Tak...audiolab zyskał brata w postaci końcówki mocy 8200P. Kolumny zmienione z Pylon Sapphire 31 na Monitor Audio RX8. Wstępnie miały być Pylony Diamondy 28 ale... Nic nie było w czarnym lub białym kolorze używanego i trafiły się na niemieckim portalu ww. RXy...cena dobra to i kupiłem

Wzmacniacz wymieniony trochę z konieczności...tj. Nad C275 kawał pieca..ale moje drugie dziecko 9 miesięczny synek zaczął się za bardzo interesować sprzętem stereo..., a że nie mogłem nigdzie schować Nada zapadła decyzja o sprzedaży i kupno coś co mogę upchnąć do szafki. Znalazłem używaną końcówkę Audiolaba 8200P...to...kupiłem

Co do brzmienia...kolumny angielskie...pre+końcówka angielskie...to i brzmienie angielskie

Jest naprawdę fajnie. Kolumny grają cieplej od Pylonów S31 z dużo większym basem, który ma też pomimo ciepełka większy wykop np. w stopie perkusji. Góra pasma jest delikatniejsza, jest jej dużo ale nie kłuje po uszach....Jakby to porównać do Pylonów S31?... w PS31 była bardziej selektywna, a tutaj taka delikatniejsza..ale przyjemna. Średnica troszkę wycofana w stosunku do zestawienia PS31+ Nad 275. Plus takiego zestawienia jest taki, że moim zdaniem nadaje się na dłuższe odsłuchy. W PS31 nie było, źle ale jednak tutaj muzyka jest jakby trzymana na liniI kolumn i nie jest tak ofensywna..przy pierwszym odsłuchu wrażenie może być takie mniej efektowne granie ale na dłuższą metę jest przyjemnie. Ogólnie podsumowując. Zestaw Audiolab 8200DQ+Audiolab 8200P +Monitor Audio RX8 gra.." przyjemnie". Na początku miałem problem z opanowaniem basu, który trochę dudnił ale dołączone zatyczki do bas refleksu plus zabawa z ustawieniem załatwiły sprawę. Co do porównania końcówek mocy Audiolab 8200P vs Nad C275. Audiolab gra kulturalniej tak typowo po angielsku. Wszystkie pasma są równe, żadne się nie wybija. Taki naturalizm. Nad C275 to kawał pieca, który na pewno jest bardziej ofensywny i ma większy bas, choć też na swój sposób trzyma wszystko w ryzach ( moim zdaniem zasługa dużej mocy ). Podsumowując zmiana trochę z konieczności ( schowanie wzmacniacza przed małym gałganem ) ale zmiana na pewno na plus. Mimo iż PS31 są dobrymi kolumnami w relacji cena/jakość to czuć, że MA RX8 są z wyższej półki cenowej i jak dla mnie warte dopłaty ( choć ja kupiłem używane więc dopłata nie była duża

) Tak czy siak pomimo, że Audiolaba 8200P kupiłem trochę przypadkowo to naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło...dlatego też myślę o zmianie końcówki stereo na dwa monobloki Audiolaba 8200m. Podoba mi się sygnatura brzmienia Audiolaba...i tak myślę, że dwa monobloki jeszcze poprawiły by kontrolę...a i mógłbym je także schować w szafkę... tylko żonce muszę jeszcze powiedzieć...