Nowy telewizor

Demolka25

New member
Witam, mam zamiar kupić nowy telewizor, czytałem dużo po rożnych forach, opinie na temat różnych rozwiązań itd i dalej nie wiem czy opłaca się kupować telewizor z opcją odtwarzania 3D czy zamiast dokładać pieniądze do tej technologii, dołożyć je do innego tv i kupić solidniejszego LED'a (zależy mi na LED). Cena do 3500 PLN.

Odległość od ekranu ? 2-2,5m
Jak słońce świeci w pokoju ? Do południa siedząc na wprost telewizora słońce świeci zza pleców, później bezpośrednio promienie słoneczne nie wpadają do pomieszczenia. Ponadto mam ciemne zasłony więc zawsze można przysłonić okno.
Jak duży jest pokój ? 14m2
Jaki masz obecnie telewizor ? Nie znam dokładnie modelu, ale jest to telewizor marki Metz z płaskim kineskopem, przekątna 68cm.
Jakie programy najczęściej oglądasz? Większość filmy, dokumentalne (Discovery, BBC). Sport nieszczególnie.
Więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? Ciężko powiedzieć, gdyż pracuję w systemie 3 zmianowym, więc różnie to bywa, ale preferuje raczej wieczorne seanse filmowe i gry konsolowe.
Preferowana wielkość telewizora? 40'
Preferowana marka ? Samsung, Sharp
Czego nie lubisz w telewizorach ? Gdy się psują ^^, a poważnie - ciężko powiedzieć. Powiem inaczej, lubię dobry dźwięk i wyraźny czysty obraz.
Jakie urządzenia będą podłączone ? Dekoder telewizji cyfrowej N, konsola PlayStation 3.
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? Jeśli dobrze rozumiem pytanie, to pół/pół. Najczęściej kanały HBO, nFilm oraz dokumentalne BBC, Discovery jak i filmy odtwarzane na konsoli oraz gry.
Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? Raczej na wprost, ale pomieszczenie na szerokość ma 3,4m, Telewizor będzie na środku więc ewentualny kąt boczny do telewizora nie będzie duży.
Czy ważne jest wi-fi ? Konsola PS3 umożliwia mi komunikację z internetem, będzie ona podłączona do sieci, więc czy istotne jest to czy TV będzie miał wi-fi ? (to nie pytanie retoryczne).
Czy USB ma mieć czytanie filmów ? Tak, tzn chcę móc odtwarzać filmy bezpośrednio z pendrive'a
Jakimi złączami ? Takie jakie są teraz standardem, na pewno kilka HDMI i USB.
Jaki masz sygnał ? Do zakupowanego telewizora będę specjalnie zakładał telewizję N.
Ile programów HD ? Większość tych które oferuje wyżej wymieniona telewizja.
Ma stać czy wisieć ? Stać

Ps. Mam też pytanie. Czy jest różnica w jakości w TV z podświetleniem EDGE LED ?

Z góry dziękuję za rady.

bielikk

New member
Bez reklam
Philips 40PFL7605H najlepszy TV w swojej kasie cenowej.

Philips 40PFL7605H - opinie, komentarze o produkcie

Jeżeli byś się zdecydował na ten model to niech cię nie przerażają pojedyncze negatywne opinie o TV Philipsa - to malkontenci, którzy kupili "chłam" jakiejś innej firmy i teraz odreagowują swoje rozczarowanie.

Philips produkuje b. dobre, mogę powiedzieć najlepsze TV w każdym przedziale cenowym.

Kampaj

New member
Bez reklam
w tej cenie masz świetnego Sharpa 40le830, który zasłużył słusznie na test na naszym forum:)
Z tej klasy będzie jeszcze Toshiba 42vl863 z pasywnym 3D
i Samsung 40D7000(o ile uznasz, że kolory ma naturalne) :)

Z

zerga

Guest
ten sharp jest dobry powinienes sie nim zainteresowac.dobra kombatybilnosc i obraz w sd jak i hd

Kampaj

New member
Bez reklam
w tej cenie masz świetnego Sharpa 40le830, który zasłużył słusznie na test na naszym forum:)
Z tej klasy będzie jeszcze Toshiba 42vl863 z pasywnym 3D
i Samsung 40D7000(o ile uznasz, że kolory ma naturalne) :)

Demolka25

New member
Witam ponownie, mam jeszcze takie pytanie. Może jest bez sensu a może nie, ale lepiej wiedzieć.

Mianowicie, Sharp vs Samsung - który producent sprawdza się lepiej jeśli chodzi o telewizory ? Nie chodzi mi tutaj o poszczególne modele, tylko o ogólne podsumowanie wad i zalet produkowanych przez nich telewizorów i stwierdzenie która firma robi to lepiej. Ze szczególnym naciskiem na solidność, tzn które są mniej awaryjne.

Nasłuchałem się w różnych sklepach wielu opinii na temat Sharpa i Samsunga i sam nie wiem co mam teraz myśleć.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na taki temat można byłoby napisać pracę doktorską .
Musiałbyś zadać pytania o konkretne produkty i jakie mają spełnić oczekiwania.
A tak dostaniesz tysiąc różnych opinii od każdego kto ma styczność tylko z własnym modelem nie generalizując oceny ogólnej.
Obie firmy mają swoje zalety.
Raczej uściślij swoje pytania.

Demolka25

New member
Chodzi mi o to, że np. w jednym sklepie pracownik działu TV mówi mi, że telewizory Sharpa nie są w rzeczywistości takie jak je opisują w internecie, więc poleca Samsunga. W innym zaś na odwrót - zdecydowanie Sharp, są solidniejsze, mniej awaryjne. I nie wiem co mam myśleć. Widać tutaj przykładową sytuację tego o czym piszesz.

I teraz konkretniejsze pytanie. Jeśli nastawiłem się na kupno Samsunga UE40D5000, to czy powinienem kierować się takimi radami jak "nie kupuj samsunga, często się psują. Ja bym wziął jakiegoś podobnego sharpa." ?

don111

Banned
preferuje raczej wieczorne seanse filmowe i gry konsolowe.
lepiej się tu sprawdzi Panasonic 42G30, ewentualnie 42GT30 (+3d i ciut lepszy obraz), chyba że zależy Ci na LED (nie bardzo jednak rozumiem z jakiego powodu, bo to nie jest żaden wyznacznik jakości)

Do góry