Wiem, że jestem chory trochę xD i zrobiłem takie wyliczenia stosunku cal przekątnej ekranu na cm odległości z jakiego jest oglądany obraz:
Przy aktualnie posiadanym TV 46 cali i oglądaniu go z 220 cm (TV stoi na szafce):
4,78 cm/cal
Opcją przy nowym TV jest powieszenie go na ścianie - wtedy w teorii zyskuję ten plus że mam środek ekranu na linii wzroku, więc jest lepiej niż na szafce. Z tego co czytałem środek ekranu powinien być na wysokości 105-110 cm od podłogi.
Przy powieszonym TV i uchwycie uchylnym zyskuję dzięki regulacji trochę odległości + 7 cm, czyli oglądam obraz z odległości 227 cm max, i mogę tą odległość zmniejszać w zakresie +40 cm (przyciągając TV bliżej).
Czyli przeliczenie w stosunku cal przekątnej ekranu do odległości z jakiej oglądam TV w cm wygląda wtedy tak:
TV 55 cali oglądany z odległości 220cm: 4
TV 55 cali oglądany z odległości 227cm: 4,12
TV 50 cali oglądany z odległości 227cm: 4,54
TV 50 cali oglądany z odległości 220cm (czyli tak jak mam teraz TV): 4,4
TV 50 cali oglądany z odległości 206cm (tv wyciągnięty na uchwycie maksymalnie, ale nie zasłaniając soundbaru): 4,12
TV 50 cali przy maksymalnym wysunięciu uchwytu oglądam z odległości 187cm : 3,74
Mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi wchodzi w tych wyliczeniach stosunku cal przekątnej na cm odległości.
Z tego wychodzi, ze dokładnie ten sam współczynnik co przy 55 calowym TV maksymalnie oddalonym (ile się u mnie da - 227cm) jest ten sam, jak przy TV 50 cali oglądanym z 206cm - co z uchwytem jest do ogarnięcia).