Nowe telewizory SAMSUNG seria H

pawelll

Member
Miałem to samo z MyBooklive WD. Wejdź do katalogu storage a nie do udziałów. Ewentualnie zrób wcześniej próbę i zgraj film to katalogu głównego dysku. Powinno zadziałać.
To nie zadziała :) Autor pisał o dysku typu NAS. Trzeba w ustawieniach serwera Twonky ustawić typ odbiornika na Samsung Smart.

krrrycha

New member
tdx ktore samsungi z 2014 sa na matrycy va i jaki jest mozliwie najlepszy do ps4 i filmow z dysku usb wiesz zeby czytal mkv mp4 i mial dts?

tdx

New member
Bez reklam
wszystkie? :D.... A poważniej najniżej co polecam to H6200. Wszystko co wyżej do dopłata za dodatki wszystko co niżej to 60Hz matryca

krrrycha

New member
dzieki czyli wyzsze modele maja te same matryce a tylko inne bajery?
mowisz ze nawet h6200 ma dts odtwarza mp4 i mkv i jaka ma wlasciwie matryce 100hz?
kurcze to model na tej kurzej lapie raczej lykne cos innego
na szybko obczailem hu6900 h6700 i h7000 to dalej va i czy posiadaja porzadane przeze mnie funkcje?

Ostatnia edycja:

krrrycha

New member
dodam ze teraz mam 40"f7000 i jestem niezadowolony czy samsung na va bedzie lepszy?
mam taki problem podczas gry na ps4 ze czarne elementy w grze sa tak jak by zbyt czarne i czern smuzy albo tak jak by sie rozdwaja na starym tv samsunga rodzicow problem tez wystepuje wiesz cos o tym czy moze to wadliwe ps4?

tdx

New member
Bez reklam
To TV raczej zaliczył bym to tych z wyższej półki natomiast bardzo wiele zmienia się wraz z prawidłową konfiguracją.
Potrzebujesz referencyjnego sygnału który wiesz że jest ok np PC i jakiś tester obrazu.
Po hdmi zarówno w TV jak i PS4 masz opcje głębi czerni, która może właśnie dawać efekt braku właściwych przejść tonalnych. Natomiast smużenie i wyraźne rozdwajanie silnie zarysowanych krawędzi to źle dobrany tryb motion ew włączony tryb gra...
Innymi słowy najpierw pobawiłbym się ustawieniami potem sprawdził na innym źródle dopiero na końcu wymienił TV

krrrycha

New member
gdzie moge znalezc taki tester?
w ps4 mam zakres rgb na pelny a w tv czern hdmi normalny czyli powinno byc prawidlowo nie wiem co jeszcze moge zmienic w ustawieniach?
motion mam wylaczony a rozmycie/smuzenie wystepuje w trybie gra jak i bez niego

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
nawet w w mojej stopce
red szumu i czysty obraz cyfrowy off
dynamiczny kontrast off
poziom czerni hdmi niski
m+ użytkownik
[Blur Reduction] 8
[Judder Reduction] 0

krrrycha

New member
to wszystko mam off
zobacze jeszcze te ustawienia m+
a czy wszystkie tegoroczne samsungi maja micro dimming? to fajna opcja tylko szkoda ze nie da sie tego wylaczyc bo np w grach takie samoistne przyciemnianie przeszkadza
czy moze da sie to wylaczyc w menu serwisowym?

tdx

New member
Bez reklam
no i wszystko jasne.......
Skoro masz dynamiczny kontrast włączony/działający to 1 pytanie na jakim trybie działasz?

tdx

New member
Bez reklam
Akurat to jest pewnik że ustawiasz wszystko w trybie film i wyłączasz wszystko co ma za zadanie dynamiczne sterowanie podświetleniem. Naprawdę seria F to nie żadna nowość większość problemów związana z jakością obrazu była już rozpatrywana przez ostatnie 2 lata, zobacz nawet mój temat o Twoim TV

krrrycha

New member
nie rozumiem teraz? w trybie gra powinno byc ok a jest kupa
przeczytalem caly ten watek
przeciez do grania wlasnie to wszystko powinno byc wylaczone

tdx

New member
Bez reklam
w życiu w trybie gra TV przełącza się w najmniejsze opóźnienia czyli wszystko jest na OFF...
w dużym uproszczeniu do gier nie ma co kupować wysokich modeli skoro wszystko jest wyłączone (sam producent opisuje że tryb gra powoduje pogorszenie jakości obrazu)
Związane jest to właśnie w wyłączeniem M+ ale automatycznie zmniejsza IL

Ja gram dużo i musze napisać że w moich B650 D7000 F6500 i F6650 w życiu nie włączył bym trybu gra (PC i PS3) bo szkoda dobrego TV :D

krrrycha

New member
no w trybie film to samo
jedyne co to musze jeszcze ten motion sprawdzic
w kazdej grze jest kalibracja gamma jakis tam obrazek na czarnym tle trzeba tak ustawic zeby byl ledwo widoczny ja mam tak ze jest normalnie widoczny a mimo to czarne elementy i tak sa zbyt czarne i sie rozmazuja a w ciemnych pomieszczeniach wszystko sie zlewa nie ma detali

krrrycha

New member
testowalem to wszystko kilka dni i dopiero poruszylem temat nie robie tego teraz na goraco
to mam dac tryb film czysty obraz cyfrowy i to drugie oczywiscie wylaczone a co mam miec wlaczone?

Do góry