Nowe kodeki

darok

New member
Ok wielkie dzięki,tylko jak podlączyć kompa do ampli hdmi1.3 jak nie ma kart dzwiekowych z hdmi itd wiec po co to powerdvd

Raccoon

New member
Ponoć we wrześniu zrobią kartę dźwiękową z HDMI, jednocześnie będzie ona przesyłać obraz, czyli jeden kabel do amplitunera:
w ww.hartware.de/press_8649.html

Bambolo82

Banned
darok napisał:
Ok wielkie dzięki,tylko jak podlączyć kompa do ampli hdmi1.3 jak nie ma kart dzwiekowych z hdmi itd wiec po co to powerdvd

Kompa najlepiej podłączyć cyfrowo poprzez SPDIF (jak tak mam, spójrz na mój podpis - mam lapka ze współdzielonym z wyjściem słuchawkowym SPDIF optycznym typu minijack, uzywam kabla optycznego toslink-toslink + specjalny reduktor optyczny do minijacka optycznego, całość za ok. 40 zł z Alllegro i mam cyfrowy dzwięk!). Od biedy można (i jeżeli masz takie wyjście) analogowo przez multichanel.

Dźwięk poprzez HDMI potrafią wyprowadzić najnowsze karty graficzne, takie jak ATI 4850.

darok

New member
Bambolo82 napisał:
Kompa najlepiej podłączyć cyfrowo poprzez SPDIF (jak tak mam, spójrz na mój podpis - mam lapka ze współdzielonym z wyjściem słuchawkowym SPDIF optycznym typu minijack, uzywam kabla optycznego toslink-toslink + specjalny reduktor optyczny do minijacka optycznego, całość za ok. 40 zł z Alllegro i mam cyfrowy dzwięk!). Od biedy można (i jeżeli masz takie wyjście) analogowo przez multichanel.

Dźwięk poprzez HDMI potrafią wyprowadzić najnowsze karty graficzne, takie jak ATI 4850.
Witam wyczyść swoją skrzynke na pw bo nic nie można wysłać chyba a mam pare pytań pozdrawiam

fikol55

New member
Drodzy,

Świetny wątek, który adresuje mój problem.

Mam ampli RX-V1800, który ma najnowsze kodeki. W kompie chce kupić odtwarzacz BlueRay. I też nie wiem jak przesłać audio z kompa w wersji HD.

Powyżej napisaliście, że najnowsze karty graficzne mają HDMI - to fakt. Ale czy jesteście pewni, że prześlą dźwięk HD w wersji dajmy na to 5.1????

Nawiasem mówiąc XP w ogóle nie przesyła dzwieku innego niż stereo... trzeba mieć Viste... Dajcie znać jeśli się myle

pozdrawiam,

Bambolo82

Banned
fikol55 napisał:
Drodzy,

Świetny wątek, który adresuje mój problem.

Mam ampli RX-V1800, który ma najnowsze kodeki. W kompie chce kupić odtwarzacz BlueRay. I też nie wiem jak przesłać audio z kompa w wersji HD.

Powyżej napisaliście, że najnowsze karty graficzne mają HDMI - to fakt. Ale czy jesteście pewni, że prześlą dźwięk HD w wersji dajmy na to 5.1????

Nawiasem mówiąc XP w ogóle nie przesyła dzwieku innego niż stereo... trzeba mieć Viste... Dajcie znać jeśli się myle

pozdrawiam,
Kup ATI 4850. Nie ma tylko DTS Master Audio, a poza tym przesyła wszystko (m.in. Dolby TrueHD)

cola0760

Member
witam
tak czytam i czytam i nie wszystko dla mnie jest jasne :(

- posiadam kompa który bez problemu odtwarza HD
- wyjscie dźwięku z kompa mam po HDMI lub po optyku (kata graficzna ATI 3870)
- amplituner Onkyo TX-SR505 E/S http://www.onkyo.pl/pokaz/karta/id/19246 (btw nigdzie nie moge w instrukcji znalezc jakie mam to HDMI - ktora wersje)
- oprogramowanie : kodeki klcodec-417f, power dvd 8

podlaczone to mam tak, ze kompa mam podpietego po HDMI bezposrednio do TV, a dzwiek z kompa idzie mi do ampli po optyku

i teraz :

mam materiał The Sound Of High Definition TrueHD 7.1 który znajduje sie tutaj http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=22919

i niestety mam problem z odtworzeniem tego :(

mianowicie na power dvd w ogole mi nie reaguje (program sie nie wiesza... poprostu otwiera sie program i nic)
w media player classic pliki sie otwieraja, ale nie ma dzwieku (obraz zyleta)
probuje ustawiac cokolwiek z dzwiekiem (dłubie w ustawieniach kodeka AC3) ale nie przynosi to zadnego rezultatu, a sam program Media Player Classic ma funkcje dźwięku niedostepne.

dodam, że muza w dts czy filmy bez zadnego problemu przy tych samych podlączeniach smigają

wiem o tym, że True HD nie uzyskam (chyba?) ale zeby w ogóle dźwięk nie szedł?

macie jakies podpowiedzi?
a może jakas specjalna paczka kodeków jest do tego potrzebna?

pozdrawiam!

Ostatnia edycja:

Bambolo82

Banned
Z tego komputera nigdy nie będziesz miał Dolby TrueHD. Po pierwsze 7.1 hd audio idzie tylko poprzez HDMI. Po drugie karty graficzne serii ATI 38xx nie obsługują tego audio. Jeżeli chcesz mieć z komputera Dolby True HD 7.1 musisz kupić nowsza kartę - ATI 48xx, której HDMI puszcza jednocześnie video oraz audio maksymalnie do DD TrueHD 7.1 (ale DTS MAster Audio już nie da rady).

Po optyku możesz możesz mieć maksymalnie DTS-ES albo DD EX (6.1).

Dlaczego nie podłączysz wszystkiego tylko hdmi? Przecież twoja karta graficzna potrafi puścić video z audio przez hdmi (audio maksymalnie do 5.1, czyli zwykłe DD lub DTS).

Ostatnia edycja:

cola0760

Member
to wszystko co do mnie piszesz to wyczytałem juz wczesniej w tym wątku, ale chciałbym by mi ktoś pomógł z moim problemem czyli chce żebym SŁYSZAŁ COKOLWIEK z tego materiału...nawet w DTS... zeby mi ktos powiedział dlaczego Power DVD nie idzie itd

w kazdym razie dzieki za checi

i jeszcze jedno

napisałes
"Jeżeli chcesz mieć z komputera Dolby True HD 7.1 musisz kupić nowsza kartę - ATI 48xx"

mam rozumiec, ze mimo tego iz mój ampli nie obsługuje True HD to jak kupie ta karte i puszcze na ampli to mi pójdzie True HD?

Ostatnia edycja:

Bambolo82

Banned
A próbowałeś w opcjach Power DVD/Media Player Classic/pakiecie kodeków uaktywnić SPDIF?

Być może poprostu materiał ktory próbujesz odtworzyć jest skopany???

Dużo masz takich materiałów video, w których nie słychać u ciebie audio?

cola0760

Member
Bambolo82 napisał:
A próbowałeś w opcjach Power DVD/Media Player Classic/pakiecie kodeków uaktywnić SPDIF?

mam uaktywnione (dlatego wczesniej napisalem ze przy tym samym podlaczeniu inne smigaja mi bez problemu)

Być może poprostu materiał ktory próbujesz odtworzyć jest skopany???

watpie, bo wiecej osob to sciagalo i nikt nie zglaszal awarii

Dużo masz takich materiałów video, w których nie słychać u ciebie audio?

ten jest pierwszy (choc bywaly wczesniej, ale zawsze radzilem sobie z ustawieniami kodekow)

i ponawiam pytanie z poprzedniego postu :

napisałes
"Jeżeli chcesz mieć z komputera Dolby True HD 7.1 musisz kupić nowsza kartę - ATI 48xx"

mam rozumiec, ze mimo tego iz mój ampli nie obsługuje True HD to jak kupie ta karte i puszcze na ampli to mi pójdzie True HD? (wie ktos może jaką wersje hdmi ma mój ampli, bo w instrukcji nic nie ma?)

--------edit

dostałem odpowiedź w innym miejscu i mysle, ze to bedzie rozwiazanie problemu

"Oficjalny PowerDVD 8 Ultra nie obsługuje płyt HDDVD, ale w wersji 7 i 8 beta obsługiwał."

Ostatnia edycja:

Bambolo82

Banned
W recenzji kart ATI 48xx przeczytalem ze obsluguja maksymalnie 7.1 Dolby TrueHD, natomiast nie daja rady obsluzyc najbardziej zaawansowanego audio przestrzennego, czyli DTS Master Audio.

To czy warto inwestowac, to zalezy od tego czy rzeczywiscie bedziesz ogladal filmy bluray (a nie tylko matroska, bo tam wystarczy DTS), czy ,asz zestaw kolumn 7.1, no i czy rzeczywiscie ci na tym zalezy.

cola0760

Member
zalezy mi i mam kolumny 7.1

pytanie jest czy dźwięk puszczony po HDMI z karty 48xx na ampli nie zmieni sie w maksymalny jaki potrafi obsłuzyc ampli czyli defacto i tak bedzie dd i dts wiec karta tutaj nic nie zmieni

pytam, bo jesli tak jest to sie nie oplaca inwestycja w karte i musialbym zainwestowac w lepszy ampli, a to juz jest inwestycja dosc spora.

Leeonsjo

New member
Bez reklam
Podepne się pod temat ,Otóż od kilku dni jestem posiadaczem blu-ray sony s350 .Mam pytanie dlaczego na ampi nie widac na wyświetlaczu formatu dolby true hd na ekranie tv lub projektora jest w odtważaczu nie ma ustawień co do wyjścia przez hdmi formatu więc na wyświetlaczu świeci pcm w ampli też ustawienia zmieniałem.czy jest moożliwość żeby odtważacz puścil nie zdekodowany dzięk do ampli i ampli go dekodował chyba o to chodzi?Z dts hd to samo.Prosze o radę czy coś mam źle ustawione .Soft w blu ray mam nowy.pozdrawiam

Andrew150

New member
Różnica między Dolby True HD, a DTS MA

Witam.
Niedawno nabyłem amplituner z dekoderem formatów jak w tytule. Teraz zamierzam się zaopatrzyć w jakieś nośniki tych dźwięków (chodzi o płyty Blu Ray).
Proszę o info od bardziej doświadczonych użytkowników, czy lepiej kupować płyty z dźwiękiem Dolby True HD, czy z DTS HD MA? Czy słychać tą różnicę, czy któryś system można nazwać generalnie lepszym?
Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.

Do góry