obraz SD Polsat

sztucer

New member
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem Tu pierwszy raz i jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie.
Kupiłem 46 D 7000 i nie mogę pozbyć się tego efektu : Szczególnie na twarzach widać wyraźnie fakturę skóry- ale tylko jak się nie rusza, w momencie poruszenia się głowy wyraźny obraz zaczyna się rozmywać... Nie wiem jak to nazwać...Próbowałem zwiekszać i zmniejszac ostrosc, Motion zmieniałem na różne rodzaje itd. Nic to nie daje.
Obraz jest z Polsatu - sd. Mam nadzieję, że to normalne przy tym sygnale. Z usb filmy w HD chodza idealnie.
Clouding znośny, kąty matrycy b. dobre. Nawet nie sprawdzam jaka to matryca bo po co..... ;-)
Proszę o info na temat tych pikseli , rozmywania czy jak to sie nazywa.....
pozdrawiam

fula

New member
problem tkwi w tym że im gorszy sygnał tym z dalszej odległości należy oglądać.
Posiadasz 46" a sygnał masz SD polsatu, nadaja oni bardzo podłej jakości ten sygnał z małą biratą.

Polsat 720x576 6046 kb/s audio 256 kb/s

Twój model telewizora potrzebuje sygnał HD, wtedy pokaże co potrafi.

Ostatnia edycja:

sztucer

New member
Dzięki za odpowiedzi.
Mam akurat koniec abonamentu na Polsat. Chcę dokupić HD albo zmienić na cyfrę lub n . Co polecacie ?

sztucer

New member
Tu chyba nie chodzi o odległość od telewizora.
Z 5 metrów to samo. Po prostu jest jakiś wzór np. na materiale... Statyczny obraz pokazuje wspaniale wszelkie szczegóły. Zaraz jak zaczyna się "jazda" po ekranie szczegóły zanikają ( zlewają się ). Zwalam to na sygnał lub ustawienia telewizora... To samo np. z zarostem na twarzach itd...
:)

Frytejro

Member
To jest wada LCD. Ja to zauwazylem odrazu jak tylko kupilem mojego D6500. Chcialem go reklamowac ale pochodzilem po znajomych i wszyscy tak maja ;/. Tego sie nie da zmienic, nalezy nauczyc sie z ta wadą zyc albo ogladac tylko HD i wyzej. - Mnie po pol roku ogladania juz to nie przeszkadza :D. Te ekrany dzialaja najelpeij w natywnej rozdzialce, a nie jak poczciwe CRT które co bys im nie zadał ładnie pokażą ;)

Mozesz sprobowac wymusic wieksze ziarno w obrazie, wtedy ten efekt sie zmniejszy. - z takim duzym ziarnem jest teraz masa filmow HD robiona w kodemu x.264. Na TV wyglada to bardzo ok, a na monitorze komputera az bije po oczach, ale masz dokladny detaling zarostu czy zmarszczek bez rozmyc.

Ostatnia edycja:

Adexx

New member
Myślę,że trzeba było brać 40cali.Sam na początku myślałem o 46 ale teraz cieszę się,że padło na 40.Przy 3m odległości to wystarczająca wielkość,a nawet obstawiał bym 37cali.Co do telewizji,to sam się zastanawiam.Wczoraj widziałem,że N-ka ma w swojej ofercie pakiet startowy z kartą i modułem Cl.Cena ok.250zł.Oferta bez umowy,doładowujesz sobie konto jak w telefonie na kartę.W tym pakiecie są 3 m-ce gratis.Pakiet podstawowy ma 20parę programów w cenie 19,90 i jest tam kilka HD.

sztucer

New member
Nie wiem, czy moge wymienic na 40 cali. Kupiłem w sklepie dla i.......w. Mam jeszcze 10 dni na ewentualne oddanie ( przynajmniej wg pana ze sklepu). W zasadzie nie ma powodu do wymiany.....Co myślicie o takiej sytuacji ? Czy warto ? Wydaje mi się, że trafiłem na dobrą matrycę, a jak trafię na gorszą ?
Teraz dosłownie, kiedy patrze z boku to bardzo dobrze widzę kolory itd.....

Adexx

New member
Proponuję pobawić sie jeszcze trochę z ustawieniami no i przestawić się na sygnał cyfrowy,programy HD z N-ki,cyfrowego polsatu lub cyfry+.Clouding był,jest i będzie.U mnie też jest,ale mnie nie przeszkadza bo mam równomiernie podświetloną matrycę,dobre kąty,ogólnie jestem zadowolony i nie żałuję swojego wyboru pomimo,że mam niższy model 6750 i 100Hz mniej.

Frytejro

Member
Nie wymieniaj. Szkoda zachodu. A czym Ci idzie sygnal z dekodera? HDMI czy zwyklym euro? bo miedzy jednym a drugim tez jest masakryczna róznica w sygnale SD.

sztucer

New member
Niestety idzie kablem EURO- dekoder nie ma HDMI.
Nie bede wymieniał. Naczytałem sie przed kupnem o matrycach itd. Uwazam swoją za dobrą. To nie żadny bajer, ale jak patrze z b. ostergo kąta to kolory wcale nie uciekają.Moze po prostu nie znam sie i już. Przyznac musze , że filmy z USB czy FULL HD z komputera odtwarza bez zajaknięcia i z pełną satysfakcją- jak to niektórzy pisali: "szczena opada". Cała wina leży więc w kablach i sygnale.

jery--

New member
Bez reklam
Nie wymieniaj na mniejszy, słaby sygnał SD to prędzej czy później przeszłość. Te telewizory kupuje się dla HD. Ja mam 47" (ale inny TV) z 3 metrów i nie narzekam na SD, nawet na Polsacie, sygnał z Cyfry+, dekoder HD, lub naziemny cyfrowy. Do samego HD to mógłby być i 55", oglądanie TV w HD, nawet tylko satelitarnej, na dużym ekranie w pełni rekompensuje mi ewentualne niedociągnięcia w SD.

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Niestety idzie kablem EURO- dekoder nie ma HDMI.
Nie bede wymieniał. Naczytałem sie przed kupnem o matrycach itd. Uwazam swoją za dobrą. To nie żadny bajer, ale jak patrze z b. ostergo kąta to kolory wcale nie uciekają.Moze po prostu nie znam sie i już. Przyznac musze , że filmy z USB czy FULL HD z komputera odtwarza bez zajaknięcia i z pełną satysfakcją- jak to niektórzy pisali: "szczena opada". Cała wina leży więc w kablach i sygnale.

Witam
Nie wiem dokladnie jaki tuner posiadasz.Sprawdz czy w menu tunera jest mozliwosc zmiany wyjscia video np z cvbs,pal na RGB.Najlepsza jakosc obrazu w trybie RGB.
Sztucer sprawdzales jak wyglada jakosc obrazu z cyfrowej telewizji dvb-t?.Do odbioru wystarczy zwykla antena.Jesli mieszkasz blisko nadajnika to odbior jest mozliwy nawet na kawalku przewodu antenowego.Bedziesz mogl porownac jakosc obrazu z dvb-t i tunera satelitarnego.
Wiecej informacji tutaj
Emitel • Zobacz dział - Zagadnienia związane z odbiorem

Ostatnia edycja:

zjawa

New member
od tego trzeba było zacząć wątek;
to tak jakbyś kupił sobie super kolumny i wzmacniacz stereo a muzykę dalej odtwarzał z kasety magnetofonowej

Dokładnie, niczego nie wymieniaj poza dekoderem póki co;)
Też tak miałem bo nie zdążyłem wymienić dekodera na HD przed zakupem TV. Będzie na pewno!
Co do umowy z polsatem to czym prędzej wyślij do nich umowę z rezygnacją. Ja tak zrobiłem i po kilku telefonach z ich strony dostałem naprawdę ciekawe warunki, nieosiągalne w punktach CP (umowa 12m-cy w tym 3 gratis) i nie tylko.

Frytejro

Member
od tego trzeba było zacząć wątek;
to tak jakbyś kupił sobie super kolumny i wzmacniacz stereo a muzykę dalej odtwarzał z kasety magnetofonowej

Buehehe :D akurat poza szumami to masz dzwiek duzo lepszy od mp3 i gdyby nie szumy (ktore za pomoca dolby skutecznie usuniesz jesli tak jest nagrany materiał.. jak nie to rylko DTS..) to wykrecisz wszystko poprawne - stare analogi dobrze zrobione brzmia lepiej niz cyrowki ;) . Co nie zmienia faktu ze tak jak napisalem euro to lipa w tym przypadku i jesli nie mozesz zmeinic tego to musisz sie z tym pogodzic.

Do góry