Odtwarzacz Blu ray bez cinavii do 850 zł

kinomaniak25

New member
Witam wszystkich. Chce zakupić odtwarzacz blu ray 3D do odtwarzania nagrywanych płyt( mkv, ISO itp) bez tej nieszczęsnej cinavii. Mój budżet to 850 zł (cena Asusa ale im niej tym lepiej). Wpadł mi w oko asus o play bds-700 i z tego co czytałem w necie to nie posiada on cinavii. Tylko niestety trochę kasy kosztuje i ostatecznością będzie zakup go. Mam pytanie czy są jeszcze jakieś tańsze (coś koło 400 zł) odtwarzacze bez tego zabezpieczenia które można jeszcze teraz kupić? Zależy mi aby odtwarzacz:
-nie posiadał cinavii
-wysyłał do TV bardzo dobry obraz SD i HD
To by było na tyle. Pozdrawiam:)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Witam.
Obawiam się, że pozostanie Ci jedynie Asus i to chyba jedyna rozsądna opcja. Przy tej cenie, możesz szukać jedynie w modelach urządzeń wyprodukowanych do roku 2010. I to też będzie ciężko. Ale będą to używki. I na pewno nie spełnią wszystkich twoich kryteriów. Najlepiej, to ściągnij sobie manuala (instrukcję) danego urządzenia, najlepiej po angielsku w pdf-je na pulpit, otwórz, skrót ctrl+f, w okienku które się pokaże wpisać Cinavia i enter. I to będzie chwila prawdy.
Pozdrawiam.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Wszystkie wymienione przez kolegów Panasy (320, 330, 360) na podstawie manualów mają Cinavię.
Co do starszego softu to trzeba by poinstruować kolegę, skąd i jak to zrobić.

kwasior21

New member
Najprostsza sprawa to telefon do sprzedawcy w celu sprawdzenia firmware.Jesli sprzet jest nowy to ma najstarszy firmware(prawdopodobnie)i brak cinavii ....

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kolego kwasior21. Niby tak, ale z tym też jest różnie. Już nieraz pisano, że sprzedawcy przeważnie nic nie wiedzą na ten temat; albo nie rozumieją tematu, albo po prostu rżną głupa.

Ostatnia edycja:

buldoggg

Member
Bez reklam
Powiedź mi/nam jaki posiadasz tv ? nie masz ta wejścia usb przez które możesz oglądać filmy ?

lepiej kupić za 400 zł dysk usb 2,5" 2Tb i tyle ;)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Tak jak pisał kolego buldoggg. Jest to ewentualnie rozwiązanie. Tyle tylko, że zapomnij o dźwięku HD, jeśli zadowoli Cię tylko obraz HD. Na Twoim miejscu brałbym Asusa. Sam byłem kiedyś nim zainteresowany. Dostajesz wszystko co chcesz, a nawet więcej: min. SACD, DVD Audio.

buldoggg

Member
Bez reklam
mnie akurat zadawala obraz hd i logitech z-5500 do filmów/ps4/tv daja spokojnie rade (wspomagam się dodatkowo głośnikami z tv-nie mam miejsca na duże podłogowe głośniki)

kinomaniak25

New member
Powiedź mi/nam jaki posiadasz tv ? nie masz ta wejścia usb przez które możesz oglądać filmy ?

lepiej kupić za 400 zł dysk usb 2,5" 2Tb i tyle ;)

Mój TV to philips 42PFL6008 i mam dysk 1TB. Do zwykłych filmów się przydaje ale ripy filmów w 3D i HD mają dźwięk DTS którego ten philips nie wspiera. Chciałem przez kompa odtwarzać ale PowerDVD ma też cinavię. Mam też kilka obrazów blu ray które chcę nagrać na płyty blu ray i do tego potrzebny mi jest odtwarzacz blu ray bez cinavii. A co z LG (np: LG BP420, BP430) też wszystkie mają cinavię? Pisałem do sklepu Euro RTV w sprawie ich asortymentu bez cinavii i tam nie byli w stanie odpowiedzieć tylko odsyłali na infolinię. I tak z tego co mi wiadomo to sprzedawców trzeba ciągnąc za język w sprawie tego zabezpieczenia bo sami nie chcą o tym wspominać tylko sprzedać i wont. Będę musiał chyba nagrać płytkę blu ray i sprawdzić w sklepie na których odtwarzaczach cinavia się odezwie a na których nie. Tylko z drugiej strony cinavia odzywa się po 20 minutach i nie wiem czy sprzedawcy będą skorzy do tego aby sprawdzać dany odtwarzacz przez ten czas.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kinomaniak25. No właśnie. Potwierdzasz to, o czym pisałem odnośnie sprzedawców w temacie Cinavii. Swoją drogą, to nie widzę problemu aby sprzedawca zajrzał do instrukcji. Tyle tylko, że pewnie się nie chce i jest tak jak piszesz: „bo sami nie chcą o tym wspominać tylko sprzedać i wont”. Muszę Cię zmartwić. Oba odtwarzacze LG- BP420 i BP430 mają Cinavię. Odnośnie PowerDVD. Może posiadasz starszą wersję PDVD? To rozwiązałoby twój problem. Może w podjęciu jakichkolwiek decyzji pomoże Ci to: Cinavia protection - DVDFab Blog

Hermann

New member
Tak jak pisał kolego buldoggg. Jest to ewentualnie rozwiązanie. Tyle tylko, że zapomnij o dźwięku HD, jeśli zadowoli Cię tylko obraz HD. Na Twoim miejscu brałbym Asusa. Sam byłem kiedyś nim zainteresowany. Dostajesz wszystko co chcesz, a nawet więcej: min. SACD, DVD Audio.

WOW !!!

A od to kiedy Asus BDP-700 ma SACD i DVD-Audio??

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Faktycznie. Odnośnie Asusa BDP-700 to trochę się rozbujałem. Przepraszam. Mój błąd. Ale temat Cinavii jest już tak męczący, że można się pogubić.

Damaranus

New member
Pytam po raz kolejny, ile faktycznie razy Cinavia się odzywa. Jak wspominałem mam sporą kolekcję filmów, np. DVD, ale tym samym często oglądam filmy w innych jakościach. Chyba nie muszę tłumaczyć tego zjawiska. I czy faktycznie ta Cinavia jest tak natrętna, że na 100 pożyczonych filmów, 99 wywali mi?
Bo nie chce mi się wierzyć że z takim postępem technologii i rozwojem maniaków internetowo-komputerowych, usunięcie lub modyfikacja odpowiedniego wpisu w plikach jest problemem aby obejść to zabezpieczenie.

I czy dotyczy to wszystkich formatów, np. avi, divx czy tylko HQ, HD, BR rip itp gdzie ścieżka dźwiękowa zapisana jest w osobnym pliku ? No na logikę i wprost poproszę.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja czytałem że dotyczy to w większości wydań BD, chodziaż niektóre DVD też są zabezpieczone. W przypadku DVD może to być marginalny problem, co nie zmienia faktu że akurat może to spotkać film który bardzo lubimy. Dlatego ja też jakoś się powstrzymuję przed kupnem odtwarzacza i działam cały czas na DVD:) Gdyby nie ta Cinavia i moja kolekcja DVD, już pewnie by stał odtwarzacz BD.

Damaranus

New member
I to jest właśnie to... że niby jest ale jej nie ma. Gdzie nie szukam to wszędzie - parę razy mi się włączyło - ale jak widzę taki wpis i zakładam że skoro parę razy się komuś to włączyło to znaczy że ktoś z tego korzysta i ogląda pożyczone filmy, więc parę razy na kilkadziesiąt to nie jest problem.

Tylko ile faktycznie razy na ile. Najprościej chyba faktycznie będzie przejść się do salonu, ale jakoś nie widzę ani w MM ani Euro, Saturnie aby odtwarzacze były podłączone.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Panowie. Szczerze, to nie do końca rozumiem, o co chodzi i czemu mają służyć Wasze wypowiedzi? Wiele razy pisałem o Cinavii. Nazywajmy rzeczy po mieniu i nie czarujmy się. Tutaj chodzi o kopie, wykonane właśnie z zabezpieczonych Cinavią płyt. Nie wszystkie tytuły są zabezpieczone. A które to tytuły, to mówią o tym linki, które dołączałem do swoich postów. A czy akurat na tej liście jest tytuł na którym nam zależy, to już inna sprawa. Poza tym nie wiem, jak z aktualizacją takich listy, bo ktoś to robi. Ja sam z tych list mam kilka tytułów m.in.: „Inwazja-Bitwa o Los Angeles” na BD, oraz „Gniew Tytanów” na DVD. Obie kopie zabezpieczone Cinavią. Dla mnie to akurat bez znaczenia, bo oba odtwarzacze BD które mam, nie mają Cinavii. Pytanie: czy te tytuły są dla Was istotne? Może się też zdarzyć tak, i to faktycznie jest loteria, że w powodzi wielu kopii, akurat żadna nie będzie miała Cinavii. A testowanie sprzętu na zadziałanie Cinavii mija się z celem. Bo co to niby ma dać? Chyba, że jak pisałem, użytkujemy kopie i mamy z tego powodu obawy - „czy film pójdzie?”. Ale rozumiem, że Panowie jesteście prawymi obywatelami i użytkujecie wyłącznie oryginały. A jeśli tak, to w czym problem? Bo nikt nigdy nie będzie miał problemów z Cinavią, jeśli używa płyt oryginalnych. Gdyż Cinavia w sprzęcie=oryginały - w dużym skrócie.

Ostatnia edycja:

Damaranus

New member
dobra. myślę że nigdy ten temat nie zostanie wyjaśniony. jest sobie blokada i tyle. może się pojawi może nie, film można pożyczyć z wielu źródeł więc trzeba testować.

rozumiem też, że skoro zabezpieczenie istnieje, to teoretycznie czy będę miał odtwarzacz SAMSUNGA czy LG, częstotliwość jego występowania oraz weryfikacja nagrań jest identyczna ?

Do góry