Kupiłem
No więc też kupiłem to cudo...
Planowałem zakup SAMSUNGA lub PANASONICA PV8.
Tyle się naczytałem, natestowałem. Zakup był planowany od 2 miesięcy.
Koniecznie chciałem plazmę z racji mniejszej natywnej rozdzielczości. Bo kanały SD wyglądają poprostu lepiej. I nie ma co sie spierać. 1024x768 to nie to samo co 1366x768 (w LCD) przez co obraz z SD jest najnormalniej w świecie lepszy.(wyższe rozdziałki to inna bajka)...
No więc zadzwoniłem do sklepu zapytałem się czy mają Panasonica PV8 (mieli za 3200), pojechałem i kupiłem.....LG
Kupiłem telewizor, którego nie brałem kompletnie pod uwagę przez "bzyczenie" o jakim wyczytałem na forach. Jednak kazałem sobie w sklepie podłączyć Panasa i LG obok siebie... Zamykali już (mały sklepik w Gliwicach)i zrobiło się cicho i zacząłem porównywać obraz. Znaczy nie było co porównywać bo ja tam różnicy nie widziałem (nie należę do osób siedzących przy telewizorze i szukających różnic w pikselach
...
Jedyna różnica, że na Panasie później pojawiały się chwilowe powidoki... Za to na LG szybciej znikają
A najśmieśniejsze było to, że to Panas "bzyczał" głośniej... Krótka piłka... LG do bagażnika... 900Zł w kieszeni...
A w domu po rozpakowaniu i postawieniu w salonie (wszak to 42 cale) pierwsze wrażenie mojej połowicy...cytuje: "fajny... ale mógłby być trochę większy... 50-tek nie mieli?"
k:
Jest to "pozytywne skrzywienie" po projektorze , który sprzedaliśmy na rzecz plazmy (lepsze walory użytkowe)...
No więc co mogę powiedzieć po kilku dniach użytkowania... Oglądając telewizję z anteny zbiorczej jakość programów dobra a TVN i Polsat bardzo dobra... Mecze ME ogląda się super... Zero smużenia, trawa nie pływa, pełna naturalność... Jestem w 100% zadowolony...KOLORY BEZCENNE !!!!!! Opad szczeny... Czarny jest smolisty... Nie mam żadnej zieleni, o której niektórzy piszą.... Ale to nie wszystko....
Podpiąłem DVD ( badziwie Medion na badziewnym kablu euro)...
Zapuściłem " Ja Robot" i odpadłem... Mimo, że widziałem ten foilm ze 3 razy obejrzałem raz jeszcze... Cuś pięknego...
Lepiej nie będzie, pomyślałem i poszedłem spać...W jak wielkim błędzie byłem uzmysłowiły mi kolejne dwa dni...
Jako, że przy zakupie zaoszczędziłem sporo kasy zapadła szybka decyzja o złożeniu komputera Media Center. No więc kupiłem procek Dual Core, Dysk 500MB, 2 GB ramu i kartę Geforce`a 8800GS . Wrzuciłem wszystko w śliczną malutką obudowę i ustawiłem na stoliku ze sprzętem.
Podłączenie po HDMI (karta ma właśnie takie wyjście) i pierwszy zgrzyt. Obraz strasznie drga
...
Ochłonąłem i pomyślałem, że jak zainstaluje Winde to może jak karta dostanie strerowniki to się uspokoi. Tak też się stało...
To co ukazało się moim oczom rzuciło mnie o podłogę... Ten sam film "Ja robot" puszczony z kompa "rozwalił" mi uczucia
Ale to nie wszystko.... Puszczony "sampel" HD spowodował opad mojej szczęki najniżej jak się da... Obraz WYMIATA !!!!!!!!!!!!!!!
Teraz do kompa dołożę tuner satelitarny, sprzęgne to wszystko z pilotem i system jak się patrzy
Nie będę pisał, że jest on najlepszy na świecie, że LCD to syf, bo nie mam tego naprawdę z czym porównać... W sklepie można porównywać.... Ale w domu... w nocy jak światła zgasną.... To jest obraz !!!
Także nieważne co piszą inni... Jak tobie pasuje telewizor to bierz i nie słuchaj co inni piszą...
Nie buczy głośniej jak inne plazmy (cichutko bzyczy jak się ucho przyłoży za telewizor... w normalnych warunkach z 30 cm od ekranu jest bezgłośny)...
Powidoki występują po 10 sekundach... Bardzo szybko... Ale też bardzo szybko znikają... pozatym nie oszukujmy się. Decydując się na plazmę musimy się z tym liczyć. Taka jest technologia i koniec. Nie pasuje to można kupić LCD. Ja mam właśnie do tego takie podejście... Tak więc nie będę telewizora "docierał", "wypalał" czy może zapuszczał "śniegu" na 3 godziny i może jeszcze odprawiał tańcy godowych żeby mi się nic nie wypaliło... Nie dajmy się zwariować... Obraz mam tak podbity aby mnie satysfakcjonował w 100%... Nie będę niewolnikiem pudła
Jak się wypali to trudno... TV nie kupuje się na całe życie .
I tak za 3 czy 4 lata zmienie
Przecież technologia idzie naprzód
Pozdrawiam wszystkich
Bastan