Nowy odtwarzacz sieciowy Marantz NA8005 z DAC przenosi cyfrową muzykę na wyższy poziom.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Powiedź mi renomowane firmy audio we wzmacniaczach w danym modelu są te same komponenty zastosowane a rozbieżność w cenie jest od czego to zależy nie powierz mi że od produkcji tylko?bo większość części firmy pozyskują z zewnętrznych firm a tu w każdym modelu te same bebechy a cena inna z kąd to się bierze

Te same komponenty, a jednak inne brzmienie. Amplitunery Denon i Marantz, to tez "prawie" te same komponenty, a jednak Marantz lepiej stoi i nie jest to tylko i wylacznie kwestia znaczka i marki.

Lemil

Banned
W odniesieniu do pytania spinacza, to nie ma ono sensu. (czy lepsza droższa elektronika zagra lepiej i poprawi brzmienie gorzej zremasterowanej płyty) Chodzi o to, że odtwarzacz czy wzmacniacz nie poprawią brzmienia źle nagranej i źle brzmiącej płyty. Zły remaster to zły remaster i zagra źle na każdym sprzęcie. Jeśli sprzęt będzie kiepski, to nie wyjdą na jaw wszystkie brudy i błędy. Wypasiony sprzęt jest bezlitosny. Słyszy się wszystko, co jest w nagraniu i wszystkie niedostatki są "widoczne" jak przez mikroskop.

Może napiszę inaczej. Masz źle brzmiące nagranie A i dobrze brzmiące nagranie B. No i masz słaby sprzęt X i super klocki Y. Słuchając A i B na słabym X być może nawet nie będziesz w stanie stwierdzić, że któreś nagranie jest skopane. Natomiast super sprzęcior Y obnaży wszystkie braki nagrania A podczas gdy B będzie grać świetnie.

Czyli mówiąc wprost im lepszy sprzęt, tym gorzej brzmią słabej jakości utwory.

Jeśli chodzi o porównania CD vs pliki flac w wysokiej rozdzielczości, to mam kilka takich próbek i zawsze pliki grają lepiej. Jednak po analizie widma, zakresu dynamiki okazuje się, że to nie są te same mastery! Czasem nawet czas odtwarzania danych utworów jest inny. Zresztą pisałem już to w innym wątku.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Te same komponenty, a jednak inne brzmienie. Amplitunery Denon i Marantz, to tez "prawie" te same komponenty, a jednak Marantz lepiej stoi i nie jest to tylko i wylacznie kwestia znaczka i marki.

Wiesz to tez kwestia gustu ktory z nich stoi lepiej z tego co kiedys pytalem sie w sklepie Deneona w Warszawie to lepiej im sie sprzedaje Denon. Teraz tez kwestia np wzmacniaczy bez dwoch zdan wolalbym kupic wzmak Denona bo nie dosc ze tansze patrzac odpowiednik z danej polki to jeszcze jak dla mnie znacznie fajniejsze i mega mocniejsze co sam sprawdzilem( modele od 5 tys w gore ). Ale to tez zapewne kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje, ale w zyciu nie kupilbym wzmaka marantza tak od 8 tys w gore bo konkurencja jest lepsza i tansza... Co do tego topowego odtwarzacza strumieniowego marantza co pisales wczensiej to sam Pan sprzedajacy w sklepie Denona stwierdzil ze cena to pomylka straszna wiec cos jest na rzeczy, ze sa to sprzety drogie i nie koniecznie jednak warte tych cen..co nie oznacza ze sa slabe Bron Boze .. I co wazne jedz np do Niemiec i zobaczysz ze w cale tak dobrze nie mowia w sklepach o firmie Marantz jesli chodzi o stereo i wszyscy podkreslaja ze sa za drogie, to co dopiero ma powiedziec Polak ze swoja pensja skoro dla Niemca sa drogie....

spinacz66

New member
Bez reklam
Armani Powiedz mi jedno Marantz i denon ma tego samego właściciela jak piszesz te same komponenty mówimy tu o sprzęcie stereo to w brzmieniu na jakiej podstawie opierasz że Marantz jest lepszy?Druga sprawa czemu Taka rozbieżność w cenach skoro te same wnętrze?Po twojej wypowiedzi odczuwam że Marantz jest bardziej promowany technologicznie i marketingowo niż denon przez tego samego właściciela.Zgadzam się z Lolkiem tez bym wolał kupić denona bo jest tańszy a czy duże różnice są w brzmieniu jak widać po nowym zestawie nie bo nie wprowadza nic nowego do świata audio

collider

New member
Bez reklam
Armani Powiedz mi jedno Marantz i denon ma tego samego właściciela

Audi, Skoda i Seat też mają wspólnego właściciela którym jest VW a jakie róznice są w tych autach to widać gołym okiem. Wiele podzespołów też jest tych samych i wymiennych pomiędzy różnymi modelami wspomnianych marek. Więc to chyba nie jest dobry argument.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ale o czym my wlasciwie rozmawiamy.
Jakies watki poboczne, co kto woli i dlaczego. Ceny, promocje i inne ciekawostki. Marantz w UK kosztuje sporo taniej jak u nas, nie wspominajac o USA, wiec argument cenowy, to proponuje kierowac do dystrybutorow w PL.
Nie od dzis kazdy wie jak to u nas wyglada.
Co do brzmienia, wyraznie napisalem ze chodzi tu o preferencje, a Marantz to nie McIntosh, a sprzet skierowany do szerszej "publicznosci". Wyjasnialem juz to.
Co do Denona, ja np. nie kupilbym topowego wzmaka tej marki, bo zwyczajnie nie jest dla mnie warty swojej ceny, to samo potwierdzil gosc z Al.Krakowskiej (jak juz ktos lubi powolywac sie na sprzedawcow), ale to nic nie znaczy, bo ja sie opieram na swoich preferencjach i nie tego temat dotyczy. Kazdy cos znajdzie dla siebie.

Armani Powiedz mi jedno Marantz i denon ma tego samego właściciela jak piszesz te same komponenty mówimy tu o sprzęcie stereo to w brzmieniu na jakiej podstawie opierasz że Marantz jest lepszy?Druga sprawa czemu Taka rozbieżność w cenach skoro te same wnętrze?

Przeciez to Ty napisales ze wnetrze to samo, a ja w odpowiedzi napisalem o amplitunerach i ze "prawie" to samo.
Ja odpadam z tej dyskusji.
Tutaj roznice, jakby ktos nie wierzyl i dalej twierdzil ze to tylko inna obudowa:

Marantz SR5008, SR6008, and SR7008 Receivers Preview | Audioholics

spinacz66

New member
Bez reklam
Audi, Skoda i Seat też mają wspólnego właściciela którym jest VW a jakie róznice są w tych autach to widać gołym okiem. Wiele podzespołów też jest tych samych i wymiennych pomiędzy różnymi modelami wspomnianych marek. Więc to chyba nie jest dobry argument.

Tak samo jest tu jak napisałeś w VW i w AV jak jeden właściciel zawsze będzie nadrzędna marka i podrzędna w danej firmie tak to już jest jak jeden przejmuje więcej marek.Tak samo w autach jak i tu jest rozbieżność w cenach ale nie o tym jest mowa tylko o nowych zestawach Marantza.ja dałem przykład jak by było to samo ciekawe jaka rozbieżność w cenach by była wiadomo 2 takich samych modeli nigdzie nie ma nawet jak jest jedna firma chodziło mi o systemy stereo nie porównuj amplitunera KD do wzmacniacza stereo Ale koniec dyskusji każdy będzie bronił swojej marki

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Był testowany razem z cd najnowszym marantza SA8005 wydaniu AV dodam że odtwarzacz cd -port usb jest razem z procesorem audio TMS320 w roli głównej,moduły HDMA nie są ekranowane,w roli daca jest układ CS4398,napęd DVD ten sam co w Denonie DCD1520AE a w zasilaczu pracują układy Nichicony Super Througt.Zestaw razem brzmiał jak napisali przestrzenie.szczegółowo,dynamicznie i bardzo dobrym basem.W roli wzmacniacza był tez nowy marantz PM8005
Tez kilka dni temu czytałem ten artykuł. Wynika z niego, że urządzenie nie nadaje się do słuchania płyt. Mam tylko jedno wrażenie, że redakcja już robi nagonkę na pliki, jak każe trend (jest to powszechne w każdej branży, nie tylko w RTV, ale również dostrzegam to mocno np. w budownictwie). Jeszcze kilka lat temu wyśmiewali tego typu urządzenia. Dziś są wychwalane. Ot tyle znaczą testy fachowców. Gdybym polegał na testach i opniach, to... eeeeech szkoda pisać :)

Lemil

Banned
Ja tam nie bronię żadnej marki. Jeśli już to wręcz odwrotnie. W każdym razie według moich najnowszych poszukiwań sprzęt od pewnego, wcale nie aż tak wysokiego, pułapu cenowego gra identycznie. Jeśli są jakieś różnice, to raczej można je zmierzyć i będzie to różnica pomiędzy 0,003% a 0,004% albo np. pomiędzy 128 i 129 dB, a usłyszeć się nie da za chińskiego boga.

Różnice w brzmieniu to są, ale pomiędzy kolumnami i pomiędzy wzmacniaczami lampowymi i tranzystorowymi. A poza tym to sprzęt wygląda inaczej, ale gra tak samo.

spinacz66

New member
Bez reklam
Tez kilka dni temu czytałem ten artykuł. Wynika z niego, że urządzenie nie nadaje się do słuchania płyt. Mam tylko jedno wrażenie, że redakcja już robi nagonkę na pliki, jak każe trend (jest to powszechne w każdej branży, nie tylko w RTV, ale również dostrzegam to mocno np. w budownictwie). Jeszcze kilka lat temu wyśmiewali tego typu urządzenia. Dziś są wychwalane. Ot tyle znaczą testy fachowców. Gdybym polegał na testach i opniach, to... eeeeech szkoda pisać :)

Możliwe bo bardzo za czeli promować firme która weszła na polski rynek WIMP HIFI która streaminguję muzykę za abonamentem .Najnowszym wydaniu już jest to poruszane na pierwszej stronie a czasopismo do prenumeraty dodaje teraz 6 miesiecy za darmo w tym serwisie i obszerny artykuł jest o WIMP

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Dla mnie nie mozna tego porownac do marek denona i marantza, skoda pomimo ze powiedzmy silnik jest ten sam co i w Audi to skoda dla mnie zostanie zawsze skoda i nic tego nie zmieni, a Audi zawsze bedzie w stosunku do skody jakims luksuem. Natomiast marantz nie jest w zadnym stopniu luksusem w stosunku do denona oczywiscie jak dla mnie.
Ale tak jak Aramnig napisal kazdy cos znajdzie dla siebie, ja np w zyciu nie kupilbym marantza wzmaka 14 czy nie wspomne juz o zenadzie 15 dalekim lukiem bym omijal te modele, a za to na spoojnie kupilbym denona 2020 ktory zabija dwukrotnie marantza moca i dzwiekiem jak dla mnie rowniez jest fajniejszy.
Pamietam kiedys w sieci krazyly zdjecia dwoch modeli amplitunerow budzetowych marantza i denona i tam jasno wypowiadal sie autor tego tekstu wraz z umieszczonymi zdjeciami ze to jest praktycznie to samo tylko marantz drozszy... podobnie bylo z odtwarzaczem bluray onkyo i bodajze Akai czy cos w tym stylu i ten sam motyw byl tylko w tym wypadku drozszym bylo onkyo...

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Dla mnie nie mozna tego porownac do marek denona i marantza, skoda pomimo ze powiedzmy silnik jest ten sam co i w Audi to skoda dla mnie zostanie zawsze skoda i nic tego nie zmieni, a Audi zawsze bedzie w stosunku do skody jakims luksuem. Natomiast marantz nie jest w zadnym stopniu luksusem w stosunku do denona oczywiscie jak dla mnie.
Ale tak jak Aramnig napisal kazdy cos znajdzie dla siebie, ja np w zyciu nie kupilbym marantza wzmaka 14 czy nie wspomne juz o zenadzie 15 dalekim lukiem bym omijal te modele, a za to na spoojnie kupilbym denona 2020 ktory zabija dwukrotnie marantza moca i dzwiekiem jak dla mnie rowniez jest fajniejszy.
Pamietam kiedys w sieci krazyly zdjecia dwoch modeli amplitunerow budzetowych marantza i denona i tam jasno wypowiadal sie autor tego tekstu wraz z umieszczonymi zdjeciami ze to jest praktycznie to samo tylko marantz drozszy... podobnie bylo z odtwarzaczem bluray onkyo i bodajze Akai czy cos w tym stylu i ten sam motyw byl tylko w tym wypadku drozszym bylo onkyo...

Wiesz do tej pory przez wielu ludzi Marantz jest postrzegany jako jednak cos lepszego od Denona, Yamahy czy Pioneera. Nie wiem na ile jest to sila marki, ktora Marantz wyrobil sobie kilka czy kilkanascie lat temu a na ile rzeczywista jakosc. Ja osobiscie cenie tego producenta za dobre brzmienie, design i swietne wykonanie, ktore moim zdaniem stoi na wyzszym poziomie niz np. u Denona.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Marantz to jednak legenda a to jednak zobowiązuje ,producent zawsze się starał się umieszczać najnowszą technologię w swoich wyrobach - bardzo rzadko się zdarzały "niewypały".Pamiętam kompakt Marantz CD 007 z końca lat 90-tych na jego potrzeby opracowano "metalowy" mechanizm
Weźmy taki CD 5004 klocek budżetowy a wygląda jakby kosztował 3 razy więcej

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wiesz do tej pory przez wielu ludzi Marantz jest postrzegany jako jednak cos lepszego od Denona, Yamahy czy Pioneera. Nie wiem na ile jest to sila marki, ktora Marantz wyrobil sobie kilka czy kilkanascie lat temu a na ile rzeczywista jakosc. Ja osobiscie cenie tego producenta za dobre brzmienie, design i swietne wykonanie, ktore moim zdaniem stoi na wyzszym poziomie niz np. u Denona.

Wiesz kazdy ma prawo sadzic to co mysli i nie bede sie upieral ze tak nie jest jak piszesz. Osobiscie mam inne zdanie, rowniez innego zdania byli pracownicy w Top hi fi gdzie byli wczesniej dystrybutorem dla marantza, a u ktorych na odsluchach spedzilem kilkadziesiat godzin i nigdy nie uslyszalem ze np marantz to jest o niebo lepszy jak np Yamaha. Pod względem wykonania tez uważam ze i denon jak i marantz sa dobrze wykonane, ale to moze kwesti agustu a o tym si enie dyskutuje. Dla mnie osobiscie tak jak napisalem juz kiedys Marantz ma problem (wysokie i topowy model z zasilaniem) sa bardzo malo pradowe i patrzac cena do tego co reprezentuja pod tym wzgledem to jest kilka innych wzmakow ktore sa mocniejsze i fajniejsze w brzmieniu ( choc jesli chodzi o brzmienie to juz w 100% kwestia co sie lubi) oczywiscie jak dla mnie.

eddielublin

New member
Marantz to jednak legenda a to jednak zobowiązuje ,producent zawsze się starał się umieszczać najnowszą technologię w swoich wyrobach - bardzo rzadko się zdarzały "niewypały".Pamiętam kompakt Marantz CD 007 z końca lat 90-tych na jego potrzeby opracowano "metalowy" mechanizm
Weźmy taki CD 5004 klocek budżetowy a wygląda jakby kosztował 3 razy więcej
O i to jest najlepsze posumowanie tej dyskusji które ja bym jeszcze skrócił do 2 słów "legenda" i "wygląda". Mojego kolegi żona chciała kiedyś mieć Marantza dlatego, że ma "szampański" kolor :)...nawet nie miała zamiaru posłuchać

Do góry