Dzisiaj zauważyłem coś niepokojącego. Wcześniej jakoś tego nie widziałem. Powiesiłem tv na ścianie wczoraj. Dzisiaj wchodzę do pokoju (tv wisi tak, że podchodzę do niego od boku). Był akurat włączony wygaszacz - czarny ekran. A tv świeci z góry z dołu spod ramki jakby ktoś świecił latarkami. Cztery białe punkty u góry i jeden niebieskawy u góry na środku oraz jeden niebieskawy też na środku ale na dole. Wszystko tak jakby wychodziło z ramki. Taki efekt można uzyskać naciskając mocniej na ramkę. Przy nacisku matryca lekko świeci w miejscu naciśnięcia. Widać to tylko jak patrzy się na tv z bliska, najbardziej z boku - tak jakby chciało się zajrzeć pod ramkę.
Widać to tylko na czarnym ekranie/tle, np. na wygaszaczu lub przy przełączaniu kanałów. zauważyłem to wieczorem, więc może też po ciemku trzeba patrzeć. Jak się patrzy na wprost to tego efektu nie ma, nawet z bliska. Przez tydzień tego nie zauważyłem, trochę mnie to dziwi bo teraz wydaje mi się to straszne. Może dlatego, że tv oglądam raczej na wprost

. Zastanawiam się czy może śruby od wieszaka i same ramiona, które przykręca się do tv nie powodują jakiegoś nacisku na matrycę. Czy nie naciągają z tyłu obudowy.
@radier możesz luknąć jak to wygląda u ciebie? Chyba będę musiał postawić tv na stopce i sprawdzić czy dalej tak będzie.
Zrobiłem zdjęcia ale mało na nich widać. Trochę kiepsko po ciemku wyszło. Rogi wyszły jakieś białe mocno. A to o czym piszę jakoś mniej ale widać o co chodzi.
Na wprost - nic nie widać
dolny brzeg patrząc z góry
górny brzeg patrząc od dołu
Pojawił się soft 1106.