Nowy telewizor

rafak

New member
Witam.
Jestem zmuszony do zakupu nowego telewizora i rozważam kupno LCD.
Telewizor będzie głównie wykorzystywany do oglądania telewizji z kabla + DVD, sporadyczni jakaś gra z komputera, mam w związku z tym pytanie czy warto inwestować w LCD czy lepiej kupić dobry tradycyjny telewizor. Zdecydowany jestem na 32'' tylko pozostaje pytanie CRT czy LCD ? Proszę o jakieś rady i wskazówki, co do proponowanych marek i wybory pomiędzy LCD i CRT.

xroma

Member
Max 6 tyś. - Za te pieniążki jest wypasiony CRT lub jedenz podstawowych LCD

Jesli TV ma głownie służyć do oglądania kablówki - wybrałbym CRT.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
przy 6,0 tyś - mozesz już dostać dobry LCD:
Sprawdź
Sharp 32 Ga 6
32 Loewe Concept
32 JVC s 60
32 JVC C 50
Samsung 32 M 61
LG 32 LP1

To wysokie modele i nawet przy Kablowce powinieneś być zadowolony.
W razie co -sprawdź wszystkie w domu.
pozdrawiam

rafak

New member
kiki napisał:
witam
przy 6,0 tyś - mozesz już dostać dobry LCD:
Sprawdź
Sharp 32 Ga 6
32 Loewe Concept
32 JVC s 60
32 JVC C 50
Samsung 32 M 61
LG 32 LP1

To wysokie modele i nawet przy Kablowce powinieneś być zadowolony.
W razie co -sprawdź wszystkie w domu.
pozdrawiam

Dzieki.
Co znaczy "powinieneś być zadowolony", czy obraz na lcd jest wyrażnie gorszy od tego na CRT przy sygnale z kabla i jak się ma sprawa z rozdzielczością ?

TiNiO

Member
Niestety jesli chodzi o kablówke to CTR wypada sporo lepiej niz LCD ja mam LCD i kablówke wzasadzie nie nazekam ale w CTRku miałem lepsza jakośc :) przynajmniej na kanałach takich jak TVP. Inne kanały wypadają naprawde dobrze np wszelkie TVN , POLSATY , AXN , Discowery i większoszc zagranicznych :) wyglądają bardzo dobrze zekł bym tak samo jak CTR

TiNiO

Member
Wstyd sie przyznać ale nie widziałem :) , ale jest to TV cyfrowa tak więc na 99% bedzie lepsza jakośc niz z kablówki

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam obraz oczywiście bedzie lepszy . pozwala o 0,5 do 1 metra zblizyć się do telewizora i dla oka zmniejsza się smuzenie.
Jesli wymienisz przy okazjii tuner w którym bedą złącz cyfrowe - jakość skoczy znacznie do góry. Sprawdź sygnał z dvd - nawet po euro / nie mówiąc o HDMI / bedziesz miał wyobrażenie jakosci.
pozdrawiam

rafak

New member
kiki napisał:
witam obraz oczywiście bedzie lepszy . pozwala o 0,5 do 1 metra zblizyć się do telewizora i dla oka zmniejsza się smuzenie.
Jesli wymienisz przy okazjii tuner w którym bedą złącz cyfrowe - jakość skoczy znacznie do góry. Sprawdź sygnał z dvd - nawet po euro / nie mówiąc o HDMI / bedziesz miał wyobrażenie jakosci.
pozdrawiam
A czy możesz mi wskazać plusy i minusy SONY KDL-S32A11 BRAVIA

rafak

New member
Problem się chyba rozwiązał. Dziś objechałem z moją drugą polową kilka sklepów i..........
Padło na LOEWE Concept 32 (żona powiedziała, że ten i żaden inny).
Chciałbym zapytać szanownych kolegów czy to dobry wybór w tym przedziale cenowym, czy może jednak próbować małżonkę przekonać do czegoś innego. Jak ten LCD będzie się sprawował przy sygnale z kabla (bo oczywiście żeden sklep nie był w stanie mi tego zademonstrować) i czy jest coś w tym TV co drażni lub przeszkadza, któremuś z użytkowników (mniemam że ktoś z was ma ten TV).
Proszę o pomoc.
Dziękuję.

maximmaxim

New member
mam.oglądam kablówkę i tak z ok. 3 m jest okej...sa jak zwykle programy lepiej i gorzej nagrane..te w dobrej jakości to nawet z bliska sa do obejrzenia..;)..oczywiście to jest najgorszy materiał i kazdy inny jest lepszy (z kompa, z odtwarzacza)...teolewizor ma superprzjryzste menu i sam ci mówi co masz zrobic i kiedy...oczywiście po polsku (literkami nie głosem;) ) telewizor ma chyba wszystkie mozliwe wejscia i WYJśCIA łacznie z HDMI któe obsługuje HDCP cokolwiek by to nie znaczyło...w innych tv raczej nikt nie potrafił nic o tym powiedzieć co znaczy ze tego protokołu raczej nie obsługuja ..loewe concept to wg mnie skończona doskonałość na dzisiaj w tej cenie...porównywałem z sony bravią i JVC s60 i wyszło mi jednak na własnie TEGO..
np. w spony bravii przełączniki są na górnej scianie - pomysł bez sensu gdy tv wisi wysoko...poza tym kabel po HDMI wisi mu gdzie z boku i wyłazi zza televizora...nawet tak banalna rzecz jak podłączenia są w loewe dopracowane - po proistu wyłażą w dół zza telewizora...

rafak

New member
A jak się ma Loewe Concept do np :

1. Sharp LC32GA5E
2. Samsung LE32M51B
3. JVC LT-32X70BU
4. JVC LT-32A61SU
5. Panasonic TX-32LX50
6. Sony KLV-S32A10E
7. Sony KDL-S32A11E

Czy jest ktoś kto mógłby mi przedstawić zalety i wady wyżej wymieninonych TV ?

lopez

New member
Jestem użytkownikiem Samsunga LE32M51B i jestem z niego bardzo zadowolony:D Też miałem problem z wyborem jak Ty, ale zaryzykowałem i jest super:D Zmieniełem sygnał z kabla na C+ i niebo a ziemia!!! Ponadto DVD i komp chodzi bez zarzutów, nawet dvix (w dobrej jakości) dobrze się ogląda:eek:
Nie podłączałem po komponencie, więc nie mogę się wypowiedzieć.
Co do wad w menu gdy chce się zobaczyć godzinę, to pokazuje wszystkie informacje (tryb, rodz. dźwięku, który kanał itp.), co moim zdaniem jest zbędne i mnie drażni - ale tylko to. Tło jest przeźroczyste, więc da się przeżyć.

lopez

New member
Zapomniałem Ci napisać, że najlepiej jak je porównasz w domu, bo opini będzie tysiące,a to Ty będziesz użytkownikiem i to Tobie ma się podobać;)
Pamiętaj - wymagaj od sprzętu tyle ile za niego wydałeś - ta zasada mi bardzo pomogła.:krol:

Do góry