ogólne wątpliwości przed zakupem oraz CSS 1500 - mało informacji

Kajetan

New member
Witajcie!

Chcę kupić zestaw KD. Śledzę forum (+ kilka innych) już z miesiąc.
Z jednym się zgadzam z wieloma poprzednikami - forum jest super, ale wodę z mózgu jednak robi. Jak nieaudiofil zaczyna przymiarki do zakupu KD to nie wie nawet ile ma opcji do wyboru...
Potem czyta, łazi, słucha i słucha,
żar z rozgrzanego mu ucha bucha...

A że forum ciąga najlepiej widać na podstawie godziny wysyłki tego posta.

Ogólne wrażnie moje z forów jest takie - większość sprzętu jest podobna i każdy kto sobie coś kupi jest z tego zadowolony. I nie można dać się zwariować.
Najgorzej jest porównywać bo wtedy widać niewielki wady tego co się ma (lub chce się kupić) z czymś dwa razy droższym. Ale jak się już ma to jest jak w kabarecie TMN: Będzie Pan zadowolony! I ja też będę jak kupię.
Chciałem tą myślą się kierować i szybko kupić i się cieszyc tym co kupię, ale jakoś mi nie idzie. Ciągle coś fajniejszego wyczytuję i budżet się zwiększa... na początku chciałem wydać max. 2500zł...

A teraz mam pytanko :)
(uśmiech jest a propos budżetu początkowego i pytania)
Widziałem w MM zestaw H/K435+DVD47 + CSS 1500.
Nie było to w pokoju odsłuchowym ale nawet w tym hałasie i tak robiło wrażenie. Grało imponująco a dodatkowo /ŻONA MODE ON/ Misiu! Jakie one ładne! /ŻONA MODE OFF/

Co myślicie o tych kolumnach do KD. Strasznie mało opinii jest o nich. Takie rzadkie są? Kiepskie? Za drogie w stosunku do jakości?
Preferencje muzyka 80%, KD 20% (także DivX)
18m2, jazz, soul, koncerty DVD (peter gabriel itp.)

Dla ciekawostki podam, że obok stał drugi zestaw H/K - nie pamietam na jakich głośnikach (JBL podłogowych) ale cena podobna ok. 11k zł i grał jak nie przymierzając kupa. Jak owinięty kocem radiomagnetofon Kasprzaka. Wiem że to pewnie kwestia ustawień ale to jeszcze bardziej zrobiło na mnie wrażenie że CSS są warte zastanowienia.

Rozwijając dalej moje pytania. (jestem raczej na onkyo nastawiony - funkcjonalność + opinie dobre)

Co wybrać? :
- onkyo 674 + DVD504 (674 fajny bo nowość ale właściwie nie widzę po co brać 674 a nie 604) wiem że taki wątek był ale jakoś mi nie rozwiał wątpliwości
- więc może onkyo 604 + 504
- a może onkyo 604 + samsung 860 (niewielka oszczędność chyba...)

Idąc dalej (znając już moje preferencje do onkyo) poradźcie proszę:
- CSS 1500 (czy nie ma sensu i lepiej:
- JBL Northridge E80+E20+EC25+E150P (czy nie ma sensu i lepiej:
- JBL Balboa (kolor tragiczny....)

Aha: bardzo mi się podobał zestaw (słuchałe + ładne są + nie za wielkie co jest niewątpliwą zaletą przey pokoju 18m2) B&W DM309/303LCR3 - co Wy na to???

Dużo napisałem.
Wiem, że wszystko subiektywne jest i trzeba słuchać. Ale nie zawsze jest gdzie i nie zawsze się słyszy...
Proszę nie argumentować, że jak nie słyszę to extra będzie wieża radmora + altusy :)))
Nie mam doświadczenia w odsłuchiwaniu i nie potrzafię wyłapać niuansów więc podpytuję. Nie chciałbym wydać więcej niż 5-8k zł. (lepiej 5 chyba że warto dać 8 :) - odwieczny dylemat. Jak kupie to nie chce zmieniać co rok tylko mieć spokój na 5 -10 lat.

Ja skłaniam się do: Northridge lub B&W
674 +504 lub 504 + 604

Podsumowanie:
1) co myślicie o CSS 1500 w stosunku do zestawów które podałem i co by tu wybrać żeby nie przepłacać. Co Wy byście kupili?
2) sens lub bezsens 674 lub 604
3) pytanie dodatkowe: co to jest to magiczne HDMI v 1.3 (jak jest taki wątek to mnie spóśćcie na drzewo - poszukam sobie, bo jeszcze nie szukałem)

pozdrowienia z Wrocławia

ArtS007

New member
Bez reklam
Onkyo 674 i 604 są takie same z wyjątkiem tego, że 674 ma skalery obrazu dla wejść HDMI.
Głośniki CSS1500 są z tej samej stajni, co Northridge. Ponieważ kosztują więcej, więc może lepiej grają. Balboa grają słabiej od Northridge. Ja wybrałbym Northridge.
Magiczne HDMI 1.3 to połączenie, które przesyła dźwięk w standardach HD. Ale dźwięk zawsze można podłączyć osobno optykiem lub koncentrykiem.

Współczuję zwiększenia budżetu. Ja mam podobny problem. A Radmor to niejeden budżetowy sprzęt zamiata pod dywan. :)

ArtS :)

Ostatnia edycja:

Kajetan

New member
ArtS007 napisał:
Magiczne HDMI 1.3 to połączenie, które przesyła dźwięk w standardach HD. Ale dźwięk zawsze można podłączyć osobno optykiem lub koncentrykiem.

Co to HDMI to ja wiem, tylko to 1.3 ma być podobno niekompatybilne w dół co może oznaczać jakąś rewolucję w ciągu kilku paru lat. Bo niby nasze HDMI będzie antyk, czy jak?
A obraz z v. 1.3 będzie lepiej świecił, a dźwięk lepiej dźwięczył?

pozdawiam

Kajetan

New member
brnę dalej, może ktoś poratuje

Halo! Koledzy!
Macie jakieś doświadczenia z CSS1500? Warto czy nie? Masaj kiedyś pisał że dobre, ale nic więcej. Wyglądają super, ale czy to w ogóle nie jest sprzeczne w kolumnach, tzn ich kształt i to że mogą grać dobrze (także w stereo), słupki toż to takie wąskie...
A i posłuchać ich nie mam zabardzo gdzie bo z MM zniknęły...
Strach trochę się w to pakować bo drogie...

I co myślicie o połączeniu tego z Onkyo?

pozdrowienia

Badyl

New member
Nie kombinuj bierz B&W napewno zagrają , css nie znam sama nazwa przypomina mi [SIZE=-1]Cascading Style Sheets i nic pozatym.
Na twoim miejscu bym posłuchał (nie w MM, tylko w normalnych warunkach) innym firm np.monitor audio , avance czy dali.

[/SIZE]

Goliat

New member
Bez reklam
CSS 1500 są jubileuszowym wytworem JBL-a niby metalowe wykończenie itp....(produkcja PRC:p ) więc w tej klasie cenowej B&W zagrają lepiej ... no i strzeż się Onkyo (dobra rada beż podtekstów)
Jeżeli pasuje ci brzmienie B&W to posłuchaj przed zakupem Denona (zagra bardziej finezyjnie)
Pozdrawiam.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Słuchałem CSS 1500 z Denonem (jakimś niskim, chyba 19xx i potem z HK 240), a to dlatego, że jakieś 2-3 miesiące temu znalazły się te kolumienki na mojej krótkiej liście zakupowej. Nawet Blakninja dawał mi na nie cenę.

Ale po posłuchaniu... oddaliłem ten pomysł. Dźwięk jakiś taki zamulony. Góra zupełnie nieostra, jakby ktoś w koc zawinął, zupełny brak detaliczności. Basu za to jest sporo i to nawet bardzo sporo, do tego stopnia, że zmęczył mnie po odsłuchaniu 4-5 kawałków. Wyglądają, rzeczywiście świetnie, designersko ale w dużym pomieszczeniu. W małym wydają się być dosyć duże (szerokie). Kwestia gustu.

Powyższe uwagi oparte są tylko i wyłącznie na obserwacjach (nie zawsze trzeźwych) autora. ;)

Kajetan

New member
Dziękuję za opinie
Jakby ktoś nie słyszał o CSS to podaję linkę
http://www.jbl.com.pl/apps/katalog/tekst.jsp?place=jbl_b3&news_id=686

Powiedzcie jednak jak to jest że niektórzy bardzo cenią Onkyo np. 674 a inni sugerują że to popelina? (bez podtekstów - ja jeszcze nic nie kupiłem i na onkyo stawiam z powodu funkcjonalności, ale pewnie łatwo dam się przekonać na co innego :)
Jak to jest? Audiofile odradzają, gumowe uszy polecają? Pracownicy skupu metali kolorowych odradzają (bo onkyo ostatnio coraz lżejsze), a ekolodzy doradzają?

Inna rzecz jest w tym że jak na moje oko i ucho - prawda jest taka że kino domowe za 3000-4000zł zagra dobrze prawie każde, bo w kinie domowym jest dużo jazgotu i dosyć trudno wychwycić wyższość jednego nad drugim. Cała rzecz w tym, żeby w kinie domowym mieć dwa przody do porządnego słuchania stereo. Taka jest moja idea. I rodzi się pytanko czy na JBL E80 to uzyskam? Myślę że tak. Zależy mi też na niedużych gabarytach. (B&W 309 mają tu przewagę nad E80). A dżwiękowo nie wiem co wybrać. Oba zestawy fajne. Myślałem też o B&W 603 na przody, 303 tył + LCR3 + sub ASW300. Na razie myślałem, bo jak posłucha 309 vs. 603 to pewnie zaś budźet weźmie w łeb. A może 603 za duże do 18m2?
Jak radzicie w bezpośrednim starciu B&W309 vs. JBL E80. Macie jakieś doświadczenia?
Nie wiem nawet czy można gdzieś razem tego posłuchać we Wrocławiu bo H/K+JBL nie bardzo lubią się z B&W+Marantz/Yamaha.

pozdrawiam

Fatman_1

New member
Bez reklam
Niech sobie ludzie piszą co chcą. Mogę być dla nich nawet gumowym uchem. Mam to w d...e. Jak nie posłucham sprzętu to się nie wypowiadam. Onkyo 674 słuchałem z KEF-ami iQ7 i... cytując Piłata "nie znajduję w nim żadnej winy". To porządny ampli (jeżeli chodzi o dźwięk stereo, bo do kina to wiadomo, że się nadaje). naprawdę pięknie wycyzelowana góra, mocna, pełna średnica i sprężysty bas. Moje gumoe uszy były w pełni zadowolone.
Słuchałlem go bo rozważam zakup - również właśnie ze względu na wyposażenie. Z rzeczy do których mógłbym sie przyczepić to:
- brak wyjścia pre-out (tylko na sub LFE)
- brak interlacera ale to już mi mniej doskwiera)
Spróbuj kupić tak wypasiony ampli w tej cenie.

O B&W się nie wypowiadam bo nie słuchałem.

ArtS007

New member
Bez reklam
Ja miałem okazję posłuchać ponad rok temu Onkyo 603 i grał bardzo ładnie. To jest naprawdę przyzwoity sprzęt.

ArtS :)

Fatman_1

New member
Bez reklam
Jak ktoś lubi historię to niech sobie poczyta jakie recenzje zbierał TX-600E w 2002 i 2003 roku. A to przecież "ojciec" serii 600 Onkyo.

W Testberichte dostał notę 1.1. (Sehr gut) i "Oberklasse". Jeżeli komuś to coś mówi...
http://www.testberichte.de/test/produkt_tests_onkyo_tx_sr_600_e_p20349.html

A przecież od tego czsu go ulepszyli czyż nie?

dzisij rano miałem w rękach TX-674 (czarny i srebrny). Stoją sobie w Starym Browarze na 2 piętrze w Poznaniu. Można kręcić i pstrykać do woli.
Dają nawet 10% off bez pytania (promocja w Avans).

Kajetan

New member
taa...

sam sobie trochę odpowiem
szajsung 950 nie czyta SACD w pełnym zakresie tzn ma jakieś kłopoty z tym. dupa zbita...
a poza tym szajsung do muzyki to chyba nie za bardzo dobry wybór...

sam już nie wiem - znowu głupi jestem

pozdro

Fatman_1

New member
Bez reklam
Albo weź Philipsa 9000S, jeżeli koniecznie zależy Ci na SACD. W ślepym teście odsłuchu (artykuł w którymś Audio) wypadł najlepiej. Odsłuchiwali muzycy. Można go wyrawc teraz na Allegro za 500 pln.

Do góry