Obraz 4:3 na telewizorze 16:9 i N'ka

diabelek

New member
Czytam to forum juz od kilku dni, jednak jest to moj pierwszy post - mam nadzieje, ze zalozylem go w dobrym dziale :).

Otoz od jakiegos czasu zastanawiamy sie nad kupnem telewizora lcd 42" do domu. W TV ogladamy glownie filmy z platformy N i divix (z komputera) a czasami dvd (z kina omowego). To co nas niepokoi w zakupie telewizora lcd to ogladanie obrazu 4:3 w formacie 16:9. Otoz nie do zaakceptowania dla nas jest rozciaganie obrazu i ogladanie znieksztalconych twarzy czy krajobrazow. Bez sensowne jest tez zostawianie czarnych pasow po bokach ekranu.

U znajomych widzielismy Bravie, ktora miala mozliwosc wyswietlania obrazu w trybie "smart" - czyli obraz 4:3 byl troszke rozciagniety i zarazem obciety na gorze - jak dla mnie bomba. Mysle, ze kazdy telewizor ma taka mozliwosc (pewnie rozni sie nazwa), ale przechodzac do sedna.

Pare razy natknalem sie na infomacje, ze taki tryb (nazwijmy go smart) dziala tylko z obrazem nie-hd. Jednak jesli podlacze dekoderk N (a wszykie programy procz polsatu tak ogladam) poprzez hdmi do telewizora, to musze nim puscic sygnal HD - tzn dekoder przeskaluje sobie braz SD do HD i wypusci do po HDMI (przynajmniej tak mi sie wydaje). Czy to oznacza, ze nie bedzie mozliwosc przeskalowania funkcja "smart" na telewizorze? Bo jesli nie to rozumiem, ze zostaje tylko podlaczenie dekodera dwoma kablami - np. hdmi i scart i ogladnanie "zyklej" telewizji po scarcie, a jak bede chial puscic Discavery HD to musze zwlec tylek z kanapy i nacinsac RES na dekoderze, by przelaczyc sie na hdmi... (bo sam dekoder, ma zdaje sie tylko funkcje "rozciagnij" obraz).

Troszke sie rozpisalem, ale mam nadzieje, ze widac o co mi chodzi :). Bede wdzieczny jesli ktos rozwieje moje watpliwosci co do tego ;).

PS. Jesli to robi roznice to zastanawiamy sie nad kupnem Sharp'a LC-42XL2E lub Philips'a 42PFL9632 D.

Hmm czy nikt nie potrafi mi odpowiedzec, czy moze za bardzo zagmatwalem?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

dejneka

New member
skoro się tak niepokoisz o to czy dekoder n da sobie radę z Toimi preferencjami to chce Cię uspokoić, n-box może obraz wyświelić w normalnych proporcjach (4:3) jak i panoramicznych (16:9) gdzie ten drugi format będzie przerabiał z normalnych wykorzystując rozciągnięcie lub powiększenie.
Dekoder jest pierwszym urządzeniem które to może dla Ciebie wykonać, drugim gdzie prawie na 100% będzie dziłać tak samo to TV, przy czym niektóre modele robią rozciąganie w taki sposób że środek planu jest prawie bez zmian a boki są rozciągane mocniej, daje to dość śmieszene wyniki w sytuacji gdy akurat twarz aktora trafi na taki obszar...
Samo przełaczanie kabli nie będzie konieczne, więcej nawet nie wskazane bo po euro masz gorszy sygnał (analogowy) niż po HDMI (cyfrowy) z tego co pamiętam to n-box chyba już daje równocześnie sygnał na obu wyściach.
Najporościej jednak udać się do któregoś z punktów sprzedaży czy choćby MM i poprosić sprzedawcę o zademonstrowanie działania funkcji (zrówno n-boxa jak i TV który masz zamiar kupić).
Poprostu "włacz chodzenie":D

Ostatnia edycja:

mosca

New member
Jeżeli tak bardzo zależy ci na jak najlepszym formatowaniu obrazu 4:3 na 16:9 to zainteresuj się modelami JVC. Sam mam LT-37P80 i w formatowaniu panoramicznym przekształcenie na 16:9 jest niezauważalne (środek obrazu pozostaje nietknięty, jedynie boki sukcesywnie się rozciągają). JVC posiada jeden z najlepszych systemów przeformatowywania 4:3 na 16:9 - zapytaj innych.

Co do korzystania z n telewizji to rzeczywiście nie użyjesz trybów formatowania obsługiwanych przez telewizor w 720 i 1080 (tutaj możesz rozciągać obraz za pomocą nbox - jednak są to standardowe tryby, które niestety zniekształcają obraz). Dlatego sygnał 4:3 oglądam tylko w trybie 576p ponieważ wtedy mogę skorzystać z formatowania JVC (akurat JVC na tyle dobrze wyświetla obraz w tym trybie, że nie zauważam różnicy w jakości po przeskalowaniu do 720p lub 1080i), a w przypadku HD lub zwykłego 16:9 przechodzę na wyższe tryby skalowania a formatowanie dostosowywuje przez Nboxa

bartm77

New member
Pare razy natknalem sie na infomacje, ze taki tryb (nazwijmy go smart) dziala tylko z obrazem nie-hd. Jednak jesli podlacze dekoderk N (a wszykie programy procz polsatu tak ogladam) poprzez hdmi do telewizora, to musze nim puscic sygnal HD - tzn dekoder przeskaluje sobie braz SD do HD i wypusci do po HDMI (przynajmniej tak mi sie wydaje). Czy to oznacza, ze nie bedzie mozliwosc przeskalowania funkcja "smart" na telewizorze?

Mama TV Sony. Funkcja Smart w przypadku który opisałeś DZIAŁA.

Do góry