Nowy salon - nowy TV

marm7

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam wszystkich :)
10 lat temu przy wsparciu tego forum zakupiłem rzutem na taśmę telewizor Panasonic TX-P50ST60E.
Nie żałuję, działa do dzisiaj wsparty Android TV bo jego smart tv przestał być użyteczny już dawno.
Ponieważ zmieniłem miejsce zamieszkania, podczas planowania w salonie wykończenia ściany za TV, zrobiłem sobie z kartonu model wymiarowy telewizora i się załamałem.
Mój 50" TV który wydawał mi się kiedyś strasznie wielki wyglądał na przyszłej ścianie w salonie jak okienko piwniczne :)
Czyli czas na zmiany. Dawno nie śledziłem trendów i technikaliów i mam standardowy na tym forum dylemat co kupić.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - ok. 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - ok. 2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 1-2, rzadko 3-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? – wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? - tylko w godzinach rannych, duże okna na północ i wschód
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Plazma 50" Panasonic TX-P50ST60E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Dobrą jakość obrazu, smart i 3D nieistotne
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Dekoder kablówki + ewentualnie Android TV jeśli będzie taka potrzeba
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? do filmów kino domowe z zewnętrznym amplitunerem
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? ok. 3-4h
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - programy z TV kablowej, filmy z platform typu Netflix, Disney, Amazon Prime, filmy odtwarzane przez Kodi z plików
13. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola – być może, ewentualnie konsola będzie podłaczona do Panasonica w innym pomieszczeniu
14. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? – zazwyczaj wieczorami
15. Preferencje co do wielkości? – myślałem o 65" tak żeby dobrać jakość do ceny
16. Co Cię denerwuje w telewizorach? – lubię obraz dobrej jakości, plazma Panasonic mnie satysfakcjonuje
17. Preferencje co do marki? - Brak
18. Czy telewizor ma mieć 3D? - nie
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 6000-8000zł chyba że faktycznie warto conieco dopłacić ale bez przesady

Tu gdzie mieszkam nie ma zbyt dużego wyboru żeby pooglądać telewizory w sklepach, zresztą to nie zawsze jest miarodajne. Wolę poczytać opinie ekspertów.
Budżetowo wpasowuje się 65", czytałem trochę o LG C4, nie wiem jak do tego porównać Samsungi z ich matrycami qd-oled w niektórych modelach.
Nie wiem jak się do LG z serii C4 ma Samsung OLED 65S95D, na znanym portalu aukcyjnym są oferty 8300-8700zł ale nie wiem jaka to dystrybucja, bo ten sam model w oficjalnym sklepie Samsung na tym portalu kosztuje dwa razy tyle... nie wiem co o tym sądzić. Od tańszych modeli Samsunga ten LGC4 wypada w większości kategorii lepiej, gorzej w jasności.
Jest tych modeli na rynku sporo, ale chyba ie chciałbym się pchać w starsze modele, chociażby z tego względu co kolega @kiki pisał, w nowszych generacjach jest więcej zabezpieczeń przed wypalaniem itp. Na rynku jest jeszcze Sony, który chyba stosuje panele LG ale czasami potrafi nimi lepiej "sterować" i w testach tez dobrze wypada, nie wiem jak z ceną itp.
Mam trochę mętlik w głowie :) doradźcie coś proszę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To świetny wybór i wcale nie za duży znów.
Przesiadka z plamy to koniecznie na Oled TV.
W klasie extra masz :
  • LG 65C45
  • Philips 65Oled819
W tej klasie nic lepszego nie kupisz.

marm7

Klub HDTV.com.pl
VIP
A jak to jest tak na prawdę z wypalaniem się OLED'w? Ludzie piszą różne rzeczy, niektórzy na gwarancji wymieniali bo wypalenia mieli.
Na plaźmie Panasonic po 10 latach nie mam śladu powidoków i wypaleń, TNV24 oglądam, nie non stop ale czasami włączam.
Mało taki OLED nie kosztuje więc człowiek się ciągle zastanawia.
Mini Ledy wyraźnie odstają jakością? Szkoda że nie da się wziąć do domu dwóch telewizorów i bezpośrednio porównać :)

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jak zamówisz u Kikiego z prezentacją różne modele to się pewnie da.
Oled - mini led - są różnice, ale nie tak wielkie jak kiedyś. Technologia poszła do przodu i mini LED daje radę. Jednak OLED to OLED.
Co do wypaleń. Tutaj też technologia poszła do przodu. Są lepsze zabezpieczenia. Jednak nie można powiedzieć, że problem nie istnieje.
Przy okazjonalnym oglądaniu kanałów news z paskami nie ma czym się martwić.
Jednak gdybyś oglądał takie kanały bardzo często i długo to jednak OLED nie bardzo do takiego użytku.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie masz na plaźmie , nie będzie na Oled TV.
Nie masz wybory jeśli nie chcesz stracić na jakości ale jeszcze polepszyć.
Masz tak jak pisałeś - najlepszy 65C45 LG do Twoich potrzeb w klasie cenowej.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Właśnie pisali, że te auta mocno podupadły w ocenach ...
LG w tej nowej cenie - super do potrzeb.

Do góry