Odtwarzacz CD vs Bluray?

collider

New member
Bez reklam
Jaka jest wasza opinia, czy odtwarzacz CD zagra lepiej od Bluraya? Posiadam bluray Pioneer BDP 430 i ciekawi mnie czy warto inwestować w odzielny CD. Czy powiedzmy modele takie jak: Pioneer PD10K, Nad c515 czy Marantz 5004 pozwolą usłyszeć różnicę czy jednak gra nie warta jest świeczki (kasy)?

fazer58

Member
Bez reklam
Oczywiście,że zagra lepiej,ale czy to "wychwycisz",to już inna sprawa:) Z czym,to będzie grało,jak będzie podłączone? A poza tym,czy masz tak dużo oryginalnych płyt CD,że chcesz inwestować w odtwarzacz CD? Zbyt dużo jest pytań,aby w jednym zdaniu odpowiedzieć.:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak ma byc bezkompromisowo, to jak najbardziej gra warta swieczki.
Playery BR wyzszej klasy jak Twoj, gorzej wypadaja w stereo jak przywolany chociazby przez Ciebie CD5004, koledzy moga potwierdzic ;)

WiTT

New member
Bez reklam
Zagra lepiej - ale na systemie ze wzmacniaczem czy amplitunerem? Na tym drugim o wiele mniejsza różnica będzie, na wzmacniaczu wyraźniejsza.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ja na razie mogę potwierdzić, ze BD czyli UD5007 podlaczony anaogowo do wzmaka PM70004 gra gorzej niż CD5003. Na tyle była rozniaca, że czekam na zakup CD6004

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja natomiast miałem porównanie z dość tanim odtwarzaczem DVD, który wydawało mi się że gra dobrze, ale po podłaczeniu odtwarzacza CD róznica była znaczna. Oczyszczenie dźwięku, większa kontrola basu, lepsza przestrzeń i ogólne polepszenie jakości w każdym aspekcie brzmienia. Ale to co koledzy napisali, ważne jest pod co podłączymy taki odtwarzacz (wzmak, ampli), pod jakie kolumny, jaka akustyka w pomieszczeniu, jaka jakość nagrania itd.

collider

New member
Bez reklam
Odtwarzacz podłączyłbym pod amlituner, raczej budżetowy Pioneer VSX 528 K i głośniki też nie specjalnie dobre Jamo 426 (aczkolwiek w tym przypadku z czasem zamierzam zmienić je na coś lepszego, Dali Zensor 5 lub Q Acoustics Q2050). Stąd też moje pytanie bo nie wiem czy jest jakikolwiek sens pchać się w takie rozwiązanie przy takim zestawie biorąc pod uwagę, że mój bluray taki ostatni nie jest. Inna sprawa, że jednak człowiek tęskni za brzmieniem dobrego stereo i też czasem zaświeca się lampka czy nie warto w takowe zainwestować lub dokupić wzmacniacz stereo i przy pomocy audio routera (wspominałem o nim dzisiaj w jednym z wątków o amplitunerach) połączyć to wszystko do kupy. Ale to raczej melodia przyszłości.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Daj sobie spokoj z CD, jeżeli chcesz to napedzac ampli tej klasy. Roznica może i będzie, ale drobna. Zacznij od wzmacniacza. Wzmacniacz + obecny BR, da o wiele więcej korzyści, jak obecny ampli + nowy CD. Co nie zmienia faktu, ze najlepiej jest mieć wzmacniacz + cd.

collider

New member
Bez reklam
Daj sobie spokoj z CD, jeżeli chcesz to napedzac ampli tej klasy. Roznica może i będzie, ale drobna. Zacznij od wzmacniacza. Wzmacniacz + obecny BR, da o wiele więcej korzyści, jak obecny ampli + nowy CD. Co nie zmienia faktu, ze najlepiej jest mieć wzmacniacz + cd.

Przyznam szczerze, choć dla ludzi dysponujących dużo lepszym sprzętem, wyda się to mocno naciągane to jestem zadowolony z brzmienia tego zestawu. Amplituner spełnia moje oczekiwania w KD i nawet po przesiadce z 920 nie odczuwam jakiś szczególnych braków. Zresztą ja lubię brzmienie Pioneera i pewnie z lepszymi głośnikami mój zachwyt wzrośnie ale jak pisałem tęsknię za dobrym stereo. Niby to jest dosyć dobre i laik może być nawet zachwycony jednak dla kogoś kto zdziera już drugi amplituner nie jest to już ten sam błysk. Zresztą ciągle gdzieś w pamięci żyją dzwięki poczciwych Techincsów czy innych zestawów stereo sprzed dekady. Stąd też w głowie zasiało się ziarenko by coś z tym zrobić. Wymyśliłem CD i jak widać chyba poszedłem nie w tym kierunku. Zresztą mówiąc szczerze gdy popatrzyłem teraz na ceny CDków to w tym samym lub podobnym budżecie mogę kupić wzmak, który prawdopodobnie wydobędzie nowe pokłady nawet z tych głośników które na tą chwilę mam.

No cóż ekspereyment z CD chyba trzeba odłożyć na półkę i zacząć z drugiej strony.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
To że sprzęt jest starszy nie oznacza że gorszy ,znam modele CD z połowy lat 90-tych które dzisiejsze miażdżą jakością dźwięku ,o konstrukcji mechanicznej nawet nie będę się rozpisywał ponieważ są to dwa światy .Podobnie Technics produkował tak dobre dyskofony że nawet dzisiaj zadowalają jakością dźwięku - jedynie żal pozostał że firma już nie istnieje

Podobnie DVD są modele dźwiękowo wybitne ,że nawet dzisiejszy żaden CD za 1000-1200zł nie da im rady ,a i droższe odtwarzacze bardzo się muszą namęczyć żeby pokazać swoją wyższość

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sam w sobie ampli ktory posiadasz, jak najbardziej moze cieszyc w kinie, nikt tego nie kwestionuje, widz polega na tym ze chcesz osiagnac lepsze stereo, czyli typowe marzenie scietej glowy, kazdy z nas to przechodzil i jak zauwazyles kazdy z nas (lub wiekszosc w tym watku) posiada duet ampli+wzmak, nie bez kozery poczynilismy takie inwestycje. Wspomniany (wzmacniacz) Technics, bez problemu wciaga nasze ampli. Zaden z typowych ampli, nie jest w stanie sie z nim rownac. Testowalem to osobiscie.
Zainwestuj w sredniej klasy wzmacniacz (moze byc nawet uzywany) i poczujesz wspomnienia czar. Nastepnie, pomysl od CD. Cd to jest wisienka na torcie, dopieszczenie zestawu, ale nie mysl ze to koniec zabawy. Potem, jak znam zycie zaczniesz myslec o kablach, no i juz po Tobie, dolaczysz do grupy forumowiczow "normalnych inaczej" ;)

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Końca drogi nigdy nie będzie, trzeba się z tym pogodzić... albo odpuścić sobie i chodzić do multipleksów na filmy ;)

NAD jak to NAD (czyli super), zaś C316 to podstawowy ich model, chętniej kupowany i bardziej popularny jest C326 - ten ma już SoftClipping oraz PRE-OUT/MAIN-IN.

SDman

Banned
Jaka jest wasza opinia, czy odtwarzacz CD zagra lepiej od Bluraya? Posiadam bluray Pioneer BDP 430 i ciekawi mnie czy warto inwestować w odzielny CD. Czy powiedzmy modele takie jak: Pioneer PD10K, Nad c515 czy Marantz 5004 pozwolą usłyszeć różnicę czy jednak gra nie warta jest świeczki (kasy)?

Witam,
oczywiście , że będzie ale trzeba myśleć o CD Nad, Micromega, Rotel, Cambridge , a nie Marantz czy Pioneer.
Tylko ta różnica będzie znaczna na ampli firm (patrz powyżej)

Pozdr.

Do góry