Witam
Nawiązując do poprzedniego mojego postu odnośnie ostrości w kamerze HDC-SD707, uzyskałem odpowiedz z serwisu kamer Panasonic, że wszystkie kamery z serii 700 mają taką cechę obiektywu (aberację sferyczną), która objawia się brakiem jednoczesnego ostrzenia w całym kadrze.
Zgodziłbym się z abeacją sferyczną jeżeli ostrzenie byłoby najpierw z obu stron (lewej i prawej) a następnie przechodziło do środka.
W mojej kamerze podczas nagrywania dwóch kartek A4 zapisanych cyfrą 8 o wielkości 12, umieszczonych obok siebie, z wysokości ok 1,3m, rzy zoomie ok 3, można zauważyć brak ostrości po prawej stronie kadru (najbardziej w dolnej i górnej części - nagrywanie przy ustawieniach automatycznych).
Jeżeli ustawię na nagrywanie ręczne to przy ręcznym ustawianiu ostrości widać, że najpierw ostrzy prawa strona kadru a potem środek i lewa.
Nie chce mi się wierzyć, że wszystkie kamery serii 700 tak się zachowują - raczej myśle, że jet to wada mojej.
Proszę użytkowników kamer HDC-SD707 bądz innych z serii 700 o sprawdzenie jak to u Was wygląda.
Kartka do testu - e-prognet.pl/test/test.pdf
Moje nagranie auto - e-prognet.pl/test/test1.m2ts
Moje nagranie ręczne - e-prognet.pl/test/test2.m2ts
Dziwi mnie zachowanie kamery bo tak chwalony na stronach Panasonica obiektyw Leica Dicomar wydaje się być niedopracowanym.
Proszę o sprawdzenie i odpowiedź.
zrobiłem teścik sd707 -kamera na statywie 1,3m od kartek testowych,zoom ok 3x
MEGAUPLOAD - The leading online storage and file delivery service
wrzuciłem tylko ostrzenie ręczne,bo na auto jest dobrze-cała kartka ostra.
Jak widać brak opisanych przez Ciebie objawów.Na mojej kamerze widać że ostrzenie
zaczyna się od środka kadru.Zresztą oceń sam.
Podejrzewam że mogłeś mieć nie równolegle ustawioną kamerę w stosunku do kartki testowej,
dlatego łapała najpierw ostrość od jednego boku.Jeśli nie, to niestety wada kamery.
Pozdrawiam