Odcięcie głośników w denonie

• Thread starter Deleted member 452525
  • Rozpoczęty
D

Deleted member 452525

Guest
Witam.
Chciałbym zapytać szanownych kolegów bardziej doświadczonych jak poprawnie ustawić odcięcie głośników w amplitunerze?
Obecnie mam ustawione 80Hz na wszystkie i Bas lfe 80Hz
Głosniki frontowe na large reszta small. Czy tak jest poprawnie? Czy w tym momencie głośniki frontowe nie beda large, bo pełne pasmo nie będzie przesyłane. A czy sub będzie normalnie funkcjonował poniżej tych 80hz i załaczał się z automatu?

Czy lepiej zostawić pełne pasmo na frontowych a pozostałe głośniki dać 80hz badz 40 na tył i centr 60? Pozdr

D

Deleted member 452525

Guest
Dziekuję edd adyć ja jestem dość dociekliwy i już tam przeszukałem :) Liczyłem na praktyczna stronę.

D

Deleted member 452525

Guest
No więc tak po wielu próbach ustawiłem tak, że mam wyłączone audyssey i inne dodatki, bo mam na tyle dobre kolumny, że na tyc podbiciach to było za mocno.
Pytanie. Czy może zostać taka konfiguracja?
Wszystkie kolumny small i odcięcie 80Hz na wszystkich.
Sub LFE odcięcie 80hz
Na subie odcięcie 120Hz ustawione. Wzmocnienie regulowane.

Czy może na subie zrobić też 80hz?

Czyli 4 punkt poradnika idealnie ustawiłem. tylko pytanie czy jak zrobie 120Hz LFE nie bedzie za duzo na ampli? Nie będzie dudnić?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

CzarnaPłyta

New member
Ustaw tak jak jest dobrze dla Ciebie dźwiękowo, nie ma sensu ustawiać na siłę bo tak z góry jest w poradniku, różne ustawienia przy różnych konfiguracjach i pomieszczeniach. THX zaleca wiele rzeczy w tym nawet do poprawnej reprodukcji dźwięku kinowego użycia kolumn satelitarnych :). Jak masz Audyssey to teoretycznie powinieneś mieć jeszcze poziom odniesienia offset z regulacją, warto się tym pobawić jeśli uważasz, że "podbija za mocno". U mnie wygląda to tak: fronty large odcięcie 40Hz, centralny i tyły odcięcie 60Hz - small. LFE 90Hz. Audyssey bypass L/R, offset 5dB. Pomieszczenie w których stoi sprzęt jest bardzo nietypowe, te ustawienia są dla mnie najlepsze. Mam Marantza ale w Denonie jest podobnie.

PS. 110/120Hz dla LFE jest tylko w bardzo nielicznych filmach... nie schodziłbym niżej 100/90Hz.

D

Deleted member 452525

Guest
Czarna no własnie masz racje, że lfe 120 trochę za dużo. Ja nie potrzebuje dużo basu na subie, bo kolumny cantona maja od 20hz i nawet jak na nich ustawie ocięcie na 80Hz to graja mocno dynamicznie. Natomiast jak ustawie fronty na large to sub mi się nie włącza, więc musi być small i regulacją odcięcia. Póki co mam teraz 80hz na wszystkich. Zastanawiam się czy włączać audyssey z dynamic (brak regulacji bas treble) i chyba volume dyn też, bo te skoki nagrań to istna huśtawka, bo wtedy daje jest wyraźniej ale daje mocno i wyraziście, a słuchanie przy tym muzy trochę nie wypada dobrze. Jakby nie ustawić te kolumny i tak grają dobrze. Pomieszczenie jest duże i obawiam się, że ta autokonfiguracja sobie nie radzi. Pokój ma ponad dwa razy tyle co zaleca producent kolumn czyli 25m2.

Jak masz ustawione? Włączone te polepszacze w marantz?

CzarnaPłyta

New member
Powinieneś mieć jeszcze opcję w ustawieniach głównych głośników dla basu czyli: LFE + Main wtedy z frontami na large sub będzie pracował. Dla każdego źródła u mnie jest ustawiony Audyssey z pominięciem kolumn frontowych (bypass L/R). Offset 5dB bez dynamic volume (bo znacznie obcina dynamikę) + drobna regulacja poziomu wejścia dla każdego źródła inna. Pomieszczenie masz sporawe ale teoretycznie kalibracja powinna dać rade, nie wiem czy masz tam przy kalibracji opcje wyboru multipointów czyli punktów odsłuchowych, warto zrobić chociaż trzy nawet jeśli pomiar robiony jest z okolicy kanapy/fotela w bliskiej odległości między sobą. Zawsze można uzyskać bardziej dokładne pomiary.

D

Deleted member 452525

Guest
Nie możesz mieć audyssey na innych bypass L/R na frontach. Jest tylko jedno do wyboru na każde źródło ustawienie w opcji audyssey - audyssey lub bypass l/r lub flat lub korektor lub wył. Chyba ze źle zrozumialem. U mnie na bypass fronty za dużo dudnią. Natomiast przy lfe+main też sub się nie włącza.

Czyli masz tak Audyssey Byp L/R
Dynamic EQ włączony (bo inaczej offset nie ustawisz no i nie ma regulacji bass treble)
Offset 5dB
Dynamic Volume wył.

A restorer na wysoki?

Podczas kalibracji jest 7 pozycji gdzie można mikr ustawić, a po 3 można już wyłaczyć kalibr.

Przetestowałem Twoje ustawienia. Mocno dudni na moich kolumnach.
Ustawiłem front large wszystkie głośniki 80Hz
Sub lfe + main na 100Hz
Restorer wysoki
Dynamic EQ wyłaczony
Audyssey bypass L/R

Przed poprawkami
https://www.youtube.com/watch?v=JtN4ZzUb6HA
https://www.youtube.com/watch?v=u0cIjBZezqU

Po poprawce jak wyżej.
https://www.youtube.com/watch?v=seutS3oouKg&feature=youtu.be

CzarnaPłyta

New member
Restorera nie używam, tzn. nie wiem co masz na myśli dokładnie ale domyślam się, że chodzi o coś jak m-dax u Marantza. Dudni nawet jak ustawisz offset na 10-15dB? u mnie przy 5dB jest bardzo ok. Piękny bas, średnie. Wysokie normalne, ogólnie zero dudnienia - bardzo poprawny dla mnie dźwięk no ale mam inne kolumny i inne pomieszczenie. Subwoofer powinien działać z lfe+main, możesz mu podbić na wyjściu lfe głośność w dB a na płycie wzmacniacza suba zmniejszyć, efekt będzie podobny z tym, że subwoofer będzie wybudzał się sprawniej.

D

Deleted member 452525

Guest
Restorer to ten loudness poprawiający mp3.
LFE +main mam na 100Hz i tyle mam ustawione na sub. Jest poprawnie.

Żeby ustawić offset to musze właczyć dynamic EQ a wtedy mocno podbija wswzystko i bas jest za mocny. Jeśli zwiększe offset do 10db to się zmniejszy? W która stronę to działa? Jest tylko napisane przy 10db optymalizuje muzyke o wysokiej dynamice. Poza tym chcę mieć mozliwosc regulowania basów i wysokich a przy dynamic eq ta funkcja nie działa. I właczyłem Dynamic Volume na Light, bo z tv są za duże skoki i za cicho grało.

CzarnaPłyta

New member
Im wyżej z cyferkami w offset tym mniejsza ingerencja w dźwięk przy danym poziomie głośności, tak mi się wydaje. Dynamic EQ powinien być zawsze włączony, jesli nie chcesz z tego korzystać to nie ma najmniejszego sensu kupować amplitunera z drogim Audyssey. Pioneer np. z systemem MCACC wypada trochę ciekawiej bo można samemu ręcznie bawić się całymi ustawieniami EQ po kalibracji bez wyłączania głównego systemu MCACC, nie ma takich ograniczeń, brakuje mi tego w naszych systemach. Audyssey z podłączonym subwooferem prawie w każdym przypadku robi tak, że zabiera trochę basu i średnich z głośników, podbija minimalnie górne rejestry tym samym obcinając je pod dźwięk kinowy (ustawienie Audyssey główne) a sam bas przekierowuje bardziej na suba, teoretycznie ma lepsze filtry dlatego tak to wygląda ale w praktyce jest już inaczej... Ustawienie z pominięciem kolumn przednich ogólnie nie jest polecane, taka ostateczność acz spisuje się świetnie w moim przypadku. Dynamic EQ działa w tym ustawieniu acz nie rusza kompletnie "panoramy" equalizera dla frontów.

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 452525

Guest
Tylko ja słucham więcej muzyki niz oglądam kino w 5.1 a jeśli filmy to 2.0 więc wrzucanie dynamic eq powoduje za dużą dynamikę. Moje kolumny nawet bez tych wszystkich ustawień graja bardzo dynamicznie.
Pioneer ma jakis loudness, ale ja już pioneera w życiu nie kupie. Ten sprzęt jest pełen wad a dystrybutor pioneera ma w nosie klientów. Miałem z nim spięcie i maja wszystko gdzieś byle upchać towar. Od denona gra ponoć bardziej nieczysto.

Przetestowałem na wszystkich ustawieniach offset. Podłoga się trzęsie, więc odpada to ustawienie. Nie da się oglądać filmów z tv.

popej

New member
Dynamic EQ nie ingeruje w dynamikę. Ta funkcja ustawia barwę tonu zależnie od głośności, tak żeby zawsze zachować równowagę tonalną taką, jak przy referencyjnej głośności.

D

Deleted member 452525

Guest
To dlaczego po ustawieniu Dynamic EQ podbija tak mocno, że się słuchać nie da? Podwójnie dobija basy jak przy wyłączonym, więc to nie tak jak to opisują. Cały utwór uwydatnia mocno. Można to zastosować ale przy ustawionej opcji audyssey ale gdy wybiore audyssey bypass L/R to nie do słuchania.

Mam ustawiony restorer na wysoki i on podbija wszystkie pasma. Gdy dorzuce dynamic eq robi się miazga.

Do góry