Arc
Witam. To mój pierwszy post na forum.
Mam od wczoraj 55F6500 i problem z ARC. Nie mogę sparować F6500 z Yamaha RXV 2067
. AVR posiada dwa HDMI out i oba obsługują ARC. Wejście w Yamaha wybrane właściwe (HDMI OUT 2 = TV2, sygnał z ARC przypisany do AUDIO4), uruchomione ARC (ON). TV podłączone do HDMI 2 a dźwięku nie ma z Yamahy (ani jak są wybrane w menu dźwięk F6500 głośniki TV ani zewnętrzne). Czy w F6500 jest gdzieś ustawienie ON dla ARC bo nie mogę znaleźć.
Wł/wył kilka razy oba i nic - wg. instrukcji Yamaha powinna wykryć dźwięk na HDMI OUT i automatycznie się na niego przełączyć, ale nawet ręczna zmiana na AUDIO4 nie nie daje, jakby nic nie było na wyjściu z F6500 HDMI 2.
Dziękuję za pomoc bo po co komu ARC jak trzeba ciągnąć optyk. Na razie nie ma problemu z takim połącznie, ale co jak w końcu zrobią passth. dla formatów bezstratnych.
Z innych spostrzeżeń
- matryca Samsung czyli 2-ga litera A
- ciemne rogi ok 1-2 cm, zależy od pozycji patrzenia w stosunku do rogów, ale trzeba tam koniecznie patrzeć. Prostopadle prawie ich nie ma. Ogólnie lepsze niż świecące.
- cloudingu nie zauważyłem
- martwych pikseli brak
- aplikacje śmigają dobrze i jak ktoś lubi reklamy z bezpłatnego używania..
- jak ktoś pisał poprzednio na YT nie da rady wrócić przyciskiem RETURN
- z NC+ przy sterowaniu pilotem TV jak się naciśnie EXIT np z EPG to włącza się internet w NC+ - może to jest do zmiany w konfiguracji pilota ?
- ramka pomalowana równo
- obraz ostry i pewne rozmycia jak niektórzy znajdowali to pewnie z ulepszaczy
- kolory do kalibracji, nie jak nie mogę uciec od pasteli
- przy wpisywaniu kodu zamieszkania podczas konfiguracji trzeba wpisać z kreską np. 00-950
- HD bardzo dobrze, SD możliwe
- w odtwarzaczu USB nie znalazłem opcji zmiany kolory czcionki ani pozycji napisów
- również nie znalazłem opcji dowolnego rozciągania obrazu
- dźwięk chyba typowy dla Samsungów tej klasy - brak basu.
Podsumowując
TV jak na razie rozczarował mnie bardzo pozytywnie po przeczytaniu wielu problemów w tym wątku. Do pełni zadowolenia braku
- problem z ARC mam nadzieję, że ktoś już przeszedł i pomoże
do sprawdzenie
- 3D
- DLNA
- Direct WiFi
- może WeebTV
- nagrywanie na USB, bo muszę antenę DVBT wzmocnić - LG monitor łapie 15 kanałów F6500 0.