Obraz z PC nie jest na cały ekran (32A551)

Slupper

New member
Witam, jestem już padnięty, nie mam siły na przeszukiwanie całego forum. Bardzo proszę o pomoc.
Otóż dzisiaj przyszedł do mnie Samsung LE32A551 i mam go podłączonego pod komputer. Rozdziałka 1360x768 wyświetla się ładnie na cały ekran ale to nie to czego oczekuję. Chciałbym pracować w FullHD. W rozdziałce 1920x1080 są duże pasy z dołu, góry i po bokach. Na pilocie od TV już zmieniałem formaty ale żaden nie rozwiązuje problemu. TVtool nie chce mi się uruchomić. W Catalyst Controler Center też nie ma żadnych takich opcji. Moja karta graficzna to ATI HD3850.

Proszę Was! :(

MAdam

New member
Temat stary jak to forum :), ale poważnieje to po pierwsze musisz podłączyć do akurat w tym modelu HDMI2/DVI w menu edytować to wejscie w menu na PC. W ustawieniach catalyst też, (ale nie zawsze) musisz zmienić obszar w zakładce panel cyfrowy, no i rozdziałke 1920x1080@60Hz

11Solitary25

New member
Ogólnie : aby podłączyć PC należy podpiać się do HDMI3 (nazwa HDMI3/DVI) -w modelu LE32B551 zalecane HDMI3/DVI , w modelu LE32A551 zalecane HDMI2. Teraz w opcjach : MENU "Wejście" -> opcja "Edytuj nazwę". Pojawi się nam Menu z listą Wejśc. Wybieramy aktualnie podłączone wejście -dla nas HDMI3/DVI (bo tu podłączyłem komputer). Po wybraniu Wejścia pojawia się kolejna lista z trybami monitora -naszemu wejściu należy nadać tryb "PC" lub "DVI-PC" -zresztą poruszając się po tych nazwach monitor od razu będzie nas przełączał i na żywo zobaczymy różnice w jakości dla poszczególnych trybów.

PS. Rozmiar obrazu w TV ustaw "Automatyczne dost. rozmiaru" -czy coś takiego , w trybie PC lub DVI-PC i tak dostępne będziesz miał tylko tryby 4:3 oraz 16:9.

Ostatnia edycja:

MAdam

New member
11Solitary25 napisał:
Ogólnie : aby podłączyć PC należy podpiać się do HDMI3 (nazwa HDMI3/DVI) -w modelu LE32B551 zalecane HDMI3/DVI , w modelu LE32A551 zalecane HDMI2. Teraz w opcjach : MENU "Wejście" -> opcja "Edytuj nazwę". Pojawi się nam Menu z listą Wejśc. Wybieramy aktualnie podłączone wejście -dla nas HDMI3/DVI (bo tu podłączyłem komputer). Po wybraniu Wejścia pojawia się kolejna lista z trybami monitora -naszemu wejściu należy nadać tryb "PC" lub "DVI-PC" -zresztą poruszając się po tych nazwach monitor od razu będzie nas przełączał i na żywo zobaczymy różnice w jakości dla poszczególnych trybów.

PS. Rozmiar obrazu w TV ustaw "Automatyczne dost. rozmiaru" -czy coś takiego , w trybie PC lub DVI-PC i tak dostępne będziesz miał tylko tryby 4:3 oraz 16:9.
Nie mieszaj chłopakowi w głowie :) w A551 jest inne menu niż w B551 i wejście HDMI2 jest jedynym możliwym jeśli chcesz uzyskać poprawne skalowanie i obraz piksel w piksel przy 60Hz i zachowaniu właściwej ostrości. Edycja HDMI2 na PC i koniec, reszta w TV sama się ustawi, a ewentualnie bedziesz musiał w sterownikach ATI zmienić obszar wyświetlania na pełny na ( mam nadzieje oczywiście, ze masz najnowsze stery do grafiki, bo to jest mocno pożądane). W Nvidi zazwyczaj nic nie robisz z wyjątkiem ustawienia pożądanej rozdziałki 1920x1080@60Hz

Slupper

New member
Dzięki wielkie. Udao się i nareszcie mogę się cieszyć pełnią życia :p
btw: Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pytania dot. LE32A511 to chętnie odpowiem :) NoEdition@wp.pl GG: 4882922

demografik

New member
MAm to samo ale na plazmie B650.
Wcześniej miałem kartę ATI i nie mogłem z tym nic zrobić.
Teraz mam GF 470 i mam to samo...

Pomocy!

Do góry