lolo.
Sorry ale nawet nie wiem o kim piszesz. Mea culpa, bo nie napisalem wprost. Ja nie mialem na mysli polskiego YT. Wystarczy ze znasz j.angielski i zupelnie inny swiat staje otworem.
Poza tym, chyba musze doprecyzowac, bo nie chcialbym byc niewlasciwie odebrany. Ja nie mam nic personalnie do Pajaka. Po prostu jest powtarzalny i nudny. Nie pokazuje dla mnie nic ciekawego. Np te zajawki z Tajlandii. Znam 90% miejsc, ktore pokazal i niestety nie pokazal ich tak, jak mozna bylo. Materialy typowo informacyjne, tez byly slabe, albo niescisle. Byc moze na Patronite przekazal cos wiecej, ale z Jego wypowiedzi wnioskuje, ze tak naprawde nic wiecej nie widzial, ani sie nie dowiedzial.
Nic o historii, kulturze, czy ciekawych miejscowkach, w lokacjach, w ktorych byl. Duzo gada o zyciu nocnym, czy super imprezach, tymczasem niczego wartosciowego nie pokazal i nie chodzi mi o kontent pietnowany moralnie, czy przez reguly YT, bo Thailandia to jedna wielka imprezownia, w ktorej dzieja sie cuda i gdzie mozna spotkac arcyciekawa kompanie z calego swiata, GDZIEKOLWIEK, nawet nie starajac sie szukac tego typu wrazen. Tymczasem u niego tylko pogawedki, z ktorych nic nie wynika, zas dane rekomendacje sa dyskusyjne i pozostawiajace wrazenie, ze gosciu nie ma bladego pojecia, choc mieszka tam od lat. Mysle, ze jest slabym obserwatorem o niezwykle waskich zainteresowaniach a rzeczy ktore pokazuje w dalszych swoich podrozach robi z przymusu, zeby je pokazac a nie dlatego bo lubi. No ale moze w koncu polubi i rozbudzi w sobie ciekawosc do swiata, ludzi, czy do zdobywania doswiadczen i nowych wrazen.
Na YT mnostwo kanalow o podobnej tematyce, ktore potrafia zainteresowac dana lokacja, ukazac jej czar, czy atrakcje. Wysublimowane clipy video, przegotowanie logistyczne, wlasciwy research i ciekawa narracja napewno poteguja ten efekt. Z drugiej strony kontent tez moze byc wciagajacy, dzieki wyjatkowej osobowosci vlogera, czy jego/jej interesujacych przygod, badz prezentacji normalnego ale jakze innego od turystycznego spojrzenia, na obce nam geograficznie, czy kulturowo strony. Prozno szukac tych elementow w Jego vlogach, bo jedyny element "przygodowy", to wiecze spoznianie sie na pociag, autobus, czy samolot, a na filmach nie widac uroku miejsc, czy spotykanych tam ludzi, ani frajdy bycia tam. Nic tylko "ciezka praca", przynoszaca coraz wiecej kasy. Pasuje Ci - fajnie. Ja tylko mowie, ze moze byc fajniej i ze wole jak jest fajniej.