nowszy lepszy?

gregor3411cr

New member
Pytanie odnosnie 2-óch plazm 37PV80P a 37PV8P.który z niech jest nowszy(lepszy)?.Troche sie pogubiłem.PV8 ma chyba lepsza matryce i 100Hz? A PV80 ma wiecej odcieni gradacji,czy ma to jakis wiekszy wpływ.I jeszcze jedno PV8 ma matryce 11 generacji ?.czy sa jakies znaczace róznice miedzy tymi TV.Bo jesli nowszy(PV8) jest tanszy...to po co przepłacać
icon5.gif

ArtS007

New member
Bez reklam
Na początek ciekawostka: nie lepiej zamiast 2-óch napisać dwóch? Tyle samo znaków, a o ile lepiej wygląda. :)

Oba wymienione przez Ciebie telewizory są tej samej generacji, czyli nie jest tak, że jeden model jest starszy od drugiego. Model PV80 jest lepszy. Oba posiadają taką samą matrycę, ale elektronika w PV80 powoduje, że wyświetla on więcej odcieni. Dodatkowo jest lepiej wyposażony w złącza. I posiada "lakierowaną" obudowę. Oba posiadają obsługę 100 Hz.

ArtS :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
dla mnie różnica jest duża.
Czerń w PV 8 jest słabsza , obrys również. To model dla tych co chcą mieć duży ekran , PV 80 jest dla tych co chcą mieć extra obraz.

RheeTCT

New member
No cóż ciekawe rzeczy tam piszą zwłaszcza z tą kropką.Ale jak napisac stosześcdziesiątypiąty tak: 165. ? Co innego kiedy z kontekstu wynika wyliczanie.Co do niepoprawności zapisu z końcówką fleksyjną to zgoda,że nie jest to ładne i należy tego unikac.Ale nie dawałbym tak ostrych sądów-język jest czymś żywym i zostawiałbym pewną swobodę.Np. jednak wolałbym 165-ty niż tę niejasną kropkę.Zwłaszcza,że jak tam sami piszą w innych językach to normalne(boże broń nie namawiam do naśladowania obcych języków,ale jeśli oni mogą to dlaczego my nie?).Więcej luzu w drobiazgach ,mniej w pryncypiach.

ArtS007

New member
Bez reklam
Jesteś 1245. człowiekiem na tej planecie (to przykład). Po co skażać to końcówką "-tym"? Skoro wiadomo o co chodzi.

Język jest żywy, ale jakieś zasady jednak obowiązują.

RheeTCT

New member
Właśnie o te zasady chodzi,są takie ,których trzeba przestrzegac bezwzględnie i takie malutkie i właściwie nieistotne,jak ta.

ArtS007

New member
Bez reklam
W ten sposób to można powiedzieć również o takich przypadkach:

gura, żeka, servis, bass itp.

Po to są zasady, aby ich przestrzegać. Brak kropki po liczebiku w użyciu takim, jak na forum, jeszcze przejdzie, ale dopisywanie końcówek? Bez sensu. Nie łatwiej napisać:

To jest 3. przykład od lewej, zamiast: to jest 3-ci przykład od lewej? Tym abardziej, że w drugim przypadku już lepiej napisać trzeci.

Nikt nie jest nieomylny, ale usprawiedliwianie błędów, których można spokojnie uniknąć jest zdecydowanie nie na miejscu.

RheeTCT

New member
No i dałes przykłady poważnych błędów ortograficznych.To co piszesz trąci niestety demagogią i fundamentalizmem językowym.A poza tym to można przypuszczac,że na 10.(he,he) zapytanych językoznawcow 3.-4. (i jak to wygląda?) stwierdziłoby,że są innego zdania.To nie jest dziedzina ścisła.
Ale dajmy już temu spokój,bo pewnie żaden z nas nie zmieni zdania.

ArtS007

New member
Bez reklam
Specjalnie przejaskrawiłem w podanych przeze mnie przykładach. Zasada pisowni liczebników jest akurat ściśle określona. Masz prawo pozostać przy swoim zdaniu, ale zasad poprawnej pisowni liczebników nie zmienisz. Choć są oczywiście wyjątki od tej reguły, np piszemy 2008 roku, a nie 2008. roku.

Osobiście uważam, że lepiej napisać trzeci, niż 3. lub czwarty, niż 4. Na temat przyrostków typu -ci, -ty nawet się nie wypowiadam).

Demagogia i fundamentalizm językowy? :confused:
Po prostu słownik ortograficzny.

Pozdrawiam

RheeTCT

New member
Zgadzam się co do zasad.Chodzi mi tylko o to by takich drobiazgów nie traktowac jako błąd ,a co najwyżej zapis nieestetyczny,nieładny etc.Tylko tyle.Więcej luzu w sprawach trzeciorzędnych.

ArtS007

New member
Bez reklam
MNie się wydaje, że zachowałem bardzo dużo luzu pisząc na początku:
ArtS007 napisał:
Na początek ciekawostka: nie lepiej zamiast 2-óch napisać dwóch? Tyle samo znaków, a o ile lepiej wygląda. :)
Niestety (a może stety) Leszczu, a chwilę później Ty sprowokowaliście dyskusję.
Leszczu napisał:
ja bym napisal 2 bez -óch
RheeTCT napisał:
A skąd taka wiedza,że to niepoprawne?Ja nie mam takich informacji,chętnie sprawdzę.
Tak więc chciałeś, to masz. ;) I masz rację. Taki zapis liczebników jest nieestetycznym... błędem. :)

RheeTCT

New member
W tym rzecz.Dla Ciebie to błąd ,a dla mnie mankament,niedoskonałośc.To jest przecież zjawisko stosunkowo nowe.Nie dotyczą go więc "odwieczne" reguły,a jedynie takie czy inne opinie językoznawców.Nie są to ludzie nieomylni,wielokrotnie zdarzało się,że po pewnym czasie zmieniali zdanie.Po prostu takie delikatne modyfikacje języka są nieuniknione ,bo on jest dla ludzi ,a nie odwrotnie.To tylko narzędzie i ma byc przede wszystkim wygodne a dopiero potem estetyczne.Gdybyśmy kurczowo trzymali się zasad to jak byśmy się do siebie dziś zwracali?Na miły Bóg,pohamuj się Waśc przed zbyt surowymi sądami.I dajmyż temu pokój.
P.S.
Przyznaję ,sam chciałem ,bo dobrze poszerzac wiedzę(np. o zapisie z kropką nie wiedziałem).
Twoja uwaga do gregora była jak najbardziej słuszna i nie z zasadą dyskutuję.Chodzi mi tylko o kategorycznośc Twojego sądu.

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Zamiast zamykać wątek pozwolę sobie tylko zwrócić mojemu drogiemu polemiście uwagę, że jeśli chce, niech sobie traktuje tę zasadę, jako nową, nieskodyfikowaną itd. Ja nie zauważyłem, aby w tym temacie językoznawcy mieli powody do dyskusji, Ostatnią (nie tak dawną) zmianą w naszej ortografii była pisownia nie z innymi wyrazami. Niech każdy z nas pozostanie zatem przy swoim zdaniu.

Do góry