Nowe talerze N

Tomek Koko

New member
Bez reklam
Telewizja nowej generacji n wprowadza do sprzedaży dwie nowe anteny satelitarne. Teraz w ofercie będzie miała 4 zestawy antenowe dla nbox HDTV z siatkową 60cm, dla nboxa recordera, Multiroom oraz zestaw PRO z większą anteną Corab 80cm.

Pierwszy zestaw antenowy jest znany z nboxów HDTV - antena siatkowa Corab 60cm z konwerterem Alpsa w ramach opłaty aktywacyjnej za 60zł brutto.

Zestaw zalecany dla nbox HDTV recordera to eliptyczna antena 70cm z duńskiej firmy Triax z konwerterem Twin (podwójny jest potrzebny dla dwóch wejść LNB w nobox recorderze dla PVR i VOD). Cena 140zł brutto.

Taka sama antena Triax 70cm eliptyczna trafi do zestawu Multiroom, ale tu oferta została roszerzona o konwerter Quad 4-wyjściowy tak, aby abonent n-ki mógł podłączyć dwa inne odbiorniki lub dekodery innych platform. Cena takiego zestawu to 170zł brutto.

Zwracamy uwagę na to, że konwertery Twin i Quad dla anten eliptycznych nie nadają sie do reinstalacji na klasyczne antny podświetlane - jest zupełnie inny promiennik i sygnał będzie dużo gorszy przy próbie przełożenia na inną antenę.

Ostatni zestaw antenowy dla n-ki, to zestaw PRO, który ma być sprzedawany specjalnie dla tych abonentów platformy n, którzy mają złą opinię o zbyt małych i "dziurawych" antenkach siatkowych. Tu oferowana jest pełna antena Corab 80cm wraz z pojedynczym konwerterem Sharp L100A. Sugerowana cena detaliczna 99zł.

tuptus55

New member
Tomek Koko napisał:
Zwracamy uwagę na to, że konwertery Twin i Quad dla anten eliptycznych nie nadają sie do reinstalacji na klasyczne antny podświetlane - jest zupełnie inny promiennik i sygnał będzie dużo gorszy przy próbie przełożenia na inną antenę.
Czy możesz rozwinąć tą myśl? Dlaczego konwertery twin lub quad z oferty N nie nadają się do innych anten ofsetowych niż antena, z którą je zakupiono?
Może nie jestem profesjonalnym instalatorem bo instaluję anteny jako hobby ale wydawało mi się, że coś wiem.
Z chęcią bym się dowiedział gdzie robię błędy.

arsenal

Moderator
VIP
Bo antena podświetlana(ofsetowa) to nie to samo co eliptyczna. Konwerter do tej drugiej ma inny promiennik i dlatego nie pasuje do podświetlanych. Kapisz?:razz::cool::)

Franek

New member
Antena dla niezadowolonych

Ja należę do tych którzy mają złą opinię o zbyt małej i "dziurawej" antenie. Myślę o zakupie większej, przynajmniej 80 cm, i lepszego konwertera.
Czy światlejsi w tej dziedzinie forumowicze mogliby podpowiedzieć czy jest sens czekać na ten nowy zestaw (pełna antena Corab 80cm wraz z pojedynczym konwerterem Sharp L100A. Sugerowana cena detaliczna 99zł) czy raczej nie ma się co łudzić, przełknąć stratę 60 zł, i kupować coś innego?
A jeśli kupować to co byłoby najlepszym rozwiązaniem do zwykłego n-boxa?
Jakiej firmy anteny i konwertery polecacie?

Pozdrawiam

boci

New member
Franek napisał:
Ja należę do tych którzy mają złą opinię o zbyt małej i "dziurawej" antenie. Myślę o zakupie większej, przynajmniej 80 cm, i lepszego konwertera.
Czy światlejsi w tej dziedzinie forumowicze mogliby podpowiedzieć czy jest sens czekać na ten nowy zestaw (pełna antena Corab 80cm wraz z pojedynczym konwerterem Sharp L100A. Sugerowana cena detaliczna 99zł) czy raczej nie ma się co łudzić, przełknąć stratę 60 zł, i kupować coś innego?
A jeśli kupować to co byłoby najlepszym rozwiązaniem do zwykłego n-boxa?
Jakiej firmy anteny i konwertery polecacie?

Pozdrawiam

Mam antene Corab 700 siatkową, konwenter Interstar Superior 0,2 dB. Sygnał w zaleznosci od pogody - jakość 76-90% (zachodniopomorskie). Przy silnym wietrze i ulewach tylko kilku procentowy spadek sygnału. Zobaczymy jak bedzie w zimie przy śniegu i lodzie. Faktem jest ze antena "N" oferowana do N-boxa jest delikatnie mowiac badziewiarsko wykonana. Koszt mojej anteny z konwenterem i przesyłką to 125zł.

tuptus55

New member
arsenal napisał:
Bo antena podświetlana(ofsetowa) to nie to samo co eliptyczna. Konwerter do tej drugiej ma inny promiennik i dlatego nie pasuje do podświetlanych. Kapisz?:razz::cool::)
Będzie działać tylko gorzej. Nie da sie użyć konwertera "offsetowego" do paraboli i odwrotnie. Pytałem się czy jest inny uchwyt itp.

Jeromer

New member
Z tego wszystkiego wyłania się jeden wniosek - n-ka nie przewiduje zestawu z zezem na Astrę - nie będzie możliwości odbioru kanałów HD FTA z Astry. Myślę także, że o żadnej retransmisji tych kanałów na Hotbirdzie nie może być mowy.

Franek

New member
A ja ponowię pytanie:
co myślicie na temat zestawu PRO? Chodzi głównie o konweter, jakie ma tłumienie, opinie na temat jakości (jakoś nie mogę na ten temat znaleść informacji), bo antena to raczej jest ok.

kabor

New member
a ja zadam nieco inne pytanie

podłączyłem ten talerz 70 cm z konwerterem na 2 wejścia.
załączyłem dekoder i pisze mi że siła połącznia ok: 65 % a jakość ciągle 0% :x
ruszam anteną jak głupi a jakosć nawet nie drgnie :-(
nie wie ktoś czasem czym to może być spowodowane ? :rolleyes:

Magic

New member
Franek napisał:
A ja ponowię pytanie:
co myślicie na temat zestawu PRO? Chodzi głównie o konweter, jakie ma tłumienie, opinie na temat jakości (jakoś nie mogę na ten temat znaleść informacji), bo antena to raczej jest ok.

Witam i ja spytam o to samo bo chcem wymienic antene na nowa czy sa jakies opinie na jej temat dzieki

Do góry