Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

Caparzo

New member
Bez reklam
Zamknij sie w pokoju i ogladaj swoje. Najpierw kup podłącz pod swoją tv która jeszxze nie nadaje uhd potem chwal. A nie ogladasz w markecie jak ci już mówiłem filmy demo.

pantomima

Banned
Caparzo - nie wazne czy to sa demka , czy jakies inne posklejane fragmenty uhd , gdzie sa ogladane, gdzie beda .

Ale oki, niech Ci bedzie -cycki pryszcze piegi w uhd beda wygladaly tak samo jak w hd ;)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kiedyś ktoś wklejał plik z którego wynikało w jakich warunkach oglądanie UHD ma sens, i w praktyce zauważalne róznice między HD były przy dość znacznej przekątnej ekranu, gdzie w pomieszczeniach powiedzmy zwykłego "kowalskiego" nie ma racji bytu. Dla przykładu możemy sobie przeliczyć (wygooglujcie sobie, bo przecież na forum jest ta śmieszna cenzura, nie wiedzieć w jakim celu i po co?) Z kalkulatora i opini wynika że róznica będzie, ale dopiero przy pewnej wielkości ekranu i odległości od niego, w innym przypadku to wywalenie kasy w błoto.

Ostatnia edycja:

pantomima

Banned
Kiedyś ktoś wklejał plik z którego wynikało w jakich warunkach oglądanie UHD ma sens, i w praktyce zauważalne róznice między HD były przy dość znacznej przekątnej ekranu, gdzie w pomieszczeniach powiedzmy zwykłego "kowalskiego" nie ma racji bytu. Dla przykładu możemy sobie przeliczyć http://******************************.com/page/kalkulator_odleglosci_od_tv.html. Z kalkulatora i opini wynika że róznica będzie, ale dopiero przy pewnej wielkości ekranu i odległości od niego, w innym przypadku to wywalenie kasy w błoto.

Ta zaleznosc jest oczywista .
Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku 3d .
Chodzi a sam fakt, wyzszosc uhd nad hd co chyba nie powinno podlegac jakiejkolwiek dyskusji .

Caparzo

New member
Bez reklam
pierwszy przykład z netu ..

Full-HD-VS-Ultra-HD-rysunek-600x351.jpg

ty siedząc 2 - 3m od tv nie zauważysz w tych oczach różnicy gdy będzie to cła postać bo oko to będzie miało 1 cm kwadratowy z 2 - 3m .... Ma sens dopiero przy zbliżeniu , tak jak mam aparat co wali zdjęcia 6000 x 4000 pixeli to na kompie oglądając to samo zdjęcie zmniejszone do 1600 x 1200 oglądając z metra zbytnio nie widać różnicy a po powiększeniu jednego i drugiego widać jak na tacy... Jak to prościej wytłumaczyć ?

drugi przykład...czy ci goście u bipo na projektorze będą mieli co ?? gęstszy zarost? większy pot ??? NIE, to jest wypas i w uhd większej różnicy nie zobaczysz .. ale ty się spodziewasz nie wiem czego

QUOTE=Bipo;1156870]

image hosting over 5mb

image hosting 20mb

photo hosting

click image upload

picture upload[/QUOTE]

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Ja mialem na mysli kolor !!!
10 bitow - brak bandingu.
Szersza paleta barw - i HDR wiadomo
Jeszcze by sie lepsza chroma przydala. Moze w przyszlosci...

Caparzo.
Jak juz dajesz przyklady, to dobrze zebys mial swiadomosc, ze ten obraz jest prawdopodobnie enhanced-owany praez funkcje Reality Creation. Poza tym dobrze byloby zebys wiedzial, ze jeszcze latwiej bedzie pokazac banding na 8 bitowym materiale. Bez wzgledu na jakosc projektora, na surowym sygnale ( z BD) wschody i zachody slonca, a zwlaszcza zdjecia podwodne, obnaza ten oczywisty problem i to co w tej chwili wydaje Ci sie, ze chcialbys miec, w oka mgnieniu stanie sie nieakceptowalnym.
Co do rozdzielczosci nie zamierzam sie wypowiadac, ale poniewaz jeden z Kolegow odwolal sie do grafu, to ja tez zamieszcze grafik, a wlasciwie podojny.
Japonczycy widza ten problem inaczej.

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Jeazczsze by sie lepsza chroma przydala. Moze w przyszlosci...

Caparzo.
Jak juz dajesz przyklady, to dobrze zebys mial swiadomosc, ze ten obraz jest prawdopodobnie enhanced-owany praez funkcje Reality Creation. Poza tym dobrze byloby zebys wiedzial, ze jeszcze latwiej bedzie pokazac banding na 8 bitowym materiale. Bez wzgledu na jakosc projektora, wschody i zachody slonca, a zwlaszcza zdjecia podwodne obnaza ten oczywisty problem i to co w tej chwili wydaje Ci sie ze chcialbys miec, w oka mgnieniu stanie sie nieakceptowalnym.
Co do rozdzielclzosci jie zamierzam sie wypowiadac. Japonczycy widza ten problem inaczej.

Bubateacher :mrgreen::-D:wink:

Savron

Well-known member
Bez reklam
Na razie w UHD jest dupa...,także nie ma się co podniecać :wink:
O, i to właśnie jest prawidłowa , bezkompromisowa oraz perfekcyjna odpowiedz. Podsumowanie całej bezowocowej dyskusji na temat UHD.:D:D:p RA, jesteś WIELKI! :)
Jeazczsze by sie lepsza chroma przydala. Moze w przyszlosci...

Caparzo.
Jak juz dajesz przyklady, to dobrze zebys mial swiadomosc, ze ten obraz jest prawdopodobnie enhanced-owany praez funkcje Reality Creation. Poza tym dobrze byloby zebys wiedzial, ze jeszcze latwiej bedzie pokazac banding na 8 bitowym materiale. Bez wzgledu na jakosc projektora, wschody i zachody slonca, a zwlaszcza zdjecia podwodne obnaza ten oczywisty problem i to co w tej chwili wydaje Ci sie ze chcialbys miec, w oka mgnieniu stanie sie nieakceptowalnym.
Co do rozdzielclzosci jie zamierzam sie wypowiadac. Japonczycy widza ten problem inaczej.

BUBAFAT, to wszystko zrozumiano, ale ....... najważniejsze to jest "dobry prąd i wyje...y transformator prądu". :eek:k: Reszta nie ma znaczenia. :wink:
Zazdroszczę Ci nerwów i spokoju. Ja by nie dał rady. Bije czoła, profesorze. :blagam:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
"Dobry prad", to podstawa. Zwlaszcza z punktu widzenia, siedzacego na krzesle elektrycznym, skazanca.

Radze przyjzec sie tym obu wykresom dokladniej. Moga do zludzenia przypominac te wykladajace obecny kanon i w zwiazku z tym zostac zignorowane. Tymczasem pokazuja to, co bedziemy wyznawac w przyszlej dekadzie. ;)

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Nie bój się! Tutaj mamy Caparzo ( a On , wiesz najpierw strzela , potem pyta:D;-)), mamy Bubafat, Armani, Henry, KR i dużo dużo więcej. :popcorn: W razie czego wzywam posiłki:mrgreen::twisted:

Po prostu wstrzeliłeś się w temat,z którego na tym drugim forum mamy bekę...a wymądrza się tam taki jeden...:wink:

Savron

Well-known member
Bez reklam
"Dobry prad", to podstawa. Zwlaszcza z punktu widzenia, siedzacego na krzesle elektrycznym, skazanca.

Radze przyjzec sie tym obu wykresom dokladniej. Moga do zludzenia przypominac te wykladajace obecny kanon i w zwiazku z tym zostac zignorowane. Tymczasem pokazuja to, co bedziemy wyznawac w przyszlej dekadzie. ;)

Racje. Ale , wiesz , w tej chwili z UHD mamy tylko telewizory, który tak naprawdę jeszcze niedopracowane. Reszty jeszcze niema, nie licząc "niby płyt UHD", który tak naprawdę zwykła ściema i "podbitka" pod 4K. Nu chyba że do tego dodać ten już "testowany" odtwarzacz UHD od ...... "
Samsunga".:D:D:twisted: Długa droga dla zwykłego "Kowalskiego". Ja stawie na 3-4 lata.

Do góry