ja sie zastanawiam nad 50 przy odleglosci 3-3,5 m od tv
i chyba na tym jednak stanie.
ale siedzac 1-2 m od tv raczej napewno bym sie nei zdecydowal na 50
Witam!
Też się zastanawiałem, jaki telewizor wybrac (marka), a później ile ma mieć cali. Przewertowałem całe forum. Spędziłem dobre 4 dni (nie narzekam, bo z przyjemnością
) i w końcu zdecydowałem, że będzie to 50V20E. Wcześniej celowałem w 46G20E
Później spędziłem kolejne kilka dni, na utwierdzenie się w słuszności swojego wyboru
... maniak, ktoś powie, ale nie chciałem dać d ... ciała, a poza tym, na pewno ktoś już przedtem miał podobne objekcje do moich.
Ale zanim wybrałem V20, to stanąłem przed wyborem 42", czy 50", bo 46" u nas w kraju w tym modelu nie ma ... może później będzie, bo VT46 zdaje się jest
... no i się zaczęło pandemonium. Jaki sygnał kablówki, jaka odległość najlepsza? ... itp. Telewizor odlądam (raczej obraz na nim wyświetlany) z fotela z 3m, a z sofy 3,5m. Mam analogowy sygnał z kablówki. Po niektórych radach na tym forum, jak to obliczać odległość od TV oglądając obraz SD zacząłęm bardziej się przychylać ku modelowi 42", choć używając niektórych metod, to i ten rozmiar byłby na moje warunki za duży ... np. (cale x 10)cm = (42x10)cm = 420cm. Jak podwieszę ten TV, to będę miał (3,8-4)m max. Nie twierdzę, że to są złe metody, ale w przypadku Panasa, a przynajmniej tego modelu się nie sprawdzają.
Telewizor mam od wczoraj i mogę sie podzielić z Tobą, jak i innymi bywalcami tego forum moimi spostrzeżeniami. A przesiadłem sie z CRTka 29"
, a nie tak jak Ty z 42".
Dlaczego kupiłem 50"? ... po prostu posłuchałem opinii innych użytkowników tego forum. Duży wpływ miały też testy kiki'ego. Wiedziałem, że duże znaczenie będzie mieć jakość sygnału z kablówki ... i co? Już chciałem biec zakupić kablówkę cyfrową z kanałami HD, coby nie pochlastać się oglądając programy na sygnale SD, a tu okazuje się, że 50" i sygnał SD mojej kablówki to ... miazga! Momentami ... Wróć! ... w większości kanałów mam wrażenie, że oglądam programy HD, a nie SD i to już z fotela, czyli 3m. Obraz bajka na sygnale SD!!! Sprawdziłem jeszcze Divx i tu szczena również mi opadła, a to nawet nie Divx-HD. O sygnale z kompa, DVD, BD nawet nie ma sensu pisać.
Tak więc na Twoim miejscu wogóle bym się nie zastanawiał i wykreślił słowo "chyba"
Bierz 50" i będziesz zadowolony! Nie wiem wprawdzie jaki algorytm skaluje obraz SD do wyższych rozdzielczości w modelu 50S20, ale zakładam, że gorzej nie będzie.
Powodzenia w zakupie! Ja jestem pod ogromnym wrażeniem jakości sygnału SD na 50" oglądanych z 3-3,5 metra. Dziwię się sobie, że tak długo odkładałem decyzję zakupu 50"