Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

pantomima

Banned
Ja bym to ujął raczej tak. Dzisiaj królują franchise'y i seriale.
Nie mialbym nic przeciwko temu, żeby w kinie bylo nieco więcej sci-fi, a nie komiksów. Poza tym za sci-fi Oscarów nie dają.

Filmow Science Fiction ktore mogly zdobyc Oscara jest pewna grupka , nie udalo sie bo wygrywal o wlos zawsze ktos inny , ale nominacji bylo kilka :

Mechaniczna pomarancza - film przegral walke z 'Francuzkim lacznikiem "
Gwiezdne wojny vs Annie Hall
E.T vs Gandhi
Apollo 13 (ociera sie o fantastyke) vs Bravehart
Incepcja vs Jak zostac krolem

Grawitacja -choc nie jest z gatunku stricte fantastyki(ociera się o nią bardzo blisko) ,to zdobyla 7 Oscarow .
Pozostaly jeszcze rownie dobre lecz nie nominowane produkcje takie jak :

Obcy:Osmy pasazer Nostromo
Lowca androidow
2001:Odyseja kosmiczna

Czemu tak dobre filmy nie zostaly nominowane ? , hmm...no coz , niezbadane sa wyroki Akademii ;)

pantomima

Banned
"Apollo 13" nie jest z gatunku stricte fantastyki, ale ociera się o nią bardzo blisko, podobnie jak "Grawitacja" ( loty kosmiczne i wszystko z tym zwiazane ).

[Raccoon]

New member
Bez reklam
"Apollo 13" nie jest z gatunku stricte fantastyki, ale ociera się o nią bardzo blisko, podobnie jak "Grawitacja" ( loty kosmiczne i wszystko z tym zwiazane ).
Pantomima, ale ludzie naprawdę latają w kosmos. Piszę poważnie...

Co więcej. Uwaga na szokera... film Apollo 13 jest na faktach! To się zdarzyło naprawdę! To nie jest fantastyka. Ani science fiction :)

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

pantomima

Banned
Pantomima, ale ludzie naprawdę latają w kosmos. Piszę poważnie...

Co więcej. Uwaga na szokera... film Apollo 13 jest na faktach! To się zdarzyło naprawdę! To nie jest fantastyka. Ani science fiction :)

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

To nie byly moje wymysly , moja interpretaca i dobieranie gatunku . To chyba oczywiste .
Byly to slowa tych ktorzy maja pojecie w temacie.
Mialem cytowac i podawac zrodlo tych informacji ? Chyba nie o to chodzi .

Nie rob prosze ze mnie idioty , nie uswiadamiaj mnie w tym co jest oczywiste dla gimnazjalisty .Troglodyta nie jestem ,wiec nie akcentuj wykrzyknikiem czegos co mialo naprawde racje bytu , cos o czym kazdy raczej wie , jest swiadom ze taki zalogowy lot mial miejsce .
To bylo plytkie z Twojej str .

Film fantastycznonaukowy (film science fiction)– zaliczany do fantastyki gatunek filmowy, który używa motywów niekoniecznie opierających się bezpośrednio na dorobku głównego nurtu nauki, lecz często rozwijający go w kierunkach nieortodoksyjnych. Najczęściej pojawiające się tematy to życie na innych planetach, podróże w czasie, nadnaturalne zdolności ludzkiego ciała i umysłu i wiele innych. Często łączą się z elementami futurystycznymi, takimi jak roboty, cyborgi, statki kosmiczne, podróże międzygwiezdne i wysoko rozwinięta technologia, problemami społecznymi i politycznymi, rozwijana bywa również filozoficzna refleksja nad istotą człowieczeństwa

Przeanalizuj raz jeszcze ten film i sobie odpowiedz czy nie mozna go sklasyfikowac w dziale science fiction.Chyba nie musze zaznaczac a czerwono tego co wynika z definicji a co niewatpliwie mialo miejsce w Apollo 13 .

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Nie zgadzam się zupełnie. I nie robię z Ciebie idioty. Filmu nie muszę analizować, bo oglądałem go z 2 miesiące temu. Pisałem tu o tym. Nie jest to sf.

Swoją drogą możesz zacytować tych speców od sf, którzy tak klasyfikuja Apollo 13. Poproszę.

pantomima

Banned
Nie chce mi sie juz dlubac w necie ,mowie powaznie , do tego siedze na tablecie , ogladam powtorke meczu Cleveland vs Indiana ...
Powiedzmy ze masz racje .

bubafat

Well-known member
Bez reklam
BTW
Jest taka strona, na ktorej jest wszystko co zostalo napisane i co zostanie napisane. Rowniez wszystkie przyszle posty Kolegi Raccoona i przyszle zdjecia klockow armaniego.
Pomysl sprzed 70 lat.
Nie tylko fani literatury sf powinni wiedziedziec o czym pisze. Tym bardziej, ze internetowa implementacja konceptu, dziala juz dostatecznie dlugo.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Nic z tego.
Czekamy na madrzejszego, ktory wie o czym mowie. ;)
Wydaje mi sie, ze to lepsza zagadka, niz rozpoznawanie kraju po ziarenkach piasku

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zaliczyłem właśnie 2 odcinki serialu "Pakt" z Dorocińskim.
Jest całkiem ok i to chyba będzie pierwszy serial od lat który dokończę - z ciekawości.
Nie porwał, ale też nie znudził. Wątek się rozkręca, nie ma infantylnych ujęć i w wbrew pozorom nie ma też nic wspólnego z "making of" które omawialiśmy ostatnio. Może i dobrze, zresztą nie o to tam chodzi. Jest klimacik.
Hejtu nie uprawiam, zdecydowanie za wcześnie.
Będzie lepiej jak dobrze, albo w 3-4 odcinku wyłożą serial, zobaczymy.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Piramida. Ale to nie przypowiesci.
Na tej stronce znajdziesz rowniez swoje zdjecia, nawet takie z rozkwaszona facjata. One juz tam sa, tylko troche zejdzie zeby je znalezc, metoda "na chybil trafil". Gdybys ladowal jedno co sekunde, to pomimo iz to malutka rozdzielczosc i kolor 4- bitowy, to nie tylko zycia Twojego ale i naszego slonca mogloby nie starczyc. Jednak nie o tego typu zabawy w tym chodzi.

Nie mozliwe, zeby nikt nie wiedzial.
Nie zamierzam dac bezposredniego linku, bo autorowi algorytmu nalezy sie chociaz chwila uwagi. Zainteresowani sami sobie znajda wszystko na ten temat a ten wywiad znaczaco to ulatwi.
http://flavorwire.com/515783/brooklyn-author-recreates-borges-library-of-babel-as-infinite-website

Do góry