Nowy Bellwood 311U

Bronson

Member
Witam !

Można przecież kupić 308U też z HDMI za 145 pln i już będzie taniej :) w sumie ogólnie niczym się nie różnią a różnicę przeznaczyć na paróweczki :) bez urazy oczywiście !!!

Pozdrawiam :)

Masta_J

Active member
Bez reklam
dinderi napisał:
(...)
mozna kupić na allegro np. Pioneer'a dv400, (prywatny import z USA), z którym takich problemów, ani "koszmarnego wykonania" nie ma. (...)

Witam,
po podpisie sądzę, że wiesz coś na ten temat.
Czy taki np. Pionek poradzi sobie ze wszystkim równie dobrze jak Bell?

Za czasów jak kupowałem Wiwę 238 to czytała ona prawie wszystko, a te bardziej firmowe odtwarzacze nie radziły sobie z najprostszymi rzeczami.
Jak to wygląda teraz?

Dziękuję i pozdrawiam,

PS. Ludzie jak Wy możecie w ogóle jeść parówki!!

dinderi

New member
Masta_J napisał:
Za czasów jak kupowałem Wiwę 238 to czytała ona prawie wszystko, a te bardziej firmowe odtwarzacze nie radziły sobie z najprostszymi rzeczami.
Jak to wygląda teraz?
Generalnie jest tak, ze wszystko zależy od producenta, a trochę od modelu.
Nie ma się co czarować i prawdą jest, tanie odtwarzacze typu manta, bellwood, wiwa, są dedykowane do uzytkowników divix-owych. Stąd w oprogramowaniu firmowym dość poważnie potraktowano tą część. Dlatego te tanie odtwarzacze świetnie radzą sobie np. z zewnętrznymi plikami napisów do divx.
Firmy, ktore kreowały swoją markę na "średnią/wyższą" półkę, zawsze traktowały odtwarzanie divxów "po macoszemu". Mniej więcej można przypuszczać, że kierują się zasadą "materiał dvd ma własne menu więc menu w odtwarzaczu zaczyna być zbędne, a divx-y dodamy, bo taka teraz moda". Rzeczywiście sama obsługa napisów do divx, bo to są posdstawowe bolączki "markowych" sprzetów, jest tu czasami trochę kulawa i trzeba szukać softów alternatywnych - modyfikowanych.
Markowe, tanie odtwarzacze są oparte zwykle na innych procesorach (np. MTK) niż odtwarzacze niemarkowe, bardzo tanie (np. zoran). Tutaj jest jedno z podstawowych ograniczeń. Tak jak producenci np. zoranów, swoim klientom udostepniają kody żródłowe, tak firma MTK tylko w bardzo ograniczonym zakresie. Wynikiem tego jest, ze oprogramowanie do poszczegónych odtwarzaczy na MTK powstaje w znakomitej większości w laboratoriach MTK, a nie u samych producentów odtwarzaczy. Ograniczenia umysłowe programistów MTK, przekładają się na ograniczenia w oprogramowaniu. Np. zorany programuja rózni ludzie, spoza firmy producenckiej więc i jakość tych programów znacznie się rózni. Standardz od MTK od lat posiadaja te same bledy, co swiadczy o tym, ze wiele z modulów, powstalo 10 lat temu i nikt juz tam nie zaglada mimo, ze bledy sa zglaszane.

Wrażenie, ze tanie odtwarzacze "czytają wszystko w przeciwieństwie do markowych" jest złudne. To tylko w części jest prawda. Bo co to znaczy "wszystko"? Kiedy kupiłem Mantę EIII, na pudełku było napisane tyle zgodnych formatów, że zastanawiałem się, czy aby napewno je wszystkie znam ;) Coż z tego, skoro nie poradziła sobie z odtwarzaniem połowy filmów, bez problemu smigających na starym Pionku dv380. A z reklamowanym QPEL i GMC rowniez radzila sobie tylko w znikomej czesci.
"Czytanie wszystkiego" dla wielu oznaczy, czy pójda napisy, czy nie. :) A tu rzeczywiście może być różnie. Tanie odtwarzacze, zwykle juz z fabryki mają możliwość wczytywania napisów o innej nazwie niż film, zredagowanych w firmacie MPL2, czy TMPlayer. W droższych, bardzo często MPL2 jest nie obsługiwany, a napisy musza miec ta sama nazwe co film mimo, ze dodanie tej opcji nie jest wyjątkowo, bardzo trudne i wymaga tylko trochę pracy i chęci.
Czasami producenci drozsi wprowadzaja funkcje bedace standardem dla DVD ale ograniczajace odtwarzanie danych. Taka np. funkcja jest w Panasonicu s33 obowiazek tytulowania woluminu (plyty) wielkimi literami, tak jak standard DVD. Jesli sam nagrasz plyte DVD i nie nazwiesz jej np. 'PLYTA', ale 'Plyta', film nie odtworzy sie.
Ale juz np. w odtwarzaczach Pioneer, czy ich klonach Onkyo w zasadzie nigdy nie ma problemu z odtwarzaniem czegokolwiek. Czasem tylko trzeba zainteresowac sie, gdzie znalezc alternatywny soft do niego, w którzm ktos poprawil interfejs, albo bledz wczytywania napisów.
No ale zawsze znajda sie tacy dla ktorych, tani odtwarzacz bedzie zawsze, pozornie lepszym rozwiazaniem, bo 'tani i czyta wszystko'. :) Tyle,ze kiedy trafi sie na egzemplarz zrobiony np 'w poniedzialek', moze byc tak, ze albo USB nie dziala jak nalezy, albo kieszen sie blokuje, albo bez powodu umiera w trakcie aktualizacji softu, albo... albo... I potem przychodzi internauta na forum Pioneer'a, z pytaniem 'który model najlepiej sobie kupic, mialem dotad Belwood'a-Mante-Korr'a itp. i juz nie chce wiecej takich wznalazkow?'
Tanie sprzety kusza :) i sa popularne ze wzgledu na niska cene. Nie bez przyczyny, na tym forum, Blackninja napisal o Belwoodach 'beda sie dobrze sprzedawac'. Doswiadczenie sprzedawcy mowi, ze 'cena czyni cuda', zawsze znajda sie amatorzy 'taniego'. :) Jesli jednak oczekujemy od swiata czegos wiecej niz tandety, warto sie chwile zastanowic i moze nie zawsze kierowac cena ;)

Może narażę się swym postem tym, którzy robią tutaj biznes, ale biznes to jedno, a rzeczywistośc to drugie. ;)
Jestem absolutnie przeciwnikiem wydawania moich wlasnych, ciezko zarobinyhc pieniedzy na sprzety z najnizszych pólek. Wspieranie przemyslu, kierujacego sie zasada 'niska cena jest najwazniejsza' to marnotrastwo. Marnotrastwo swoich pieniedzy, przede wszystkim. Kiedy juz zmeczeni wizytami w serwisach, kupimy wreszcie cos zaprojektowanego w sposob logiczny, porzadnie wykonanego, z dobrych plastikow, na dobrych formach, to ten spokoj i mily nastroj uzytkowania bedzie nas kosztowal o ten tani 'wszystko czytajacy' bubel wiecej. Niestety prawa natury sa niezmienne.

P.S. Ja bardzo lubie parowki. :) Szczegolnie bez ketchupu i musztardy ;) Majonez rulez ;)

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Rozumiem to co piszesz ale ja posiadam np. tą Wiwę już kilka lat i nic się z nią nie dzieje co więcej chyba raz trafiłem na film, który na niej nie poszedł.
Z napisami również nie ma problemów.

Owszem pierwsza, którą otrzymałem była padnięta ale wymieniono ją bez problemów na nową dzięki zasadzie 10dniowego zwrotu.
Poza tym na te urządzenia i tak jest 24 miesiące gwarancji door to door do czego gwarancja prywatnego importera z USA ma się zupełnie nijak.

My tu mówimy właśnie o odtwarzaczach do odtwarzania filmów DIVX, nie o odtwarzaczach samego DVD, które to można na pewno kupić lepsze wcale nie wiele drożej.

A jeśli DIVX to oczywiście napisy i to również jest ogromnie ważne bo nie każdy zna na tyle angielski.

Przykład o przyjściu na forum Wiwy użytkownika Pionka skamlącego, że już nie może wytrzymać bez polskich napisów itp. również moge przytoczyć ale nie o to tutaj chodzi.

Co do marnotrastwa to zupełnie się nie zgodzę, w czasach gdy kupowałem Wiwę wybrałem ją zupełnie świadomie i to nie ze względu na cenę ale ze względu na możliwości. Gdyby wtedy był odtwarzacz firmowy oferujący to samo to bym go kupił, ale nie było i dlatego pytam czy teraz jest ale coś mi się widzi, że chyba nadal z tym ciężko.

Nie zwracam uwagi w tym przypadku na jakość wykonania tego sprzętu, stoi on sobie pod TV na stoliku i jedyne co widać to jego przedni panel, który wcale nie jest brzydki :)

Pozdrawiam,

dinderi

New member
Masta_J napisał:
Przykład o przyjściu na forum Wiwy użytkownika Pionka skamlącego, że już nie może wytrzymać bez polskich napisów itp. również moge przytoczyć ale nie o to tutaj chodzi.
Kazdy ma prawo do swoich poglądów :eek:k: Kazdy ma swoje racje. :) Mam nadzieję, ze mimo odrębnych pogladów, do czegoś przydał Ci się mój wcześniejszy, "otyły" elaborat ;)

A propos, w Pionku sa polskie napisy, zawsze :) Tyle, ze trzeba przeczytać instrukcje obsługi... niekiedy ;)

Masta_J

Active member
Bez reklam
Jasne, dziękuję bardzo bo wcześniej Ci nie podziękowałem :oops:

Do filmów HD używam PS3 chociaż męczę się z napisami bo trzeba je hardkodować do filmu, no ale innej rady nie ma.

Ale do oglądania DIVXów z napisami chyba jednak wciąż najlepsze jest coś w styłu Wiwy czy Belwooda i to nie ze względu na cenę :)

Pozdrawiam,

armi

New member
Bez reklam
Każdy kupuje to na co go stać i na co ma ochote.
U mnie Bellwood narazie dobrze spełnia swoją rolę. Może następny byłby Pionek którego tak chwalisz (ale darmo w podpisie info o forum Pionka nie masz :) ) ale następnym sprzętem nie będzie DVD tylko PC bo uważam, że dla mnie to lepsze rozwiązanie. Teraz głównym kryterium były divix, xvid i cena :) - z wyglądu bellwood też mi się podoba.

ps
ja parówki jem raz na jakiś czas jak najdzie mnie duuuża chęć albo zapomnę z czego je robią :) i kupuje te (naj)droższe z Sokołowa ... no i tylko z ketchupem :)

armi

New member
Bez reklam
deha77 napisał:
U mnie to samo z pilotem, powinni w zestawie dawać celownik optyczny żeby trafić w odbiornik.

armi: i jak z tym logitechem lepiej się steruje? Bo nie wiem czy to pilot do bani czy cos w naszym wspaniałym odbiorniku ;)

lechoo1899: a u Ciebie jak działa pilot? tak jak u nas?

z pilotem Logitech Harmony 555 starowanie super

pozdrawiam

Jester

New member
lechoo1899 napisał:
Zakupiłem niedawno Bellwooda 311U i tak jak ktoś napisał wyżej nie działa USB. Czy jedyna możliwość to czekać na soft, czy wysłać go na gwarancji do poprawki?
Ja też go kupiłem, usb działa, więc to raczej nie jest wina Softu, bo pewnie mamy ten sam (na stronie Bellwooda nie ma zadnego upgrade dla tego modelu).

armi

New member
Bez reklam
założyłem dla tego pytania też nowy wątek ale może tutaj od użytkowników szybciej doczekam się odpowiedzi :)

Mam problem podłączając DVD Bellwood kablam HDMI pod TV Sharpa 42ad5.
Otóż jeżeli wybiorę w setupie DVD rodzaj okranu na "normalny PS" lub "normalny LB" to mam strasznie 'wąski ekran' ok 16:4 a jak wymieram "szeroki" to znowu rozciąga mi do pełnych wymiarów TV. Obraz standardowo (na tych filmach które sprawdzałem) powinien mieć wąskie paski na górze i dole ekranu. Problem dotyczy DivX, Xvid - przy DVD jest ok.

Jak podłączyłem DVD manta lord to wszysko jest ok czyli coś albo z softem albo ustawiniami DVD Bellwood

Próbowałem różnych ustawień TV i DVD, macie jakieś pomysły ?

daweed

New member
Obawialem sie zakupu dvd z najnizszej polki ale jestem pozytywnie zaskoczony. Kupilem Bellwooda 308U, ogladalem na nim narazie tylko divix z pendrive i musze przyznac, ze obraz jest bardzo dobry.

Najwiekszy minus tego sprzetu to pilot, ktory powinien zostac symbolem szajsu.

daweed

New member
Obawialem sie zakupu dvd z najnizszej polki ale jestem pozytywnie zaskoczony. Kupilem Bellwooda 308U, ogladalem na nim narazie tylko divix z pendrive i musze przyznac, ze obraz jest bardzo dobry.

Najwiekszy minus tego sprzetu to pilot, ktory bardzo uprzykrza zycie.

deha77

New member
Jest nowy soft do 311U tadaaaa :) ale nie moge go wgrać dzisiaj bo wszyscy spią :(. Może ktoś już wgrał? Jakieś wrażenia?

Ostatnia edycja:

armi

New member
Bez reklam
no to ja za chwilę wgram ten soft do swojego Belwoodzika ... jutro napiszę co i jak :) szkoda że na stronie producenta nie podali co ten soft zmienia
bo jak już wcześniej pisałem mam kilka zastrzeżeń

edit
no i wgrałem ... na pierwszy rzut oka różnic nie widzę ale jest już 1-wsza w nocy :)
dalej mam ten sam problem
przy filmach xvid (.avi) filmy które powinny być panoramiczne w wersji kinowej (nie wiem jak to dokładnie nazwać chodzi o współczynnik szerokości do długości ekranu) czyli obraz węższy niż TV (panoramiczny) DVD rozciąga mi automatycznie do szerokości TV przez co np twarze ludzi robią się wyciągnięte w pionie - objaw ten mam przy podłączeniu HDMI i ustawionym scalowaniu do 720p

Czy ktoś mógłby mi potwierdzić / zaprzeczyć że u Was też to występuje (lub nie) ?
I tak mi padło wyjście optyczne więc DVD jedzie do serwisu ale chciałbym wiedzieć czy ten typ tak ma czy tylko mój egzemplarz - bo z serwisem / biurem obsługi nie mogę dość do porozumienia :)

Ostatnia edycja:

fiskomp

New member
armi napisał:
edit
no i wgrałem ... na pierwszy rzut oka różnic nie widzę ale jest już 1-wsza w nocy :)
dalej mam ten sam problem
przy filmach xvid (.avi) filmy które powinny być panoramiczne w wersji kinowej (nie wiem jak to dokładnie nazwać chodzi o współczynnik szerokości do długości ekranu) czyli obraz węższy niż TV (panoramiczny) DVD rozciąga mi automatycznie do szerokości TV przez co np twarze ludzi robią się wyciągnięte w pionie - objaw ten mam przy podłączeniu HDMI i ustawionym scalowaniu do 720p

Mi to wygląda na złe ustawienie proporcji w telewizorku, a nie w odtwarzaczu. Sprawdź, czy nie masz czasem ustawionego PS'a w TV na tym wejściu. No chyba, że faktycznie scaler do pooopy. Ja niestety nie mam jak sprawdzić, bo nie posiadam TV z HDMI, natomiast taki efekt jak Ty uzyskałem ustawiając "szeroki" w odtwarzaczu i "PS" w TV - telewizorek to Toshiba 32' panorama CRT. Sygnał zarówno po Euro, jak i componencie.

Jak możesz podaj czy zauważyłeś jakieś znaczące zmiany w sofcie, przede wszystkim, czy zaczął czytać MPL2, bo to mnie najbardziej interesuje.

Pozdrawiam,

armi

New member
Bez reklam
w tv i w DVD kombinowałem już wszystkie ustawienia ... ale jest tak tylko jak podłącze przez HDMI i wybiorę scalowanie do 720p czy wyżej ...
podłączałem do tego TV np DVD Manty i wszystko było ok.

nie mogę się zebrać i wysłać do serwisu... teraz i tak więcej filmów puszczam z laptopa ... ale muszę się w końcu zebrać

jakby ktoś jeszcze potwierdził / zaprzeczył czy u niego jest podobnie jak u mnie.

deha77

New member
Witam,

U mnie jest tak przez HDMI kiedy mam wybraną opcje Ekran TV w 311u na szeroki. Wtedy obraz zostaje nienaturalnie rozciągnięty w pionie tak jak opisujesz. Ustawienia proporcji w TV (PV80) nie pomagają. Ja odtwarzam na opcji Normal LB w bellwoodzie. Tylko, że znowu wtedy musze w opcjach TV dać rozciągniecie (zoom1) bo obraz jest lekko za wąski, co pewnie niekorzystnie wpływa na jakość obrazu :(.

armi

New member
Bez reklam
no tak tylko u mnie przy połączeniu DVD przez HDMI i scalowaniu do 720p w TV przestaje mi działać rozciąganie/zwężanie ekranu z poziomu TV - działa dopiero jak wyłączę scalowanie lub ustawię na 576p

dzięki za sprawdzenie

teraz do serwisu wysłałem DVD Manty bo padł mi laser - jak wróci to kolej na Bellwooda :)

Ostatnia edycja:
Do góry