Obraz na 42PV7P

Krix0

New member
Witam wszystkich użytkowników Panasonica i nie tylko . Przymierzam się do zakupu plazmy , po wielu pochlebnych opiniach o Panasonicu prawie jestem zdecydowany na jego zakup . Jednak zauważyłem że w modelu 42PV7P ( a także 37PV7P ) bliskiej odległości , tak powiedzmy już od 1,5m widać na całym ekranie przeźroczyste zygzaki . Czy to jest normalne w Panasach ? Dodam że widziałem ten objaw w dwóch różnych sklepach . W jednym z nich sygnał był podany po zwykłym kablu antenowym w drugim natomiast nie jestem pewien , w obu przypadkach sygnał z N-ki .

pozdrowionka

slavOK

New member
Jeżeli to będzie sygnał z jednego dekodera n podzielony na 20 odbiorników to obraz zawsze będzie do kitu nie ma co porównywać jakości obrazu z tv w sklepach, chyba, że ktoś pozwoli Ci podłączyć swoje zewnętrzen źródło, np. swojego laptopa do hdmi albo jakieś dvd ze sklepu, jednak ten obraz w sklepie nigdy nie będzie taki jak w domu bo oświetlenie też ma spore znaczenie.

po za tym nie bardzo kojarzę o jakie zygzaki Ci chodzi… o takie schodki na ukośnych liniach ? jeżeli tak to jest to spowodowane rozdzielczością matrycy która wynosi 1024:720, widac to ale tylko z bliskiej odległości pokroju 1 metra.

Ostatnia edycja:

Lech

New member
Bez reklam
To jest niezły odbiornik i prawdopodobnie kiepski sygnał powodował te zniekształcenia. Ja odbieram C+ z Humaxa po HDMI i obraz jest naprawdę dobry.

fazer58

Member
Bez reklam
Zgadzam się! Już pisaliśmy to wiele razy,obraz na PV7P jest BARDZO DOBRY!!! U mnie cyfrowa vectra,na większości kanałów "kryształ",owszem są niektóre programy z których nie jestem zadowolony,ale to wina slabego przekazu.Jak już kupisz,to porozmawiamy o ustawieniach telewizora.Pozdrawiam.

GoliMilan

New member
Widzialem dzisiaj w avansie ten telewizor i obraz na nim byl dokladnie z takimi falujacymi zygzakami. Spytałem sprzedawcę dlaczego inne telewizory stojące obok nie mają czegoś takiego to mi odpowiedzial, że Panasonic to do d...y firma więc i ich telewizory to szajs. Polecił mi LG i Philipsa twierdząc że nikt aktualnie nie robi lepszych tv;)

wader11

Member
A ja widzialem takie zielone węże

tylko w jednym sklepie i tylko na Luxe TV puszczonym na wszystkich kanalach. Ten sam PV7 w MM nie mial takich problemow . A porownywalem go z obok stojacy PY70 . Patrzalem dlugi i namietnie ;) zmienialem kanaly, zrodla sygnalu. Mi bardziej przypadl do gustu PY70 ale to juz drozszy model . Moja dziewczyna stwierdzila ze nie widzi roznicy miedzy panelami PV7 i Py70 ale ja widzialem. Jak mowie widzialem raz te zielone weze w RTVEURO a w media nic takiego nie bylo. W MM mozna sobie pozmieniac zrodla poprosic o podpiecie DVD i naprawde jak dla mnie obraz byl na PV7 ok :)

Etrusc

New member
Przychylam się do zdania przedmówców. W sklepach sygnał jest w większości z jednego kabla i siłą rzeczy będzie delikatnie mówiąc tragedia. Tym się nie przejmuj. Na sat będzie o niebo lepiej. Sam oglądałem ten model w różnych sklepach i wszędzie to samo. Widziałem jednak w jednej firmie na tunerze sat i jakość nieporównywalna. Nawet w sklepach typu MM wystarczy przełączyć się z sat na chociażby divix nie mówiąc o dvd i jakość będzie bajeczka. Oczywiście to nie Pioneer ale i cena 1/3 :) Generalnie tv super. A co do sprzedawców to generalnie 99% poleci LG i Samsunga, ale to oczywiście kwestia ich rabatów od cen zakupowych. Wiem co mówię sam pracuję w firmie komputerowej, Ja pracuję na serwisie ale moi koledzy handlowcy sprzedają te komputery i wiem dokładnie, że dobry handlowiec zawsze sprzeda to co ON chce !!

Krix0

New member
Dzięki za wypowiedzi . Co do tego że kilka bądź kilkanaście odbiorników jest podłączonych pod jedno źródło to za bardzo nie mogę się zgodzić bo przykładowo na Samsungach i LG tego nie było , więc raczej to nie wchodzi w grę . Chyba że Panas jest tak czułu na słaby sygnał ... Sprawdzę jeszcze z tym dzwiękiem jak pisze kolega @numi114 .

pozdrowionka

numi42

New member
Tylko dzwiek ,panasonic tak ma, że trzeba odzielnie dostroic system glosu. Sprzedawcą sie nie chce, w bydgoszczy prawie na kazdym panasie tak jest,na moje pytanie,dlaczego nie ustawia,sa zdziwieni, bo mysleli ze automat dostroi to. Są to takie kolorowe zygzaki,aby sie przekonac ze to wina foni,wystarczy na przycisku na telewizorze zwiekszyc glosnosc i slychac wtedy szum i zaklocenia odbioru obrazu sa zawsze.

slavOK

New member
Kolego, tv są tak poustawiane specjalnie, jeżeli sprzedawca chce sprzedać to na czym ma lepszą prowizje, większy zysk to ustawia obraz super na maksymalnych ustawieniach, a na tym na czym zysk jest mały obraz zostaje celowo pogorszony...

ktoś tu pisał że obraz jest lepszy na PY, PY ma matryce o rozdzielczości full hd wiec obraz siłą rzeczy musi być lepszy jeżeli chodzi o źródło HD, jednak z 3-4m różnica w moim odczuciu jest nie zauważalna.

O sprzedawcach co polecaja LG i Samsungi mówiących jednocześnie, że Panas to syf nie będę się wypowiadał… dziwnym trafem jest tak, że ludzie nie mający pojęcia o sprzęcie od chwili kiedy to zostają zatrudnieni w MM stają się wielkimi znawcami sprzętu wszelakiego rodzaju, od tosterów przez pralki do telewizorów i komputerów…

Do góry