Nowy Amplituner - Wybór 3500 - 4000K

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Tak jak ci pisałem na PM, jak podłączysz dobre źródło po analogu do tego Onkyo będzie lepiej z detalami.

Nie ma takiej potrzeby ;)
Ale w przypadku wzmacniacza bez main in musisz pamiętać o pokretle głośności..

No właśnie - dwa przedwzmacniacze jeden w ampli drugi we wzmacniaczu - to raczej zły pomysł :)

Kiedyś z kolegą eksperymentowałem na dwóch ampli i po pierwsze było bardzo cicho po drugie wysterowanie powyżej 70% powodowało już ogromne zniekształcenia dźwięku i szumy.
Moim zdaniem bez main in nie ma co się za to brać.

Whiplash

New member
Bez reklam
W pure direct każdy amplituner gra słabo. Kalibracja dzieli sie na dwie formy. Jedna to do kina i wtedy korzystamy z korekcji EQ Audyssey. Do stereo wyłaczamy ja, za pomocą funkcji Bypass L/R, wtedy dziala sam dynamic eq, taki ulepszony loudness, ktory znaczaco polepsza wrazenia odsluchowe. Podbija bas i gore przez co brzmienie nie jest już takie suche i plaskie jak w Pure Direct, nie wprowadzajac korekcji EQ.
Moj Denon tez w direct nie dal sie sluchac a po zalaczeniu odp. systemów brzmienie bylo bardzo dobre, sporo basu i dynamiki.

Inna kwestia to ogolny charakter brzmienia danej firmy i tak Denon czy Marantz maja troche szczuplejszy bas niz Onkyo i ale za to nadrabiaja ogólna muzykalnościa. Sluchalem kiedys Onkyo i fakt ostry atak basu te amplitunery maja, mnie generalnie brzmienie sie podobalo. Onkyo to dobre solidne amplitunery z wydajnymi zasilaczami a co za tym idzie maja sporo mocy a to czuć. Denon gra tak troche jakby miał zaciągniety reczny hamulec :D Niestety stereo w amplitunerze kinowym jest bardziej dodatkiem, one sa stworzone do kina. Dlatego aby stereo grało wmiare dobrze na ampli to musi to być dosc wysoki model i co najwazniejsze odpowiednio ustawiony. Inaczej jest kicha starszna nawet na modelach za 10 tys zl. To nie wzmacniacze stereo ze reguluje sie tylko głośnosc a reszta gra super.

Ja już przerabiałem kino domowe i mordowanie sie z uzyskaniem dobrego stereo. Wkoncu wszystko sprzedalem, kupilem zestaw stereo, który wg. wielu ludzi jest do bani a mimo to jestem mega zadowolony. Wszystko brzmi dobrze, nie brakuje mocy i dynamiki.

_Kosiarz_

New member
hehe.... Lemil wrócił?

Widzę, że to już wyższy poziom wtajemniczenia. Poprzednio było, że kable nie grają, ani analogowe ani cyfrowe. A teraz jeszcze wzmacniacze nie grają.

Ciekawe jak to jest, że słuchając wzmaków różnych producentów, a nawet różnych modeli jednej firmy brzmienie potrafi się zmieniać bardzo wyraźnie.

Też voodoo?

Osobne końcówki mocy też nie graja?

Proponuje z takimi rewelacjami udać się na audiostereo. Najlepiej zakładka Hi End. Dyskutantów nie zabraknie.

abdul0412

New member
Bez reklam
Super wszystko pięknie, jednak zdaję sobie sprawę , że ampli daleko do Np wzmacniacza za 2500 , 3000 zł . szukam czegoś co zaspokoi moje potrzeby co chodzi o brzmienie , detaliczności super ultra sceny nie oczekuję ( może się kiedyś to zmieni ). Nikt nie odpowiedział mi na pytanie co z SC-LX 57 Pionka ? warty swojej ceny 4100zł?

Henry

Active member
Bez reklam
Naturalny efekt dobrze opisany przez psychologię. Tak działają ludzkie zmysły.
Ale czemu służą twoje wpisy?
Nie tylko ja się przekonałem ile znaczy lepszy sprzęt. Miałem niski model amplitunera, następnie przesłuchałem całą masę różnorakich amplitunerów i wzmacniaczy i tę różnicę słyszałem.
Równie dobrze można podejść do kwesti samochodu, zarówno Polonez jak i Mondeo czy Mercedes spełniają swoją rolę, każdy jest w stanie dowieźć nas z pktu A do pktu B, więc po co przepłacać....?
Podstawowa zasada w przypadku doboru sprzętu audio- odsłuchać jak najwięcej i samemu zdecydować, gdzie jest poziom brzmienia, który zspokaja nasze oczekiwania/ potrzeby. Nikt nie twierdzi, że amplituner typu Denon X1000 czy Onkyo 525 nie są w stanie zaspokoić czyichś oczekiwań,.ale twierdzenie, że nie będzie różnicy zestawiając je np. z X4000 czy 828, to już gruba przesada...

Rafal7

Banned
Już ponad ćwierć wieku minęło od testów Davida Clarka opublikowanych w Stereo Review a nadal trudno pojąć, że nie ma różnic w brzmieniu wzmacniaczy mocy.

I co, ktoś coś kiedyś stwierdził i teraz wszyscy mają tak samo uważać?
Każdy twierdzi to co uważa za stosowne i tyle, i nie trzeba każdemu się przymilać.
To ja teraz twierdzę coś innego a Ty rozpowszechniaj to i ludzi do tego przekonuj.

Zastanawiam się czy Ty naprawde żyjesz w takiej świadomości czy każdemu chcesz robic na przekór.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Też mam takie doświadczenia.
No więc po co piszesz o jakiejś psychologii i efekcie placebo?
Moja recepta jest prosta, odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy, a następnie CZYJŚ subiektywny wybór, albo ktoś uzna, że warto wyłożyć więcej kasy na sprzęt audio, bądź nie warto...

Henry

Active member
Bez reklam
Te obiektywne fakty, także moga byc subiektywne ;)

Tak podejmuję decyzje na podstawie subiektywnej oceny, a nie ocen, bo jest to moja własna ocena i mój wybór.

Poza tym nie mówimy o pomiarach laboratoryjnych, a czyichś subiektywnych odczuciach i doborze sprzętu pod czyjeś subiektywne oczekiwania.
Każdy z nas je ma w mniejszym bądź większym stopniu.
Ja nie będąc zwolennikiem Onkyo czy Yamahy polecem, aby odsłuchać sprzęt tych marek, bo być może komuś będzie on pasował i okaże się znacznie lepszym wyborem od sprzetu, który mi odpowiada...

popej

New member
Im więcej wiesz, im bardziej rozumiesz temat, tym lepsze podejmujesz decyzje.
Poza tym nie mówimy o pomiarach laboratoryjnych
Pomiary laboratoryjne wiele mówią o sprzęcie. Ale pisząc o faktach miałem na myśli obiektywne testy oparte na subiektywnych ocenach. Tak przy okazji, wiesz, że od kilkunastu lat funkcjonuje model psychoakustyczny, czyli algorytm, który potrafi ocenić jakość brzmienia bez udziału człowieka?

myty

New member
A czy kolega myślała o kupnie amplitunera z Pre Out plus wzmacniacz do Stereo?

Skoro najlepiej wypadł wzmak Marantza, to juz wiesz że ciężko będzie coś dopasować. No chyba że dwukrotnie zwiekszysz budżet. @kapusta dobrze radzi:lol:

Ale jak Ty słuchasz/oglądasz - 65/35, to tylko STEREO !

Ostatnia edycja:

HHL

Member
Jestem za sprawdzeniem rozwiązania Ampli pre-out plus Wzmacniacz , jednak jak ostatnio czytałem jeden z forumowiczów podłączył Pionka z Nadem i była lipa , oddzielnie znacznie lepiej.

Bo połączenie ampli z wzmakiem nie ma na celu poprawienia ampli w stereo (choć faktycznie gra nieco lepiej przez preout niż ampli solo) tylko oszczędzenie sobie przepinania kabli miedzy ampli i wzmacniaczem gdy chcemy posłuchać samo stereo.

Niestety ale różnica w stereo pomiędzy ampli KD za 2k i wzmacniaczem stereo za 2k jest tak olbrzymia że chyba tylko głuchy jej nie usłyszy, więc jeżeli planujesz głównie słuchać stereo to rozglądaj się raczej za wzmacniaczem.

myty

New member
Niestety ale różnica w stereo pomiędzy ampli KD za 2k i wzmacniaczem stereo za 2k jest tak olbrzymia że chyba tylko głuchy jej nie usłysz

Ja kupiłem wzmak, jak podłączyłem pod kolumny zamiast ampli stary wzmacniacz Diory, który lezał z 10 lat w piwnicy. I dzwiek z kolumn mnie powalił z nóg. Do stereo tylko wzmacniacz. I za 2tys to już naprawdę go słychać. Nawet X4000 (4tys) nie ma szans do mojego PMA720ae (testowane)

pozdrawiam myty

abdul0412

New member
Bez reklam
Witam ponownie.

Jestem po kolejnym odsłuchu.
Kolumny Melodika BL40

Ampli Onkyo 838 , Wzmacniacz Cambridge Audio 651A, Amplituner Stereo Cambridge audio Minx Xi.

Utwory te same co poprzednio.

Ampli Onkyo 838 - zdecydowanie Lepiej jak poprzednik 636 , dużo więcej detali , scena się pojawiła , jednak nadal trochę suche brzmienie. Bas słabo ale podejrzewam że kolumny nie pokazały tego , baź też jeszcze brak kalibracji.

Wzmacniacz Cambridge 651A - Detaliczność scena zniszczyła temat , troszke bas jednak zbyt mało zdecydowanie ale wprowadziło mnie to do troche innego postrzegania odsłuchów audio.

Ampli Cambridge - bardzo podobnie do wzmacniacza jednak delikatnie różnił się barwą i muzykalnością. Bas całkiem ok detaliczność nadal fajna :)

Co gorsza mam teraz duży dylemat , bo w wypadku jak Onkyo pokazywał ciekawe brzmeinie fajny Basik to tutaj przy słuchaniu wzmacniaczy zobaczyłem , że bas niema być zbyt mocno uwydatniony , bo zakrywa resztę pasma ... jednak aby kupić wzmacniacz do tego streamer i nowe kolumny to budżet zdecydowanie przekroczy obecnie zakładany :(.

Zauważyłem , że moc wzmacniacza naprawdę nie jest potrzeba jakaś ogromna, ale ważne są też barwy jakich poszukujemy i kolumny które potrafią ją pokazać.

Dlaczego porównywałem Ampli z Wzmacniaczami itp , dla wyjaśnienia , szukałem pop pierwsze funkcjonalności ( taki kombajn audio ) i porównywałem , czy wzmacniacz tyle zmieni , że warto dopłacić do niego.

ehh... bardziej mi się odechciało niż zachciało nowego sprzętu:(. z duży mętlik i kasy brak :(

P.S. Tylko odsłuchy się liczą , żadne Fora internetowe !!!! jeżeli chcesz coś wybrać to zdefiniuj co potrzebujesz ile masz budżetu i działaj, bardzo często internetowe wypowiedzi mijają się z prawdą!

Pozdro !

Geronimo zx

New member
P.S. Tylko odsłuchy się liczą , żadne Fora internetowe !!!! jeżeli chcesz coś wybrać to zdefiniuj co potrzebujesz ile masz budżetu i działaj, bardzo często internetowe wypowiedzi mijają się z prawdą!

Pozdro !

Oczywiscie rzecza najwazniejsza tak jak piszesz sa odsluchy i ocenianie sprzetu na wlasne ucho.Dla jednego bedzie strzalem w dziesiatke a dla drugiego dupy nie urwie ;) Dobrze ze drazysz temat na rozne sposoby,nie trac nadziei,dzialaj z przerwami i szukaj dobrego rozwiazania ktore starczy na dlugo.Ja sam przez ostatnie czasy zmienilem az trzy zestawy i w koncu wyladowalem z czwartym ktory okazal sie naprawde super!! Co prawda poniose lekkie straty finansowe ale takie sa skutki zbyt szybkiego podejmowania decyzji.

abdul0412

New member
Bez reklam
Jedna jeszcze rzecz, które mnie nurtuje, czy Pre-out rzeczywiscie obniży loty wzmacniacza? bo na tą chwilę pretendent mój to Onkyo + w przyszłości wzmacniacz stereo (może cambridge ) + nowe kolumny ( być może Klipsch ;) ).

Macie jakieś większe doświadczenia z tego typu rozwiązaniem?

dzieki z góry za odpowiedz

Do góry