Nowy Onkyo TX-NR 906

Deimos

Banned
Onkyo TX-NR906 AV Receiver ONKYO.TXNR906
£1,399.99

Troche danych:

THX Ultra2 Plus Certified 7.1-Channel A/V Home Network Receiver
Product Features
220 W/Ch 6 ohms, 1 kHz, 1 Channel Driven, IEC 145 watts x 7 into 8 ohms (20-20,000 Hz) at 0.05% THD
THX Ultra2 Plus Certified
Network Capability for Streaming Audio Files and Internet Radio (with vTuner Portal)
Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High-Resolution
Audio Decoding
Massive Toroidal Transformer and Two Separate Transformers for Audio and Video Processing
VLSC (Vector Linear Shaping Circuitry) for All Channels
Burr Brown 192 kHz/24-Bit Audio DACs (PCM1796) for All Channels
HDMI (v.1.3a to Support Deep Color, x.v. Color, LipSync, Dolby TrueHD, DTS-HD Master
Audio, DVD-Audio, Super Audio CD)
HDMI Audio and Video Processing (1080p; 4 Inputs and 2 Outputs)
HQV Reon-VX Video Processing with 1080p Upscaling of All Video Sources via HDMI
RIHD (Remote Interactive over HDMI) for System Control
HDTV-Capable (to 720p/1080i) Component Video Upconversion and Switching (3 Inputs and
1 Output)
Parallel Push-Pull Amplifier Design with 3-Stage Inverted Darlington Circuitry
WRAT (Wide Range Amplifier Technology)
Microsoft PlaysForSure Certified and Certified for Windows Vista
USB Port for a Mass USB Storage Device (Audio Only)
Three TI (Aureus) 32-Bit DSP Chips for Advanced Processing
Audyssey MultEQ XT to Correct Room Acoustic Problems and to Calibrate Speakers
Audyssey Dynamic EQ for Loudness Correction -Audyssey 2EQ Dynamic EQ
Neural-THX Surround Decoding Technology
Powered Zone 2 (Audio and Video); Zone 2 and Zone 3 Pre-Outs; Independent Control for
Volume, Balance (Zone 2 and Zone 3) and Bass/Treble (Zone 2 Only)
RS232, IR and 12V Trigger Connectivity
Bi-Amping and BTL (Bridged Transless or Bridging) Capability
Music Optimizer for Compressed Music Files
Color-Coded 7.1-Multichannel Inputs and Pre Outs
Gold-Plated A/V Inputs and Outputs
Customized Gold-Plated Transparent Speaker Posts
Independent Crossover Adjustment for F/C/S/SB (40/50/60/70/80/90/100/120/150/200 Hz)
ISF (Imaging Science Foundation) Video Calibration Function (for Custom Installation)
Newly Designed GUI for System Set-up
Compatible with RI (Remote Interactive) Dock for the iPod
Preprogrammed RI (Remote Interactive) Remote Control with Macros and Mode-Key LEDs
Weight: 24,5 kg
żródło:hifibitz
Cena 1399 funtów jest dość atrakcyjna zważywszy jego właściwości i bardzo solidny toroidalny transformator.
W europie prawdopodobnie w sprzedaży w drugiej połowie września:)

Ostatnia edycja:

Deimos

Banned
W uzupełnieniu informacji, dołączam zdjęcia:
silverlrg.jpg

rearlrg.jpg

Specifications for the ONYKO TXNR906Power Output145Wpc Continuous 8ohms, 20-20,000Hz (2 channels driven) Damping factor60(Front, 1 kHz, 8ohms)Total Harmonic Distortion0.05%Signal to Noise Ratio110 dBAudio Frequency Range5 Hz - 100 kHzPower SupplyAC 220-240V, 50/60 HzMaximum Power consumption900WDimensionsWidth 435mm
Height 194mm
Depth 458.5mm

majusi

New member
Kupiłem TX-NR 906 w piątek. Alternatywą był Denon 4308. Wybrałem Onkyo pomimo, że poprzednio miałem model 3806. Posłuchałem 4308 i 906 i zdecydowałem się na Onkyo, chociaż nie byłem do tej firmy przekonany (posiadałęm wcześniej, przesiadłem się na Yamachę AX1, potem niżej na Denona 3806 teraz Onkyo).
DVD jenak Denon 2930, BD - tu pozostaję przy PS3 (na razie wystarczy ze względu na AVCHD), CD Arcam CD37, kolumny to Elac 208.2 + CC 200.2 i dipole (stare) 60/40 też Elac, sub Velodine chyba symbol HTC 10R (dobry wybór). W porównaniu z 3806, 906 jest o niebo lepszy, Audessey o wiele lepiej działa (idealnie wysterował, może poza sub za głośno przy kinie, w stereo przy pure direct nie słychać). Ogólnie jestem zadowolony, taniej niż Denon, na sieci mi nie zależy, nie słucham muzyki z komputera, może tylko musiałem zamienić denon link na 3 pary interkonektów dla wielokanałowego SACD z 2930 (HDMI jednak 1.1 a nie 1.3a).
Może ktoś wie jak uaktaulnia się oprogramowanie za pomocą złacza RS232 (krok po kroku) ?

Deimos

Banned
Też mam od paru dni 906, ale z moimi kolumnami nie radzi sobie tak dobrze jak poprzednik Denon AVC-A11XV. Nie ta dynamika i nie ta jakość dźwięku, pilot dobrze pomyślany, ale jakość wykonania kiepska... A podświetlenie gałki volume na paskudnie jaśnisty odcień niebieskiego, jest tragiczne, w ciemności dosłownie bije po oczach - można to oczywiście wyłączyć, ale przecież nie o to chodzi... No, ale przy tej cenie cudów raczej nie oczekiwałem... Zdradziłem Denona, ale tylko na chwile, bo we wtorek już spodziewam się modelu AVC-A1HDA:)
P.s moja córka, jak zobaczyła 906, to mi na to: po co ja to kupowałem, przecież w porównaniu do ostatniego Denona wygląda okropnie...:(

Ostatnia edycja:

majusi

New member
Wcale się nie dziwię, jeżeli cena Denona jest prawie 3 razy wieksza niż Onkyo. Tu nie ma porównania. Mnie na szczęście niebieskie światełko nie przeszkadza, stoi pod schodami. Zresztą sub też ma podobne.
Jeżeli chodzi o kolumny to Onkyo na tym poziomie lepiej współpracuje z Elac niż Denon 4308. W tej chwili zastanawiam sie czy aby nie iść bardziej w stereo niż w multich. Do filmów mnie ten zestaw na dzień dzisiejszy wystarczy. Przy słuchaniu muzyki nie załącza sub (Denon to robił i nie wiem dlaczego).

Ostatnia edycja:
Do góry