Nowy zestaw stereo

Prykon

New member
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu przeglądam to forum więc pomyślalem, że założę w końcu konto.
Otóż potrzebuje pomocy w wyborze PIERWSZEGO zestawu stereo. Kończę remont mieszkania więc przybliżam się do zakupu zestawu stereo. To co wybrałem sam:
Ampki:
1. Yamaha RN500
2. Harman 3770

Kolumny:
Heco 500

ktoś posiada jakieś wrażenia z odsłuchu tych kolumn pod wybranymi ampkami? Zastanawiałem się też na Jamo C95.

Wielkość pomieszczenia to 36m(salon+kuchnia).

Pozdrawiam serdecznie,
Grzesiek

Borixon

Active member
Bez reklam
jak dla mnie Yamaha nie wnosi nic ciekawego tym modelem, musi być amlituner??
ja poszedłbym w wzmacniacz i przy chęci podłączenia tv + np PC kupiłbym DAC. Nawet używane.
Przerabiałem już kilka tych dylematów i zawsze lepiej grał wzmak stereo niz ampltuner. U mnie stoi ampli tylko dla tego że mam kino.
Ze zbiegiem czasu i tak do gramofonu wjedzie po raz eNty wzmacniacz.

Prykon

New member
Celuje bardziej w ampka ze względów uniwersalnych. Na pewno będzie używane usb czy radio internetowe. Dodatkowo posiadam qnapa więc dlna jak najbardziej będzie używane.

musti

Banned
Weź pod uwagę jeszcze Onkyo TX8130/50. Najlepiej posłuchaj go z Jamo C-97 albo Heco MS900. Mi bardziej pasuje Jamo ze względu na bardziej mięsisty bas ;-)

Prykon

New member
Jesli podreperuje budżet to na pewno wezme pod uwage Heco 900. Możesz coś więcej powiedzieć o onkyo jesli masz z nim jakieś doświadczenie? Byłby lepszym wyborem niż harman? Póki co chcemy podpiąć Jamo, Heco 500 lub 900. JLB jakoś mi nie leżą

musti

Banned
Onkyo jest bardzo zrównoważone, Yamaha gra skrajami pasma...
Do tego dobra wydajność prądowa i super wyposażenie (8150).
Najlepiej posłuchaj w jakimś salonie audio...

Prykon

New member
Poczytałem o Onkyo. Nie wiem dlaczego nie wziąłem go pod uwagę wcześniej. A co powiecie o starszym modelu 8050? Model 8130 też jest chyba godny uwagi ale posiada jednego optyka i coaxiala wiec cięzko bedzie u mnie z podłączeniem tv i ps4

salmon

New member
Stoję przed takim samym dylematem.
Słuchałem Yamaha N-R602 (następca N-R500) w różniej konfiguracji głośnikowych i była tragedia. Dźwięk płaski bez przestrzeni, bez polotu, tragedia. Następnie, obsługa salonu do tych samych głośników podłączyła Onkyo TX-8150 i było zdecydowanie lepiej. Dla porównania podłączyli na chwilę wzmacniacz NAD (nie pamiętam modelu) - zagrał jeszcze lepiej ale jego cena była porównywalna do Onkyo a musiał bym jeszcze dokupić playra sieciowego za miń 1,5k.

Do góry