Odpowiednik do Samsung UE40d6000

INDENFONS

New member
Witam
Wiem, że nie padną tu jednoznaczne odpowiedzi bo to wszystko rzecz gustu a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, ale potrzebuję odpowiedzi na pewne zagadnienie
Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zdecydowałem się na zakup TV (w kwocie 2000-2500zł) i w sumie pierwszy wybór padł na samsung ue40d6000. Druga propozycja która przyszła mi do głowy to 42" LG ale w gąszczu modeli nie wiem co będzie odpowiednikiem z firmy LG do samsunga d6000.
Jeżeli macie jakieś informacje jaki model z LG może być podobny do d6000 to będę wdzięczny za info. Zawsze to o 2" więcej ;)
Oczywiście odpowiedniki z innych firm też wchodzą w grę.
Tv kupuje się na lata więc zależy mi na
min. 100HZ
3d
podświetlenie LED
HDMI
USB

INDENFONS

New member
plazma odpada
decyzja padła na LED (podświetlenie LED) nie wiem czy to dobry wybór
zatem jeżeli jestem ty w błędzie to prócz poprzedniego zagadnienia które mnie interesuje to pytam jeszcze o to czy wybór podświetlenia LED'owego jest dobrym wyborem czy lepiej szukać czegoś w LCD lub plazmie??

INDENFONS

New member
Czyli godnymi rywalami do Samsunga UE40D6000 jest:
Toshiba 40TL838
LG LW4500??
a coś przemawia szczególnie za jednym z tych modeli w szczególności??

don111

Banned
pytam jeszcze o to czy wybór podświetlenia LED'owego jest dobrym wyborem czy lepiej szukać czegoś w LCD lub plazmie??
podświetlenie jest najgorsze w edge LED i zwykłym LCD
masz zawsze nierówne podświetlenie matrycy, jasniejsze miejscowo chmurki... w zależności od modelu - w mniejszym lub większym stopniu
najlepiej jest w plaźmie i full led, idealnie równe podświetlenie matrycy + dużo lepsza czerń, plazma ma też dowolne kąty oglądania, obraz nie płowieje pod kątem jak w LCD/LED

INDENFONS

New member
Ta informacja wiele mi wyjaśniła
Dziękuję DON111
Ale skoro widzę, że masz jakieś pojęcie na ten temat to czy są jakieś minusy które ja znam czyli prądożerność i żywotność matryc plazmowych?? Bo nie biorę pod uwagę Full LED ze względu na wyższą cenę .
Będę wdzięczny za info

don111

Banned
żywotność jest oceniana podobnie w LCD i plazmach - 100 tys. h, w co raczej trudno uwierzyć

prądożerność plazm to mit, biorą więcej od LED ale są to nieistotne wartości obecnie, przy 42' to jest zaledwie ~120W średnio
jak wyjdą nowe modele teraz będzie jeszcze mniej, tak jak co roku

Do góry