odtwarzacz DVD brak dzwieku DD 5.1

masta87

New member
Odtwarzacz DVD mam podłaczony z TV eurozlaczem, coaxialem z ampli i czinczem audio video z ampli (gniazdko DVD/LD) i nie ma dzwieku DD 5.1 :???: Probowalem podpinac pod inne gniazdko jak CD, ale to samo. W opcjach TV nie moge zmienic na DD. Nie mam pojęcia czemu. Amplituner podlaczony z TV optykiem. Normalnie jak odtwarzam z dysku zew. podpietego pod usb z TV amplituner wykrywa DD 5.1 etc....:neutral:

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie bardzo kumam to podłaczenie czinczem? Masz wyjście HDMI z DVD? Jeżeli masz podpięty TV eurozłaczem z DVD i dodatkowo DVD z amplitunerem coaxialem, to wystarczy. Zobacz w opcjach dźwięku w DVD czy masz ustawione na Bitstream czy PCM, ustaw to pierwsze.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja to teraz jak czytam, to nawet nie wiem czy brak jest dźwięku DD z DVD czy z TV?:razz: Trzeba też zaznaczyć że mało jest stacji która nadaje w typowym DD 5.1, bo często jest to DD 2.0.

masta87

New member
W ustawieniach jest wszedzie Dolby Digital. Odtwarzacz (Sony DVPNS310) go wykrywa, tylko w ampli brak :???:
DD 5.1 z TV jeszcze o dziwo sie nie spotkałem :p

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Przyczyn może być tak wiele, że cięzko prorokować. Może być awaria, zły wybrany tryb dźwięku na amplitunerze, źle wybrane wejście na pilocie. Na amplitunerze w ustawieniach nic nie pozmieniałeś? W ustawieniach odtwarzacza DVD masz to Bitstream, o ktorym pisałem? DVD z amplitunerem łącz tylko po jednym kablu ( optical, Coaxial lub HDMI). Czasami w urządzeniach można ustawić priorytet danego połaczenia ( najczęściej jest to HDMI), zobacz czy nie masz przestawione na analog?

masta87

New member
W ustawieniach odtwarzacza DVD nie znalazlem stricte Bitstrean...wszedzie gdzie sie dalo ustawilem Dolby Digital.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Jeżeli oba urzadzenia mam połączone Coaxialem to na ampli powinna sie wyswietlic owa dioda (COAX) ?! A tu nic tak jakby nie wykrywało? Mało tego...w ustawieniach ampli gdzie moge ustawic piorytet połączenia powinienem miec dostepna opcje Coax In (wg instrukcji), a nie mam. Mam tylko Analog, Opti In i Auto In - to ostatnie wybralem.

Do góry