Nowy telewizor o porównywalnych parametrach z aktualnym.

Mr_KoKa

New member
Hej, mam telewizor Samsunga LE32B651, kiedy go kupowałem kosztował jakieś 2500zł. Czy aktualne telewizory np UE32J5150 za 1300zł są porównywalne jakościowo z tym już dość starym modelem?
(UE32J5150 to pierwszy model z danej cenie jaki znalazłem, nic konkretnego).

Co podoba mi się w aktualnym to to jak dobrze radzi sobie z różnymi formatami video odtwarzanymi z pamięci USB. Na prawdę, biorąc pod uwagę doświadczenia z odtwarzaczami DVD, dla których prawie każdy format był problemem, to ten telewizor odtworzył wszystko co mu tylko podałem.

Druga sprawa to, że matryca ma bardzie szerokie kąty widzenia i nie zmienia kolorów gdy patrze się z nad lub z pod telewizora.

Podłączyłem go kilka razy do PC i po włączeniu opcji trybu gry opóźnienie było znośne.
Nowy telewizor planuje podpiąć pod PS4. Mam mały pokój więc zostaje przy 32". Nie planuje wydać majątku.

brodacz

Active member
Bez reklam
Niestety ten co miales to jeden z ostatnich dobrych tv tej firmy. Dziś bez wahania polecam Sony 32R430 za podobne pieniądze a jakościowo nic mu dziś w tej cenie (a nawet parę stowek wyższej) nie dorówna. Gdy wejdziesz do sklepu i zobaczysz ścianę telewizorów 32" to z daleka go zobaczysz... To ten grający jak tv za 2500.

Mr_KoKa

New member
Niestety ten co miales to jeden z ostatnich dobrych tv tej firmy. Dziś bez wahania polecam Sony 32R430 za podobne pieniądze a jakościowo nic mu dziś w tej cenie (a nawet parę stowek wyższej) nie dorówna. Gdy wejdziesz do sklepu i zobaczysz ścianę telewizorów 32" to z daleka go zobaczysz... To ten grający jak tv za 2500.

Dziękuję Ci za odpowiedź, ale nie mogę nic o nim znaleźć w sieci (testów/sklepów) Istnieją inne modele bliskie temu?

Przeglądam zestawienie telewizorów na rok 2016 zamieszczone na tym forum i ucieszyłem się jak zobaczyłem SONY KDL-32W705C, że ma bardzo niski input lag i... i to właściwie tyle, z testu dowiedziałem się, że ma słabe kąty widzenia i nie obsługuje wielu formatów video z USB. Mój TV będzie stał w rogu pokoju i prawie na pewno będzie oglądany pod kątem, dlatego zależy mi na dobrych kontach widzenia.

brodacz

Active member
Bez reklam
To dopisz ile chcesz wydać bo ja ograniczyłem się do 1300 zł. A wskazany przez ciebie soniak to już inna półka. Tutaj prym wiedzie LG bo Philips pomimo lepszego obrazu jest zapewne uboższy w obsłudze formatów. Jednak jeśli zdecydujesz się na model z Androidem to problem znika. Myślę, że kiki w tej sytuacji lepiej doradzi.

Mr_KoKa

New member
To dopisz ile chcesz wydać bo ja ograniczyłem się do 1300 zł. A wskazany przez ciebie soniak to już inna półka. Tutaj prym wiedzie LG bo Philips pomimo lepszego obrazu jest zapewne uboższy w obsłudze formatów. Jednak jeśli zdecydujesz się na model z Androidem to problem znika. Myślę, że kiki w tej sytuacji lepiej doradzi.

Planuję wydać 1500-1700 z tym, że jeśli coś kosztuje 1700 i różni się od sprzętu za 1500 jakimś bajerem to wolał bym o tym wiedzieć i zdecydować czy mi to potrzebne.

Ale nadal chętnie zobaczył bym tego soniaka którego polecałeś, tyle, że jak mówiłem nie znalazłem go w polskiej sieci.

PS. Dodam jeszcze, że zależy mi aby podstawa telewizora była na środku, bo widzę, że dużo telewizorów ma ją po bokach, nie mam na to miejsca :/ Ale jeśli jest jakiś na prawdę dobry model tyle, że właśnie z podstawką po bokach, to może coś wymyślę.

Ostatnia edycja:

Mr_KoKa

New member
Spodobał mi się Philips 32PFH5500/88. Podobny model testował kiki, tyle że 40 calowy. W teście tym przeczytałem, że telewizor ma 50Hz matryce, i przypomniało mi się, że przy wszystkich tych telewizorach jest napisane 50/60Hz, czy to znaczy, że wszystkie te telewizory (wraz z moim samsungiem) sa 50Hz i mają jakieś programowe ulepszenie do 60Hz?

Zastanawia mnie czy na takim androidzie poszedł by dajmy na to youtube lub twitch w 1080p.

Edit: Coraz bardziej przekonuje się do tego Philipsa, czy to dobry wybór?

Ostatnia edycja:

brodacz

Active member
Bez reklam
60 Hz to częstotliwość tylko na kraje, gdzie taką samą ma prąd w gniazdku. Czyli np USA. Co do 5500 ma swoje drobne minusy ale nowa seria 5501 zapowiada się zdecydowanie lepiej.

Mr_KoKa

New member
No tak, coś mi się pokręciło. Szkoda, bo spodobał mi się android.
Ciekawi mnie teraz tylko, bo skoro w Polace wszystkie TV są raczej 50Hz (z tych 50/60) to czy gry z PS4 które działają w 60 fps nie będą działać dziwnie? Chyba nie powinny, skoro nie ma żadnego telewizora którego częstotliwość w Polsce jest podzielna przez 60.

Teraz myślę żeby znaleźć tv bez androida z dobrymi kątami widzenia i nawet bez obsługi formatów video po usb, ale dokupić do niego jakiś stick na hdmi z androidem.

Mr_KoKa

New member
Hm, to znaczy ze Philips z 50Hz matrycą z PS4 będzie działał w 60? Mógł byś powiedzieć coś więcej o minusach w związku z Philipsem?

piteron

Active member
Bez reklam
Panowie
A co ma wspólnego częstotliwość prądu w sieci do częstotliwości odświeżania matrycy

brodacz

Active member
Bez reklam
To że w Europie matryce 50/60Hz w przypadku oglądania tv czy BD będą i tak pracować w trybie 50Hz. Bo informacji dla obrazu jest tylko tyle. A wszystko zaczęło się od analogowych sygnałów Pal i SECAM dla Europy, które działały na zasadzie 50 półobrazów opartych na częstotliwości sieci elektrycznej. W Stanach "prądancja" miała 60 Hz i dlatego w systemie ntsc tych półobrazów było 60, jednak obarczonych niższą rozdzielczością i degradacją kolorów. Cyfryzacja zatarła te różnice ale kłopoty pozostały.

Ostatnia edycja:

Mr_KoKa

New member
Czyli jak to z tym Philipsem będzie, bo często w zapowiedziach i testach jest mowa o matrycy 50Hz, ale w przypadku podłączenia PS4 będzie 60Hz?

Edit: I jeśli faktycznie przy PS4 jest 60Hz to dlaczego, przecież nie zmieniło się źródło zasilania, a jeśli chodzi o źródło sterowania to np dekoder telewizji też mógłbym (jeśli to możliwe i o to chodzi, gdybam) sterować telewizor w 60Hz.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Powtórzę za - pietronem - A co ma wspólnego częstotliwość prądu w sieci do częstotliwości odświeżania matrycy .

brodacz

Active member
Bez reklam
Tak jak napisałem powyżej chodzi wyłącznie o aspekt historyczny i fakt że tv w Polsce nadaje się sygnał 50 Hz i tym samym matryca nie będzie pracować na pełnych obrotach. Po podłączeniu PS4 lub komputera osiągnie owe 60Hz bo te rządzą się innymi prawami.

Mr_KoKa

New member
A wspomniane przez Ciebie w poscie o serii 5501 minusy Philipsa? Mógł byś powiedzieć coś więcej na ten temat?

Kiki, prawdopodobnie mógł byś stwierdzić czy ten model (32PFH5500/88) ma jakieś rażące wady, widziałem Twój test wersji 40".

piteron

Active member
Bez reklam
@Brodacz
Wiec napisz to wyraźnie bo za moment sie.okaże ze.nawet telewizory z matywnym odświeżaniem 240Hz beda opisywane jak 50/60 Hz
Prawda.jest taka
Matryca natywna 100Hz bedzie miala taka częstotliwość przy 50Hz w sieci. Ale dokladnie ta sama matryca przy prądzie 60Hz bedzoe.miała 120Hz. Dlatego zawsxe prosze aby podawać wyższa wartość czyli 120Hz bo niektóre urządzenia zasilane przez zasilacze moga wymusić tryb pracy 60Hz z sieci

Do góry