Nowość 42PV80 czy starszy 50PV700 - proszę o pomoc?

btw

New member
robiw napisał:
A co doradzicie Szanowni Koledzy? robiw

42PV80 czy 50PV700 czy 50PV8 ?

Dołącze do pytania, ale 50PV8 czy 50PV70?? Czy oprócz ilości wejść modele 70 i 700 różnią się czymś jeszcze, np. elektroniką co przekłada się na lepszy obraz.

robiw

New member
Zapytaj Kikiego - może Tobie doradzi bo do mnie się nie odzywa :-( robiw

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
byłem na wyjazdach - sorry.
Pytanie pierwsze chcesz kupić cenę , jakość czy wielkość ?
Jeśli zostajemy przy jakości - ja zastaję przy jakości PV 80 - która robi piorunujace wrażenie w klasie cenowej zarówno z SD jak i w HD.
Ale żeby nie prawić studenckich dywagacji - podaj jakie masz warunki ?

btw

New member
Pokój to troche kiszka bo ma 8x3 metry :hmm:, można powiedzieć, że jest on "całkowicie zaciemniony" ponieważ jedyne okno jest ze strony z której nigdy nie ma słońca. Do tej pory chciałem kupić 42 cale ale zastanawiam się właśnie nad 50. Czy np. właśnie poza wspomnianymi wejściami poza PV80 (42) i PV8 (50) jest różnica w obrazie:confused: Na TV głównie będą oglądane filmy HD puszczone z komputera (czasem jakaś gra). No i kwestia gotówki. Chciałbym się zmieścić do 4,5PLN. A że mi się specjalnie nie spieszy więc czekam na test LG 6000, a i w międzyczasie nowe Samsungi sie pojawiły. Ponieważ tutaj z roku na rok wszystko idzie tak do przodu więc wolałbym kupić model z tego roku, jak cena spadnie do odpowiedniego poziomu ;) .

Aha, Dodam tylko, że poniewaz pokój jest wąski więc z tyłu będę chciał postawić drugi rząd foteli/kanapy.

Ostatnia edycja:

robiw

New member
do kiki:
Chciałbym większy bo mam 3.7m do ekranu a każdy twierdzi, że większy nie zaszkodzi :). Z drugiej strony mam analogową kablówkę UPC, która jest takiej sobie jakości choć chodzą słuchy, iż zmienią na cyfrową. Pomieszczenie to salon z jadalnią dość nasłoneczniony - zobacz na obrazek z pierwszego posta w tym wątku. Koneserem kina nie jestem ale chciałbym mieć dobry obraz więc zastanawiam się czy zostać przy dość tanim 42PV80 czy też dołożyć trochę i kupić albo 50PV70/700 ze starszą matrycą czy też 50PV8 z nową matrycą ale o gorszych parametrach aniżeli PV80. Najchętniej zmieściłbym się w 4.5kzł. Chodzą też słuchy, że 50PV80 jednak u nas będzie. Krótko mówiąc zdecydowałbym się na 42PV80 bo ponoć super i nowość ale boję się, że będzie za mały i będę żałował. Warunki już znasz więc...? robiw

robiw

New member
Trudno powiedzieć bo i czasem za dnia (pracuję w różnych godzinach i dniach) więc zapewne wyjdzie z 5 godzin a i czasami więcej. Jakby się tak zastanowić to głównie za dnia ;-)...robiw

btw

New member
I ja odpowiem ;).
Telewizji w ogóle nie oglądam :). Dlatego telewizor byłby głównie wykorzystywany do filmów z komputera, ewentualnie jakiejś rozrywki w postaci gier (też z komputera). Tak więc ogólnie wychodzi raczej niewiele godzin. Do kina mam przeznaczony oddzielny pokój, w którym bedzie stał ten TV i reszta sprzętu kina domowego (mile byłboby widziane wyjście optyczne w TV (dźwięk)-aczkolwiek nie jest to mus ponieważ dźwięk idzie z komputera do wzmacniacza, ale jakbym coś w zwykłej TV ogładał fajnie by było skorzystać). Czyli raz na jakiś czas jakiś seansik "w kinie" :cool: .

Edit. Ehh, co się z cenami porobiło, dawno nie zerkałem na cenę 42 ale:
Panasonic TH-42PV80 P ~3600
Samsung PS-42A451 P ~3150
LG 42PG6000 ~3400
(najniższe ceny ze skąpca).
Z tego wynika, że zakup 50 mało sie kalkuluje skoro różnica potrafi wynieść ponad 1000zł :confused: .

Ostatnia edycja:

magik1973

New member
42 czy 50

btw

Mam od 12.2007 42pv70p, oglądam z odległości ok 3.2m i jest ok.
Pokój masz 8x3, ale na której ścianie będzie wisiał TV?
Różnica w cenie jest spora, ale warto dopłacić, żeby mieć komfort oglądania zwłaszcza w HD.

Pozdrawiam:roll:

btw

New member
A jak ci się wydaje, na tej krótszej. I niestety będzie stał a nie wisiał :-( ponieważ jest to pokój na garażem i ściany po długości są pod skosem. Ponieważ pokój jest wąski dlatego myslę aby ustawić drugi rząd z tyłu aby więcej niż 2 osoby mogły oglądać. Od początku (wrzesień 2007) w planach było tylko 42, ale jak zobaczyłem 50 w akcji to 42 wcale nie jest tak duży.A z reguły już wiem, że człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja i 42 okaże się za małym. Kiedyś różnica 42 a 50 cali była w granicach 700zł. Obecnie jest to stanowczo za dużo :hmm:. Pomijając już fakt, że np mówimy od 42PV80 a 50PV8.

magik1973

New member
robiw

przy 3,7m 42cale wystarczą, chociaż oglądając programy HD to 50cali to kusząca propozycja...
tylko, że programów HD jest na razie bardzo mało

ulysse

New member
Też miałem ten dylemat... tylko, że ja mam 4 metry do TV. Od czwartu stoi u mnie 42PV80 kupiony w Digitalo za 3399zł. I jestem bardzo zadowolony, może i faktycznie po pewnym czasie przestaje ten ekran wydawać się dużym ale różnica w cenie też jest spora.(Apetyt rośnie w miarę jedzenia) Ja brałem pod uwagę 50PG6000. Za takie pieniądze telewizor jest naprawdę super ! Wziełem te 42" zamiast 50" i wcale nie jest mi z tym źle, że jest za mały :) Pokój mam 26m^ Oczywiście to moje osobiste odczucie bo są gusta i guściki :)

Pozdrawiam

btw

New member
magik1973 napisał:
Z jakiej odległości będziesz oglądał?

Na razie pokój stoi pusty. Dom na etapie wykończenia. Ale myślę, że byłoby to ok. 3 metrów pierwszy rząd i 4 metry drugi. Wiesz jak tak myślę to skoro mam możliwość dopiero umeblowania pokoju, to może 42 byłoby ok. Muszę jakoś usiąść w pokoju i postarać się to sobie wyobrazić. Przejdę się też gdzieś pooglądać TV 42 i 50 z róznych odległości i sprawdzić odczucia. Zastanawia mnie aby fakt czy z drugiego rzędu nie będzie słabiej widać.

robiw

New member
Może to śmieszne ale ja wyciąłem sobie z czarnej folii takie 2 kwadraty wielkości TV 42" i 50" i powiesiłem (przykleiłem) je na tej ścianie aby zobaczyć jak to będzie wyglądać wielkościowo...nic mnie to nie przybliżyło do wyboru poza stwierdzeniem, że 42" trochę może nie za duży a 50" to gigant. Dla żony to i 42" duży (zobaczcie szkic pokoju z pierwszego postu). Z drugiej strony różnica do LG lub nawet 50PV8 jest bardzo duża bo ponad 1600zł - dziwne swoją drogą. Za te kilka stówek można kupić "wieszako-stolik", dobre kable i jeszcze zostanie (KD mam Onkyo - polecam)...no i co Wy na to? robiw

magik1973

New member
Ciężko wybrać złoty środek.
42 cale będziesz suoer oglądał z 3m, siedzący za Tobą trochę mniej, zwłaszcza przy filmach z napisami.
50 cali dla siedzących z tyły będzie super, a Tobie ekran będzie za duży.
Większość czasu będziesz oglądał z pierwszego rzędu i tym bym się kierował przy wyborze TV.
Myślę, że 42 cale wystarczą.

Na marginesie kiki robi prezentację w domu u klienta, więc może warto skorzystać.
Sprawdzisz 42 i 50 cali i będziesz miał odpowiedź.

Pozdrawiam:roll:

Do góry