Archie napisał:nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź. Dla czego nie mogę oglądać kablówki czy programów satelitarnych?? przecież mając np kablówkę cyfrową dostaję tuner, a mając Cyfrowy Polsat np też ma Tuner Sat, a telewizor jest i tak tylko monitorem (programy zmieniasz pilotem od tunera sat!). Co do Philipsa i Sharpa. Nie zrezygnowałem z nich, ale z tego co sam miałem (warunki sklepowe) okazję widzieć i testu Kikiego jakośc obrazu JVC WX 70 jest fenomenalna, zaryzykuję, że lepsza niż Ledowego Sharpa i faworyzowanego Philipsa
Posiadając telewizor z wbudowanym tunerem DVB S,nie potrzebujesz wówczas osobnego dekodera satelitarnego,gdyż moduł wraz z kartą wkładasz do gniazda w telewizorze i odbierasz np.Cyfrowy Polsat bez dodatkowego dekodera,tak samo sprawa wygląda w przypadku tunera DVB-C w telewizorze,z jednym ale,kablówka nie może parować kart.
Natomiast JVC WX70 nie posiada wbudowanych tych tunerów i niestety będziesz skazany na osobne dekodery.
Natomiast co do nagrywarek to na razie żadna z dostępnych w Polsce nie posiada tych tunerów.ale wydaje mi się że lepiej posiadać te tunery w telewizorze niż w nagrywarce.