Nowy telewizor do ~3000 PLN - sporadyczny użytek + filmy z kompa

longu

New member
Witam serdecznie
Mamy obecnie kineskopowy 29 calowy telewizor Samsunga, który nie obsługuje DVB-T, stąd czas zacząć się rozglądać za czymś nowym ;-) Telewizor rzadko oglądamy - mamy tylko telewizję naziemną i tam 7 kanałów. Żona seriale, ja sporadycznie mecze. Dość często oglądamy natomiast filmy z komputera podłączonego przez S-Video.
Od kilku dni czytam różne testy i opinie i rozbolała mnie już głowa od tego wszystkiego, zdam się zatem może na Was - doradźcie proszę drodzy forumowicze, co warto zakupić. Moje dane:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? około 2-3 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? raczej na wprost, jeśli bokiem to pod niewielkim kątem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju? prostopadle do TV, ale głównie nie świeci
7.Jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy 29 calowy telewizor Samsunga
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? obsługa plików wideo z napisami z polskimi znakami, min. dwa gniazda usb, prawdziwe 100Hz+, FullHD, fajnie by było, jakby można było puszczać bajki ze strony bajkionline.pl, nie zależy mi na 3D, nie musi mieć Wifi - mam gniazdko RJ45 pod TV (podpięte do switcha).
9.Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? naziemna TV cyfrowa
10.Jakie urządzenia? komputer stacjonarny, pendrive, dysk zewnętrzny
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-5h dziennie
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, seriale, programy informacyjne/publicystyczne, rzadziej sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? trudno powiedzieć. Obecnie w TV nie ma takiej funkcji i żyję ;-) Ale może warto iść z duchem czasu, pod warunkiem, że to będzie w miarę wygodne (czyt. szybkie i funkcjonalne - pewnie będę miał możliwość podłączenia klawiatury i myszy, jeżeli będzie potrzeba) - fajnie by było, jakby można było puszczać bajki ze strony bajkionline.pl
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? ponownie trudno powiedzieć. Obecnie jeżeli gram to tylko na monitorze komputera, bo na obecnym TV mija się to z celem. Ale raczej sporadycznie
16.Preferencje co do marki? Samsung, ale nie upieram się - bardziej z przyzwyczajenia
17.Preferencje co do wielkości? 40 cali i więcej
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? słaba obsługa wykrywania/przełączania formatu 4:3<>16:9!, wolne przełączanie kanałów, efekt "duszka", problem z obsługą formatów wideo; brak możliwości czytani PL napisów, wolne funkcje smart
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? częściej wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? najchętniej do 2500, ale mogę dołożyć do ok. 3000 zł jeżeli będzie to ekonomicznie uzasadnione
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? zupełnie mi na tym nie zależy

Z testów i opinii, które dotąd przeczytałem najbardziej spodobały mi się następujące modele:
Samsung UE40ES6100 - już go chciałem kupować, ale potem przeczytałem na forum test:
Philips 40PFL5507 - w teście zebrał bardzo pozytywne opinie.

Już byłem zdecydowany na jeden z powyższych modeli, ale przeczytałem, że gdy siedzę ok 2,5m od ekranu, to 40 cali będzie za małe ;/ Stąd zacząłem rozważać inne modele. Na chwilę obecną na topie jest: Samsung UE46EH6030, ale może coś innego doradzicie?

Wiem - na wstępie pisałem, iż nie zależy mi kompletnie na 3D, a wymienione przeze mnie modele mają tę funkcję. Wynika to z 2 względów: a) nie chcę oszukanego CMR 100Hz (czy innych podobnych wynalazków), a 3D nijako wymusza wyższe odświeżanie. b) zakup przyszłościowy - a nóż kiedyś się do tego przekonam.
Pozdrowionka i proszę o opinie i porady.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Do wymagań które podałeś pasuje parę modelu za 3.5-4tyś...
Według mnie mógłbyś pójść drogą kompromisów - za 3tyś w 46" dostaniesz coś w miarę dobrego, ale okrojonego pod jakimś względem. Pytanie - co preferujesz - jakość obrazu czy smart tv.

longu

New member
Hmm, a które moje wymaganie tak podniosło cenę? Być może będę w stanie z niego zrezygnować, skoro jest takie kosztowne. Tak, jak wspomniałem: TV potrzebuję do sporadycznego użytkowania.
Na ibood'zie był ostatnio 40 calowy Samsung (UE40EH5300W) w dobrej cenie (za 1400 pln) i już chciałem go kupić, ale przeczytałem o problemach z niebieską poświatą i stwierdziłem, że pewnie będzie mnie to mocno irytować a nie chciałbym robić kroku wstecz, gdzie na moim poczciwym kineskopowym mi wszystko działa.
Jak to jest z tą odległością? Rzeczywiście te 40 cali będzie za mało? Trochę się tego obawiam, bo noszę okulary i z moim wzrokiem nie jest idealnie :-(
Czy bardziej mi zależy na dobrym obrazie, czy na funkcjach internetowych? Hmm, trudno powiedzieć. Obecnie do Internetu mam PC, tableta, smartphone'a czy laptopa. Jezeli chodzi o jakosc obrazu to mam teraz kineskopowy TV, gdzie jakość przecież nie jest najlepsza, ale dla mnie zadowalająca. Z jednej strony nie mam wysokich wymagan jezeli chodzi o jedno, czy drugie (jak wchodze do sklepu z TV to dla mnie wszystko wyglada tak samo ;-), ale z drugiej strony moze warto isc z duchem czasu. Jedno jest pewne: chce uniknąć kroku wstecz, gdy po kupnie nowego TV będzie mnie coś denerwować i nie będę zadowolony z zakupu.
Pozdrowionka

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Podbijają obydwie wartości. Możesz dostać średni jakościowo sprzęt, gdzie będzie po prostu smart

Samsung 46ES5500

Lub lepszy jakościowo telewizor, gdzie smart będzie drugorzędną wartością

Philips 46PFL5007
Toshiba 46TL933
Sharp 46LE630
Panasonic 47E5E

Zresztą po trochu sam odpowiedziałeś sobie na pytanie - do internetu masz kompa, laptopa czy tablet. Nawet najlepszy smart nie jest w stanie rywalizować choćby z przeciętnym tabletem, bo wygoda użytkowania ekranu dotykowego jest po prostu zabójcza dla telewizora - nawet po podpięciu myszki i klawiatury.
Jedyną rzeczą jaka ratuje smart na TV jest tzw. dongiel z androidem - on działa w miarę płynnie, gdyż od razu masz lepszy procesor, który szybciej przetwarza dane, a poza tym nie jesteś ograniczony ofertą jednego dostawcy - android posiada cały czas aktualizowaną bazę aplikacji, więc nudy nie ma się co obawiać.

A co do wielkości - im większy ekran z danej odległości, tym więcej szczegółów zobaczysz, więc nawet jeśli masz problemy ze wzrokiem, to większy ekran pozwoli Ci na częściowe chociaż zmniejszenie swojego problemu ze wzrokiem :)

longu

New member
Dzieki Karpaj. Zaraz zabiore sie za czytanie testow telewizorow, ktore wymieniles. A jakie jest Twoje zdanie nt:
Samsung UE46EH6030 (na skapcu: ~2650 pln) - chyba wyzszy model od podanego przez Ciebie: 46ES5500 (i w dodatku tanszy)?
albo LG 47LM615 (ten na ibood'zie byl za 2799 - moze sie jeszcze pojawi)?

Jezeli chodzi o funkcje internetowe, to chcialem dziecku puszczac bajki z neta (glownie z http://www.bajkionline.com/), ale jezeli sie nie da, to zostane przy obecnej konfiguracji, czyli komp podlaczony do TV i bajki przez kompa na TV.
Pozdrowionka.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Ta strona powinna być obsługiwana na LG i Samsungu, ale głowy nie dam - przeglądarki działają często tak jak chcą, i ich java czy adobe flash się wieszają, psują, czy krzaczą. Lepiej będzie włączyć to na tablecie, a obraz wysłać po hdmi na duży ekran :) Będzie chociaż na pewno działać płynnie.

Samsung EH - seria która nie jest tak naprawdę LED, a raczej lcd podświetalny zamiast ccfl lampami led. Ma chociaż tem prawdziwe 100hz, ale smużenie i tak występuje tam, choć w mniejszym stopniu niż na 50hz.

Natomiast ten LG jest już trochę porządniejszym modelem - fajne kolorki, dobrze radzi sobie ze skalowaniem, ale pod względem smużenia - porażka. Nie radzi sobie z płynnością, pomimo 200hz.

Do góry