Nowe, sieciowe amplitunery Marantz o smukłej konstrukcji – NR1604 i NR1504.

carsonix

Member
O to chyba mi właśnie chodziło :) To chciałem usłyszeć.
Pozostaje kwestia dokupienia suba + centralny no i dwie tyle satelitki.
Tak trochę offtopując, składać całość z Mission czy ktoś robi lepsze suby?
Przyznam, że przed kupnem frontów przesłuchałem kolumny różnych firm i Mission przemówił do mnie najlepiej. Ma fajnie grające basy o co mi głównie chodziło. Ale to mówię o frontach. Sub + centralny ... chciałbym Mission, ale jestem otwarty na coś innego. Z drugiej strony kolumny mam w kolorze "orzech", a przyznam że moja kobieta zwraca uwagę na szczegóły i wygląd, więc jak postawię coś w innym odcieniu a nie daj Boże kolorze ... :) będzie kłopot.

carsonix

Member
A takie jeszcze małe przemyślenie. Czytam właśnie różne opinie w branżowych zachodnich magazynach na temat NR1604 no i wymieniają jako wadę brak WiFi.
Tak sobie myślę, jak to obejść, żeby nie mieć problemu z kablami ... u mnie kłopot jest taki, że na jednej ścianie (dość długi salon) w rogu mam router, potem są drzwi i dopiero obok stolik z TV i klockami.
Ameryki nie odkryłem, ale chyba najlepszym rozwiązaniem żeby nie ciągnąć kabla LAN, będzie inwestycja w LAN poprzez gniazdka elektryczne. Nie jest to już droga zabawa, sieć elektryczną mam w miedzi ... więc chyba nie powinno być problemu.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jest taka zasada, jak juz dotarles do etapu w ktorym sam odsluchujesz sprzet, to w zasadzie zadne rady nie sa Ci juz potrzebne, to Tobie ma sie podobac brzmienie, a nie kolegom z forum. Odsluch to jest jedyne sluszne rozwiazanie, Ty wybrales najlepsza droge, dlatego jestes zadowolony.

Jezeli chodzi o dokompletowanie reszty, to nie masz wyboru, na centrala i tyly dajesz kolumny tej samej marki, czyli tez Missiona (najlepiej tej samej seri)
Sa pewne odstepstwa od tej zasady, ale lepiej trzymaj sie tego.
Sub to osobny temat, moze idealnie sie zgrywac z reszta (jezeli jest z seri), ale mozna tez dokupic innej firmy, duzo lepszy/drozszy, sa firmy ktore specjalizuja sie w subach, co nie znaczy ze ten z kompletu bedzie zly. Temat subow jest glebszy.
Co do kobiet, to nie musisz mowic, wielu "boryka" sie z tym problemem, takie juz nasze hobby ;)

Edit: Tak, to prawda. Trzeba ciagnac kabel, tez tego nie rozumiem u Marantza, ale dobre brzmienie to wynagradza, ale i tu nie musisz sie martwic, mozna to obejsc. Generalnie aby korzystac z dobrodziejstw AirPlay i strumieniowania, sprzety musza korzystac z tej samej sieci.
Ja akurat kabel mam wpiety do ampli, czy NA7004, ale jak wspomnialem, sa na to sposoby.
Co do AirPlay, tak na marginesie, to genialna sprawa, kiedys duzo o tym pisalem. Korzystam bardzo czesto.

Ostatnia edycja:

carsonix

Member
Mam ipoda więc też mam zamiar z AirPlay korzystać.
Ok, więc ogólnie mam już sprawę jasną. Wybór pada na NR1604.

A pisząc o tym, że sprzęty muszą korzystać z tej samej sieci, masz na myśli DLNA? Bo może to jest sposób żeby obejść brak WiFi. Chociaż z drugiej strony, jak pisałem wyżej, chyba zainwestuje w te dwie wtyczki do LAN przez sieć elektryczną. Będzie pełny dostęp do internetu i radia internetowego. W końcu to sieciowy apmli :)

Pawko_78

New member
Witam wszystkich. Temat od jakiegoś czasu nieaktywny ale potrzebuję porady. Jestem kiepski w tematach audio tzn nie mam doświadczenia na dobrym sprzęcie ale takowy chcę zakupić. Prosze o poradę czy:
MARANTZ 1504 i na tą chwilę tylko dwa głośniki KLIPSCH B20 wystarczą na słuchanie muzyczki i kilka filmów bez walenia po ścianach ? Czy bez suba to nie ma sensu ? Z góry wielkie dzięki za poradę. Nadmienię, że ktoś namiawia mnie na Yamahę 475 z tymi głośnikami.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Slimy Marantza, to sprawdzone, dobrze oceniane klocki, w tym 1504, ale musisz napisać coś więcej.
Do czego dazysz i co chcesz osiagnac.
Będziesz rozwijał system do 5.1, czy tez chcesz zostać przy stereo?
To ma być tymczasowy zestaw?

quintuss

Member
Hej,
podłączę się pod temat. Aktualnie mam kino domowe Marantz SR5004 + KEF 3005 i zastanawiam się nad zmianą ampli na NR1604. Oczywiście chodzi mi o to aby mieć nowe funkcje sieciowe tj. DLNA no i trochę więcej miejsca. Sprzętu używam tylko do filmów, dźwięk w stereo nie ma większego znaczenia.
Z tym nowym ampli grać będzie gorzej czy może niekoniecznie?
Pozdr

pawlop

Member
A czy ktoś mógłby napisać jakie różnice są pomiędzy NR 1603 a 1604 głównie chodzi mi o to czy warto dopłacać prawie 1000zł. Słuchałem na moich kolumnach NR1604 i grał bardzo fajnie ale jest trochę za drogi. Niestety mam stary analogowy amplituner i nie specjalnie znam się na najnowszych funkcjach. Zależy mi na 3D kanale zwrotnym audio i radiu internetowym. Nie wiem czy oprócz tego jest coś ważnego bo może jest a ja w swojej niewiedzy tego nie wymieniłem.

onlooker

New member
Odświeżam temat z zapytaniem, czy można do Marantza NR1504 podłączyć końcówkę mocy stereo? Na panelu tylnym są gniazda podpisane "pre out front", ale w instrukcji jest napisane że wyjścia analog nie ma. Za to jest multichanel pre out 2.1. Wolę zapytać zanim zakupię. Raz już pytałem o inny amplituner, który miał "audio out" ale sprzedawca twierdził, ze nie można tam podpinać końcówki mocy.

Henry

Active member
Bez reklam
NR1504 ma opisane jako pre out front. Instrukcji nie przeglądałem, ale skoro tak opisali, to funkcja ta powinna działać zgodnie z przeznaczeniem ;)

onlooker

New member
Ok! W ostatnim pytaniu nie chodziło mi o tego marantza. W tej chwili już nie pamiętam jaki to był model ampli, Harman albo inny, miał na tylnej ściance wyjście audio out na gniazdach rca. I pytałem do czego może służyć takie wyjście - bo już wiem, ze nie można podłączyć do nich końcówki mocy.

Wiorek31

New member
Witam wszystkich serdecznie. Proszę o podpowiedź osoby mające doświadczenie w temacie. Czy Marantz 1504 na którego zwrócono moją uwagę ze względu na swą multimedialność, zagra przyzwoicie z DALI ZENSOR 7 ? ( tylko stereo). .

Henry

Active member
Bez reklam
Przyzwoicie zagra, ale czy wystarczająco dobrze (dla Ciebie)... ;)
Posłuchaj i się przekonaj,
choć jesli zależy Ci na dobrym stereo to lepiej wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy, będzie dużo lepiej ;)

Do góry