Nowy Amplituner - Wybór 3500 - 4000K

Geronimo zx

New member
Jedna jeszcze rzecz, które mnie nurtuje, czy Pre-out rzeczywiscie obniży loty wzmacniacza? bo na tą chwilę pretendent mój to Onkyo + w przyszłości wzmacniacz stereo (może cambridge ) + nowe kolumny ( być może Klipsch ;) ).

Macie jakieś większe doświadczenia z tego typu rozwiązaniem?

dzieki z góry za odpowiedz

Pytasz czy wzmak podlaczony przez pre-out do ampka bedzie ograniczony dzwiekowo???

abdul0412

New member
Bez reklam
Tak dokładnie , czy dla przykładu podłącze muzykę pod USB w ampli i puszcze przez pre-out do wzmacniacza będzie na podobnym poziomie jak np podłączył bym oddzielne zródło.

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Przy takim podłączeniu dalej pracują te same przetworniki analogowo cyfrowe i ten sam przedwzmacniacz. Jest tylko inna końcówka mocy.

abdul0412

New member
Bez reklam
Witam ,

Po wielu pomyslach , w tym opcji stereo postanowile i zakupilem onkyo838 . Cena przystepna na ta chwile , wiec skorzystalem z okazji. Prawdopodobnie jutro pojade odebrac :) . Dzieki wszystkim za podpowiedzi i rady. Jak tylko skonfiguruje odpale i pare ladnych dni przetestuje to wypowiedz znajdzie sie na forum:). Poza sama wydajnoscia i wygladem ktory mi przypadl do gustu , istotne takze bylo.hdcp 2.2 hdmi 2.0 a takze preout. Co do jakosci brzmienia hmm tak naprawde wszystko sie okaze w domu.

Pzdr

abdul0412

New member
Bez reklam
Witam,

Dzisiaj odebrałem Onkyo.
pierwsze wrażenia.

3 razy lepszy niż 636 , powala go niesamowicie, jest cholernie mocny i moje Jamo S606 przy nim dostały ogromnego kopa. Bas jest dokładnie taki jak chciałem , nawet nie potrzebuje suba!

oczywiscie nie jest to ideał, bo np w porównaniu do Marantza ma lekko wycofaną górę-środek to prawda, jednak wydaje mi sie ze nadrobie to kiedys wzmacniaczem stereo.

W przypadku Onkyo dodanie środka moze wspomoc przez dodatkowy DAC oraz odpowiednie kolumny i kable. pozyjemy zobaczymy...

@ Rafa - miales racje z tą hybrydą - Bas Onkyo góra Marantz . Jednak przy Marantz trzeba dodatkowego suba wykombinowac wiec koszt sie robi duzy bo sam ampli jest drozszy + jakis w miare sub 1500 zł to kwota ogromna. na tą chwile sluchalem plików z DTS oraz Flac co poniektórych i powiem ze rzeczywiscie Stereo jeszcze jest do dopracowania, jednak nie oszukujmy sie niemozna miec wszystkiego. Jezeli plik jest Hi Res to wydaje mi sie ze Marantz i Onkyo jest porownywalny :)

na ta chwile jest ok nie jest mega szczesliwy ale podejrzewam ze to poprostu kwestia kilku rzeczy aby wszystko sie poukladalo.

AA bym zapomnial , dynamika sie niesamowicie poprawila:)

abdul0412

New member
Bez reklam
Witam,

Dzisiaj testu ciąg dalszy..

Więc , aby sprawdzić co w trawie piszczy podłączyłem go pod komputer kablem HDMI.
I test niestety długo nie trwał...

każdy utwór zapiaszczony wręcz.. - to jakaś masakra :-O

jak wspominałem co do basu to pięknie wszystko pokazuje , Jamo dopiero teraz zaczęły pokazywać ,że mają 20 cm głośnik :) to jest po prostu bajka.

Jednak inaczej brzmi do jego słabszego brata 636 , sopran jest jakby piaskiem rzucał na prawo i lewo, brak jest kultury i separacji odpowiedniej instrumentów , a w Pure Audio mniej żywo niż 636 WOW, co jest...??

Generalnie spodziewałem się lepiej brzmiącego sprzętu. Rozumiem że w stereo to nie jest the best ale hmm.. chyba się mocno zdziwiłem..

Akustyka pomieszczenia - ułożyłem głośniki zgodnie z zasadami aby zwiększyć sopran , na wprost słuchacz

Kable - hmm jakieś 2,5mm na fronty OFC ( żadne firmowe )

Utwory - Flac

Włączałem PM bass boost dla sprawdzenia - jest ok
Sound optimizer - rednio

abdul0412

New member
Bez reklam
Witam,

Więc , aby sprawdzić co w trawie piszczy podłączyłem go pod komputer kablem HDMI.

jak wspominałem co do basu to pięknie wszystko pokazuje , Jamo dopiero teraz zaczęły pokazywać ,że mają 20 cm głośnik :) to jest po prostu bajka.

Jednak inaczej brzmi do jego słabszego brata 636 , sopran jest jakby piaskiem rzucał na prawo i lewo, brak jest kultury i separacji odpowiedniej instrumentów , a w Pure Audio mniej żywo niż 636 WOW, co jest...??

Generalnie spodziewałem się lepiej brzmiącego sprzętu. Rozumiem że w stereo to nie jest the best ale hmm.. chyba się mocno zdziwiłem..

Akustyka pomieszczenia - ułożyłem głośniki zgodnie z zasadami aby zwiększyć sopran , na wprost słuchacz

Kable - hmm jakieś 2,5mm na fronty OFC ( żadne firmowe )

Utwory - Flac

Włączałem PM bass boost dla sprawdzenia - jest ok
Sound optimizer - srednio

Generalnie , niema takiej sceny .

hmm a może to tez kwestia głośników..

Kurde mało czasu na decyzje jak chciałbym oddać..

:/

Rafal7

Banned
Witam,

To wychodzi na to że ma słaby przetwornik ten amplituner, albo podajesz przesterowany sygnał.

Ostatnia edycja:

abdul0412

New member
Bez reklam
Witam,

/QUOTE]
To wychodzi na to że ma słaby przetwornik ten amplituner, albo podajesz przesterowany sygnał.

Sygnał był z kompa jak wspomniałem - Winamp na ustawieniach manualnych

Rafal7

Banned
To nie ma nic do rzeczy że z komputera
Podajesz strumień danych do ampli który za pomocą swoich bebechow przetwarza i podaje na kolumny.

venom200

Member
Mogę sprzedać mojego marantz śr7008 jak chcesz stereo myślę że się możemy dogadać tym bardziej że jeszcze jest na gwarancji

Rafal7

Banned
Nie wiem czy kable pomogą czy nie, ja tam w kable nie wierzę, stapam twardo po ziemi
Kolumny mogą coś zmienić, Jamo mają zaakcentowana górę.

abdul0412

New member
Bez reklam
Nie wiem czy kable pomogą czy nie, ja tam w kable nie wierzę, stapam twardo po ziemi
Kolumny mogą coś zmienić, Jamo mają zaakcentowana górę.

To w.takim razie to.wina przetwornikow jak Rafa wspominal. Wiec podejrzewam.ze w filmach to.samo bedzie i detale beda ucinane... :/ gdyby bylo jakies inne rozwiazanie np.podlaczenie wzmacniacza ktory dodalby tych brakujacych sopranow ale niestety to niewykonalne:/ chyba wiec trzeba go.oddac na dniach

venom200

Member
Abdul jak ci brakuje wysokich tonów to podłącz kolumny w bi ampingu
Z czego na niskie tony zostaw sobie kabel ten który masz konieczne ofc a na wysokie tony w bi ampingu puść kabel z czystej miedzi drut telefoniczny o przekroju 2x 0,5 mm
Ale konieczne musi być to drut telefoniczny nie linka dokładnie kabel ytdy kupisz za mniej niż złotówkę za metr i zobaczysz że poprawi ci się wszystko to co ci brakuje.Kabel taki dostaniesz w każdym sklepie instalacyjnym czy elektrycznym.Nawet w marketach typu obi Leroy też powinien być.
Spróbuj mojego rozwiązania nic ciebie to nie będzie kosztować a piwko w podzięce postawisz mi pózniej

Do góry