Nowy telewizor do 35m2 jaki?

marcinb098

New member
Cześć.
Szukam telewizora 55cali Full HD na dobre 4K na razie nie mam kasy.
Od dłuższego już czasu przeglądam różne fora w poszukiwaniu odpowiedniego TV dla siebie. Zastanawiam się nad firmą Samsung a konkretnie nad modelem UE55H6650 ale nie wiem czy to dobry pomysł. Zależy mi na dobrej jakości matrycy, właściwe odwzorowanie kolorów, głęboka czerń i częstotliwość odświeżania żeby była dość wysoka czyli nie było efektu smużenia.
Budżet jaki planuję na zakup tego TV - do 4000zł. Te 4tys to na sam TV planuję wydać. Przy zakupie chciał bym od razu przedłużyć gwarancję na 5lat. 3D nie koniecznie musi być. Obecnie mam plazmę 42cale Panasonica a teraz szukam coś większego.
Jestem otwarty na wszystkie rady.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 35m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? około 5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 5
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? częściej na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? ma stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? z boku telewizora ale są rolety
7.Jaki masz obecnie telewizor ? 42cale Panasonic
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobrą matrycę, właściwe odwzorowanie barw, nagrywanie na USB, internet, odświeżanie na wysokim poziomie
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? w niedalekiej przyszłości nc+
10.Jakie urządzenia ? w niedalekiej przyszłości dekoder nc+, amplituner Yamaha z kolumnami Jamo
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? około 5h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? przyrodnicze, film akcji
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? Samsung, Panasonic, Philips, SONY, Sharp
17.Preferencje co do wielkości ? 55cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? raczej nic mnie nie denerwuje przynajmniej nic nie mogę sobie przypomnieć
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4tys
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie koniecznie

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z dobrych modeli masz:|
- Toshiba 55L7453
- Panasonica 55 AS640
- Philips 55PFS7109
To oczywiście wszystkie modele na matrycy natywnej 100Hz.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wybór należy do Ciebie. Multimedialnie extra, co do naturalnej palety i jakości obrazu zostaję przy podanej wersji.

marcinb098

New member
kiki dzięki za podpowiedź. Najprawdopodobniej zdecyduję się na Panasonica 55 AS640 bo mam tej firmy TV, ale chyba jeszcze poczekam bliżej końca roku albo na początku przyszłego, może coś stanieje. Toshiba jakoś do mnie nie przemawia ta firma, co prawda jestem laikiem i nie znam się zbytnio tyle co przeczytam w necie. Znalazłem w necie za 3900zł model TX-55AS650E chyba to będzie to samo tylko wyższy model.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
No nie, teraz jest w znacznie lepszej cenie.
Tylko teraz musisz być niebieski.
I profesjonalna kalibracja do końca roku jest gratis.

marcinb098

New member
A co to znaczy że muszę być niebieski? Bo nie rozumiem. Panasonic TX-55AS650E to będzie ten sam o którym pisałeś tylko wyższy model?
I jeszcze jedno sklep w którym zamówię w moim przypadku electro.pl wykona bezpłatną profesjonalną kalibrację?
kiki a jaka była by twoja lista z tych trzech który byłby numerem jeden dwa i trzy. Panasonic ma 3D aktywne a Philips pasywne i gdzieś czytałem że przy pasywnym nie męczą się tak oczy i Panasonic ma w zestawie 1 parę okularów a pozostałe dwa mają po cztery.
Jak już pisałem laikiem jestem w tych sprawach i dlatego dużo pytań zadaję ale TV nie kosztuje 40zł tylko 4tys. i chcę dobrze wybrać.

Ostatnia edycja:

Radek_38

New member
A co to znaczy że muszę być niebieski? Bo nie rozumiem. Panasonic TX-55AS650E to będzie ten sam o którym pisałeś tylko wyższy model?
I jeszcze jedno sklep w którym zamówię w moim przypadku electro.pl wykona bezpłatną profesjonalną kalibrację?
kiki a jaka była by twoja lista z tych trzech który byłby numerem jeden dwa i trzy. Panasonic ma 3D aktywne a Philips pasywne i gdzieś czytałem że przy pasywnym nie męczą się tak oczy i Panasonic ma w zestawie 1 parę okularów a pozostałe dwa mają po cztery.
Jak już pisałem laikiem jestem w tych sprawach i dlatego dużo pytań zadaję ale TV nie kosztuje 40zł tylko 4tys. i chcę dobrze wybrać.

Sklep electro.pl jest sklepem internetowym a sklepy internetowe raczej się kalibracją nie zajmują ale możesz podejść do stacjonarnego sklepu media expert i tam nie powinno być z tym problemu.

marcinb098

New member
Raczej zakupię w electro.pl a główne powody to cena, najtaniej mają model PANASONIC TX-55AS650E ze sklepów w których szukałem tego TV. A później zabawa z kalibracją, pewnie znów będę pisał jak pozmieniać w ustawieniach żeby było dobrze.

marcinb098

New member
kiki mówisz że dla członków jest specjalna cena na 55AS640 ale w sklepie electro.pl czy w innym?
Na electro.pl znalazłem model 55AS650E za 3799zł a z gwarancją na 5 lat 4407zł

Ostatnia edycja:

marcinb098

New member
55AS640E według opisów w internecie nie posiada nagrywania na USB, a ja również z taką funkcją szukam a AS650E już ma tą funkcję. W środę trzeba zamówić Panasa.

Ostatnia edycja:
Do góry