Nowy odtwarzacz sieciowy Marantz NA8005 z DAC przenosi cyfrową muzykę na wyższy poziom.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nowy odtwarzacz sieciowy Marantz NA8005 z DAC przenosi cyfrową muzykę na wyższy poziom.

Marantz, światowy lider zaawansowanych technologii dźwiękowych, po raz kolejny poszerza muzyczne horyzonty dla cyfrowego konsumenta naszych czasów wraz z wprowadzeniem na rynek swojego odtwarzacza sieciowego NA8005 z przetwornikiem cyfrowo-analogowego DAC. Bazujący na wysoko cenionym modelu NA-11S1 klasy referencyjnej, nowy NA8005 oferuje najwyższą jakość odtwarzania muzyki dla dzisiejszego wymagającego, a zarazem wrażliwego cenowo audiofila.

Zaprojektowany,
aby odtwarzać bogaty dźwięk o pełnym spektrum ze wszystkich popularnych źródeł muzycznych Marantz NA8005 jest wyposażony w port Ethernet, więc możesz podłączyć go do swojej domowej sieci, zyskując dostęp do tysiąca internetowych stacji radiowych oraz popularnego serwisu do strumieniowania muzyki Spotify Connect. Jest także wyposażony w technologię AirPlay firmy Apple, dzięki czemu użytkownicy mogą strumieniować muzykę z iTunes, bądź z komputerów Mac lub PC, jak również bezpośrednio ze swoich urządzeń mobilnych, takich jak iPhone, iPad, czy też iPod touch. Dzięki obsłudze DLNA 1.5, miłośnicy muzyki mogą także zyskać dostęp do swoich lokalnych zbiorów plików audio, jak np. dysk NAS oraz mogą odtwarzać pliki w różnych formatach, takich jak: WAV, WMA, MP3, MPEG-4 AAC, FLAC i ALAC, jak również pliki FLAC HD 192 kHz / 24bitów oraz WAV 192 kHz / 24bitów. Odtwarzacz obsługuje także funkcję Gapless, aby umożliwić odsłuchiwanie nagrań muzyki klasycznej lub nagrań z koncertów bez przerw między utworami.

Przedni i tylny panel wejść USB jeszcze bardziej poszerza horyzonty muzyczne, umożliwiając użytkownikom odtwarzanie muzyki z iPhone’a i iPoda poprzez połączenie cyfrowe i słuchanie muzyki wzbogaconej o szczegółowe brzmienie poprzez domowy system dźwiękowy, z wszelkimi udoskonaleniami toru audio możliwymi dzięki zaawansowanym układom elektronicznym. Przedni panel USB typu A jest dostępny dla urządzeń przenośnych oraz dla pamięci przenośnej USB. Co ciekawe, tylne wejście USB-B umożliwia przetwarzanie i odtwarzanie plików przechowywanych na komputerze lub strumieniowanie z internetowych serwisów muzycznych i filmowych za pomocą NA8005 dla osiągnięcia najwyższej jakości dźwięku. Komputer rozpoznaje nasz sieciowy odtwarzacz jako zewnętrzną kartę dźwiękową, całkowicie omijając swoją własną niższej jakości elektronikę odpowiedzialną za dźwięk. Dowolny cyfrowy format dźwiękowy z programu multimedialnego komputera może być odtwarzany przez NA8005, nawet DSD - natywny format pliku dla
SACD, w częstotliwości 2.8MHz i 5.6MHz. Jest to najłatwiejszy sposób cieszenia się wyśmienitą jakością dźwięku, porównywalną z jakością studia nagraniowego. Możesz także strumieniować pliki w formacie FLAC czy DSD o wysokiej rozdzielczości także za pomocą połączenia sieciowego. Wejścia cyfrowe i koaksjalne dopełniają wyjątkową wszechstronność połączeń.

Niezależnie od tego
, gdzie gromadzisz swoją muzykę, z NA8005 możesz zawsze cieszyć się czystym, niezakłóconym dźwiękiem dzięki wykorzystaniu przez ten model odtwarzacza wysokiej klasy przetwornika cyfrowo-analogowego oraz unikatowego stopnia wyjściowego. Obwody dźwiękowe zawierają moduły HDAM i HDAM-SA2 o hybrydowym połączeniu, aby zapewnić niski poziom zakłóceń i wysoką szybkość. Inżynierowie Maranza odpowiednio dostroili odtwarzacz, dzięki czemu może odtwarzać muzykę z dużą szczegółowością i wyjątkową dynamiką korzystając z całkowitej izolacji i filtrowania, które niwelują zniekształcenia dźwięku pochodzące z komputera.
Wprowadzając nowy NA8005, Marantz ustanawia kolejny kamień milowy w historii urządzeń Hi-Fi. Jest nie tylko wyjątkowo wszechstronny, ale także jest bardzo prosty w obsłudze dzięki dużemu wyświetlaczowi, dostępnemu menu wyświetlacza w języku polskim i aplikacji Marantz Remote App dla urządzeń Apple i Android. Ten odtwarzacz sieciowy idealnie pasuje do ostatnio przedstawianej serii Marantz 8005, w której skład wchodzą wzmacniacz PM8005 oraz odtwarzacz CD/Super Audio CD SA8005. NA8005 będzie dostępny od czerwca u autoryzowanych dealerów Marantz w czarnym i srebrno-złotym kolorze wykończenia.

NA8005 Sieciowy Odtwarzacz z DAC- główne funkcjonalności:
• Sieciowy odtwarzacz DLNA 1.5 ze strumieniowaniem sieciowym, technologią AirPlay, radiem
Internetowym oraz zintegrowaną obsługą Spotify Connect.
• Strumieniowanie sieciowe: obsługa formatów DSD, FLAC 192/24, WAV 192/24, ALAC oraz
wsparcie funkcji Gapless
• Tryb DAC z 3 cyfrowymi wejściami (USB, koaksjalne, optyczne) i wejście USB-A na przodzie
• Port USB-B działa w trybie asynchronicznym oraz umożliwia obsługę PCM do 192kHz/24bity oraz
bezpośrednie strumieniowanie DSD2.8 i 5.6Mhz.
• Analogowe obwody dźwiękowe zawierające Marantz HDAM®-SA2 dla zapewnienia najwyższej jakości dźwięku
• Audiofilski, wysokowydajny DAC oraz precyzyjny podwójny system zegara
• Wysokiej jakości, specjalnie dobrane komponenty
• W pełni dyskretna konstrukcja wzmacniacza słuchawkowego
• Systemowy pilot zdalnego sterowania do obsługi wzmacniacza, odtwarzacza CD oraz odtwarzacza
sieciowego
• Menu ekranowe dostępne w języku polskim.

collider

New member
Bez reklam
Na wyzszy poziom to wynosi jego cena. W zasadzie po za DAC nie wyroznia sie na tle konkurencji. A skoro tak czy jest wart tej ceny. I tak jego dzwiek zostanie przepuszczony przez wzmak czesto z wlasnym DACiem.

spinacz66

New member
Bez reklam
Był testowany razem z cd najnowszym marantza SA8005 wydaniu AV dodam że odtwarzacz cd -port usb jest razem z procesorem audio TMS320 w roli głównej,moduły HDMA nie są ekranowane,w roli daca jest układ CS4398,napęd DVD ten sam co w Denonie DCD1520AE a w zasilaczu pracują układy Nichicony Super Througt.Zestaw razem brzmiał jak napisali przestrzenie.szczegółowo,dynamicznie i bardzo dobrym basem.W roli wzmacniacza był tez nowy marantz PM8005

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Na wyzszy poziom to wynosi jego cena. W zasadzie po za DAC nie wyroznia sie na tle konkurencji. A skoro tak czy jest wart tej ceny. I tak jego dzwiek zostanie przepuszczony przez wzmak czesto z wlasnym DACiem.

Zgadza sie cena to iscie z kosmosu jest wyrwana, niestety Mrantz nie jest w dobrych cenach jesli chodzi o tego typu"zabawke". Wzmacniacze tak samo jesli chodzi o polke te wyzsza i niestety w porownaniu do konkurencji jak dla mnie jednak lepsze sie kupuje wzmaki niz Marntza patrzac na cenowy pulap tych wzmakow. Za to te budzetowe wzmaki Marantza sa przyzwoite w stosunku do konkurencji..

lm648

Banned
.... w podsumowaniu jednym zdaniem można stwierdzić, że produkują sprzęt tylko na ekspozycję :) .... widocznie zapomnieli już na czym polega handel .... bo chyba po to prowadzą swoja działalność aby produkować-sprzedawać-zarabiać a nie tylko eksponować w "bajońskich cenach" ..... w takim razie ja wysiadam z takiego autobusu :)

lm648

Banned
:D . Przekonałeś mnie:lol: . jednak wydam te 5 koła :eek:k:

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Apropo cen to niestety najgorsze jest to ze u Niemcow klocki Marantza sa niemalze w takiejn samej cenie, a bywa ze i taniej mozna dostac , cos wiem na ten temat , co prawda jestem z tych co kupuja w Polsce ale coraz trudniej niej oprzec sie kupnie jesli nasi sprzedawcy ( a wina lezy bardziej po stronie dystrybutora) jak takimi cenami beda operowac i mowic ze to Marantz podnosi ceny, dziwne bo w tym samym okresie co bylem zainteresowany w Polsce 2 razy wzrosla cena, a w Niemczech raz i jeszcze dawali wiekszy upust. Wiec wychodzilo ze nawet mozna bylo taniej kupic w tym okresie jak u nas na dzien dobry z upustem w Niemczech...Kolegi brat sie wypytywal w jednym ze sklepow w Niemczech o konkretna rzecz to sprzedawcy jak uslyszeli cene w Polsce to ze smiechu malo nie padli - i powiedzieli ze nic tylko w Polsce sprzedawac :).
Jedno jest pewne ze jesli chodzi o wzmaki i odtwarzcze cd to tak do sredniej polki mozna kupowac , a juz wyzej to lepiej kupic cos z innych firm bo sa w atrakcyjniejszej cenie i duzo lepiej pradowo sa w stosunku do wyzszych modeli Marantza.

Scrollek

Member
Ceny Marantza są nie do przyjęcia a winą tego jest dystrybutor HORN. Jeżeli na nowych rzeczach che ostro przycinać to niech przycina- nikt rozsądny tego nie kupi. Na zachodzie różnica pomiędzy starym modelem a nowym jest 100-150 euro a u nas starszy model kosztuje tyle ile powinien a nowszy jest z 1000-1500 zł droższy bo nowy. Później to wygląda tak że wszyscy czekają kiedy ten nowy będzie stary to sobie kupię a konkurencja nie śpi.
Druga sprawa to ustalone ceny przez dystrybutorów i rabatowanie w sklepie, czasami osiągamy ceny jak na zachodzie+transport. Ja bynajmniej tak kupuję.

lm648

Banned
..... i tu nasuwa się prosty wniosek .... po prostu bojkotować, bojkotować i nie kupować u "absolutnego dystrybutora na krainę PL".... w końcu komuś "rura" musi zmięknąć, bądź weźmie się za to inny dystrybutor bardziej "rozumiejący" nasz lokalny rynek :)

Lemil

Banned
W zasadzie poza DAC nie wyroznia sie na tle konkurencji. A skoro tak czy jest wart tej ceny. I tak jego dzwiek zostanie przepuszczony przez wzmak czesto z wlasnym DACiem.
A to dobre! Niby jakim cudem wzmacniacz ma przepuścić to jeszcze raz przez swój DAC? Podaje się sygnał z wyjścia analogowego odtwarzacza na wejście analogowe wzmacniacza i po sprawie. Jeśli ktoś by chciał podłączyć ten odtwarzacz przez wyjście cyfrowe do wejścia cyfrowego we wzmacniaczu, to może tak zrobić, choć to bez sensu, bo po cholerę kupować tak drogi odtwarzacz z tak dobrym DAC, żeby go nie używać?

Problem z tym odtwarzaczem mogą mieć wyłącznie posiadacze cyfrowych wzmacniaczy, jeśli podłączą go z wyjścia analogowego do wejścia analogowego wzmacniacza. Taka sytuacja może mieć miejsce, jeśli ktoś ma powiedzmy Devialet'a 110 czy 170 i właśnie podepnie ten odtwarzacz z wyjścia analogowego do wejścia analogowego. Jako, że wzmacniacz jest cyfrowy, to musi użyć najpierw własnego ADC, żeby z analogowego sygnału, który wzmacniacz zna jedynie ze słyszenia i w ogóle go nie rozumie, przekonwertować na cyfrowy. Wtedy mamy niepotrzebną dwukrotną konwersję. Raz z cyfry na analog w odtwarzaczy i drugi raz z analogu na cyfrę we wzmacniaczu. To bezsens, który obniża jakość dźwięku i dodaje artefakty konwersji. Ale Devialet wyraźnie rekomenduje, żeby używać wyjścia cyfrowego w cyfrowych odtwarzaczach. Zwłaszcza AES/EBU jest rekomendowane.

spinacz66

New member
Bez reklam
Ja myślę że tą marke kupuja tylko entuzjaci co są w niej zakochani(jestem ciekawy jakie oni generują straty roczne ze sprzedaży) drogie cacka jak by miał zbudować cały zestaw nowy z 3 komponentów każdy ponad 5tys.to wychodzi okrągłą suma Marantz jak i Denon obie marki maja tego samego właściciela rynek się kreci i co rok to samo wychodzą nowe komponenty osobiście nie jestem zwolennikiem obu marek.Moim zdaniem Pioneer pokazał ze swoimi wzmacniaczami że można tanio,solidnie i dobrze brzmiąco zrobić i budżetowy nie zawsze oznacza słaby czy zły trzeba tylko chcieć bo płacić tylko za znaczek to przesada

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tu akurat nie placi sie za znaczek, a za jakosc. Milosc tu nie ma nic do rzeczy. Wystarczy poczytac recenzje NA7004 i generalnie opinie o tym produkcie:
Marantz - NA 7004 - Odtwarzacze plikw audio - Testy sprztu audio
Marantz NA7004 review from the experts at whathifi.com
Ja zaplacilem tez grubo ponad 3k i swietnie sie sprawdzal. Do dzis ceny mocno trzymaja. Tu jest prawie to samo, tyle ze nastepny model, nie jest tez tak, ze wypuszczaja co roku, bo akurat ten tuner sieciowy dlugo byl na rynku.
Jak najbardziej polecam.

spinacz66

New member
Bez reklam
Nowy zestaw nie otrzymał złotego znaczka(jakość, cena) i rekomendacji AV tylko zwykłe 5 gwiazdek to znaczy ze fachowcy nie znaleźli w nim nic nadzwyczajnego chociaż dodam że nowy zestaw jak napisali lepiej odtwarza pliki z dysku niż z fizycznego nośnika CD i SACD! mowie tu o odtwarzaczu nowym Marantza SA 8005 który grał ze wzmacniaczem PM8005 i tą siecuówką

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
"Zlote" znaczki, mnie tyle interesuja co testowanie aut przez AutoSwiat i przyznawanie nagrody roku.
Chodzi o ogolna, pozytywna ocene, dla zainteresowanych zostaja tematyczne fora i dyskusje uzytkownikow, nie wspominajac juz o wlasnych odczuciach, bo ja akurat mam zwyczaj testowania u siebie w domu, jakbym mial sluchac tylko opini, to juz nawet szkoda komentowac.
Jak cena spadnie do 3-3.5k to bedzie sympatycznie. Na7004 tez poczatkowo kosztowal wiecej.
Co do reszty, jest tak jak napisalem.

spinacz66

New member
Bez reklam
No ale refleksja się jakaś nasuwa i nie chodzi tylko o Maratza już wielokrotnie pisałem i pisma też to potwierdzają że płyty nie dają tej samej jakości co pliki puszczane przez usb i pomału ten format umiera chodź na pewno nie zginie może kiedyś się odrodzi jak winil teraz.Armani ale ja nie mówię o starym modelu tylko nowych 3 składnikach systemu audio poczekajmy na inne pisma z branży czy to samo potwierdzą bo ty bronisz ich jak kolekcjoner z emiratów arabskich Lamborgini czy on będzie dobry czy nie to i tak chce go mieć w swojej kolekcji bo liczy się tylko firma poczekamy na inne testy porównamy jak napiszą to samo co w AV znaczy ze zeszli z jakosci.Mi wczoraj przyszedł 450 porównałem go na razie z płyt z menu i potwierdziło się co napisało AV w teście mam nadzieje że plików nie bedzie mi plików wieśił z dysku 50gb jak pisali w gazecie bo sie zdenerwuję wtedy :) testowałem już parę sprzętów sam i porównywałem z testami AV i tak samo wychodzi więc gazeta nie kłamie i nie wymyśla niczego

Ostatnia edycja:
Do góry