany obraz. Jest takla szersza perspektywa i oczy się tak nie męczą:)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Raczej ciezko jest sie rozczarowac tym"bajerem" :) niewatpliwie jest to fajna sprawa, mam nadzieje ze kiedys beda mogli i inni z tego patentu korzystac..

Do góry