Nowy DAC i trzaski w kolumnach

Cezarek21

New member
Witam wszystkich,
posiadam amplituner VSX-924 i wiekowe monitory MISSION 70 MK II
Kupiłem zewnętrznego DACA za nie małe pieniądze (marki nie podam żeby pominąć wojnę w moim temacie) i pojawił się problem taki, że w jednym utworze na około 50 przesłuchanych słyszę trzaski w głośnikach. Źródłem jest PC i problem pojawia się gdy odpalam koncert "The Police" z obrazu płyty Bluray (cała płyta w jakośći DTS-HD MASTER), kawałek "Every breath you take". Odtwarzacz to "Splash Player" + kodeki "K-lite codec pack".

W obrazie tej płyty są jeszcze 23 inne koncerty i z nimi wszystko jest OK.
Testowałem też wiele utworów z Youtube, z TIDAL'a z odtwarza AIMP3 i dźwięk w 100% ok.
DAC połączony jest interkonektem Melodika 2xRCA z sekcją analogową amplitunera i z PC poprzez kabel USB, sygnał 24bit 96KHz.

Teraz ważne pytanie czy DAC może być uszkodzony czy nie?
Dziwne jest to, że tylko ta jedna piosenka wytwarza trzaski.
Bardzo proszę o waszą opinię, gdyż nie wiem czy mam zwracać przetwornik czy nie?
Dodam, że trzaski występują zarówno w stereo jak i w 5.1 (rozszerzone stereo) ale tylko w tym jednym utworze i głośność nie ma znaczenia czy cicho czy głośno trzaski słychać.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Skoro tylko w jednej piosence, z pozostałymi materiałami też ok, to odpowiedź sam już podałeś....rip walnięty ;)
Gdyby było coś nie tak ze sprzętem, to słyszałbyś to ciągle lub co jakiś czas na różnych treściach.

Cezarek21

New member
Z drugiej strony zastanawia mnie fakt, że jeżeli przełączę się na DACA w ampli czyli wyłączę daca zewnętrznego to trzasków nie ma.
Sygnał z PC leci wówczas po HDMI i ampli dekoduje sygnał na co dowodem jest napis na wyświetlaczu "DTS-HD", ale jeżeli chodzi o dźwięk to mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że jest płaski, pozbawiony przede wszystkim średnicy, dołu jak i góry, po prostu jest słaby. Przy dacu zewnętrznym po analogu kolumny grają jakby miały ze 2 razy tyle mocy i jest to przekaz niesamowice żywy.
Przychodzi mi na myśl jeszcze kwestia tego że może gdy odpalam w trybie rozszerzonego stereo to nie dekoduje mi DTSa (DAC zewnętrzny nie ma dekoderów dźwięku) i dlatego takie cuda się dzieją ?? co myślicie ??

Ostatnia edycja:
Do góry