Nowe kable głośnikowe ! Zworki czy nie ??

Borixon

Active member
Bez reklam
witam, kupiłem dziś nowe kable do głośników frontowych, i zastanawiam się czy zostawić zworki czy je usunąć i zrobić sobie takie zworki z kabla który kupiłem. Jeśli lepiej będzie zrobić 'zworki' z kabli to pytanie moje czy podłączyć je przez banany no name czy bezpośrednio. Dobre banany mam tylko dwa na kolumne. Proszę o konkretną odpowiedź. :confused: Są to kable KLOTZ 2x 2,5mm

gatar

Active member
Bez reklam
Witam.
Dlaczego chcesz zamieniać zworki na kable ?
Moim zdaniem to nic nie zmieni, a tylko roboty przysporzy. :)

Borixon

Active member
Bez reklam
Witam.
Dlaczego chcesz zamieniać zworki na kable ?
Moim zdaniem to nic nie zmieni, a tylko roboty przysporzy. :)

A no bo przepływ sygnału przez zworek a kabel może być inny znaczy jest na pewno. Zrobiłem sobie zworki z kabli na próbę, średnica i wysokie tony stały się dużo bardziej wyczuwalne, szczegółowe dominujące powiedziałbym, niestety kosztem basu i to mnie trochę martwi. Moje kolumny mają sporo basu ale na metraż mojego pokoju nie jest on niestety wszędzie. Myślicie że wygrzanie kabli coś zmieni ?? mają nakulane kilka godzin więc żaden to przebieg. :-?

WiTT

New member
Bez reklam
Borixon, ja rozumiem gdybyś miał sprzęt grający klasy Mercedesa SLR, ale przy tym sprzęcie który masz chcesz takie audiovoodoo uprawiać? ;)
Żeby Cię sprowadzić na ziemię, pomyśl jakiej klasy kabelki masz wewnątrz kolumny i zadaj sobie pytanie, co Ty chcesz osiągnąć tymi zworkami - podpowiedź w obrazku ;)

Equilibrium_Atmosphere_drivers1_resize.jpg

Albo zwrotnica ;)
Equilibrium_Atmosphere_zwrotnica3_resize.jpg

Jeśli to nie przekonuje, zalecam zakup tego oto urządzenia ;)
04.jpg

Borixon

Active member
Bez reklam
Dzieki za odpowiedz. Pobawie sie i tak dla wlasnego przekonania nawet jakby to nie mialo zqdnego sensu. Z takiego zalozenia jak kolega wyzej do Mercedesa C nie warto kupic ladnej felgi...

Borixon

Active member
Bez reklam
Drogi kolego WITT, dziękuję za docenienie mojego słuchu i wybacz ale Ty jesteś chyba głuchy. Zrobiłem mały test podłączyłem kolumny po zworkach od kolumn i dałem posłuchać żonie (laik, kompletnie nie interesuje ją co ja robię ze sprzętem i czy on tam w ogóle jest) posłuchała i za chwilę włączyłem jej tą samą płytę na zworkach zrobionych z kabli i zapytałem co ona wyczuła, czy jest jakaś różnica ?? Odpowiedź cytuję: "teraz jest mniej tego yyy basu" :shock::shock::shock: . Więc coś musi w tym być prawda ?? Problem rozwiązałem po swojemu i nie ważne kto co o tym powie ale zostawiłem oba komplety zworek (te dedykowane blaszki jak i te z kabli) teraz mam bass i średnica z sopranem została na swoim miejscu :bober::bober::bober:

Rafal7

Banned
Problem rozwiązałem po swojemu i nie ważne kto co o tym powie ale zostawiłem oba komplety zworek (te dedykowane blaszki jak i te z kabli) teraz mam bass i średnica z sopranem została na swoim miejscu :bober::bober::bober:

Rozumie ze masz zworki oryginalne i z kabli jednoczesnie?
A jaki masz dokładnie ten kabel Klotz-a?Sam się przymierzam do takiego kabla tylko zastanawiam się czy w bi-ampingu podłączyć kolumny czy bez na zworkach.

WiTT

New member
Bez reklam
Kolego Borixon, być może i jestem juz głuchy, ostatnio koncertów się nasłuchałem, najważniejsze ze jesteś zadowolony Ty i żona ;)
Pozdr.

Borixon

Active member
Bez reklam
Rozumie ze masz zworki oryginalne i z kabli jednoczesnie?
A jaki masz dokładnie ten kabel Klotz-a?Sam się przymierzam do takiego kabla tylko zastanawiam się czy w bi-ampingu podłączyć kolumny czy bez na zworkach.

Tak teraz mam oryginalne i kabli jednocześnie.
Przy dobrym sprzęcie bi-amping na pewno Ci się sprawdzi nie myląc z Bi-wire oczywiście.
Kable to KLOTZ TWINAX LY225.

WITT nie chciałem Ci ubliżyć jakby co. Nie lubię 'kłótni' na forum.

WiTT

New member
Bez reklam
Jak widzisz ja tez nie lubie klotni - takze luz. A to ze nie daje wiary w znaczaca poprawe w takich zmianach przy takich bebechach jakie producenci nam serwuja - poprostu tak mam ;-)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ponoć w przypadku zastąpienia fabrycznych zwor kabelkami, zmianę brzmienia przynosi nie 10 cm kabla, tylko pozbycie się wątpliwych blaszek ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ponoć w przypadku zastąpienia fabrycznych zwor kabelkami, zmianę brzmienia przynosi nie 10 cm kabla, tylko pozbycie się wątpliwych blaszek ;)

Wedlug mnie i tego co przeczytalem w necie, plus opinie roznych sprzedawcow, to jakie by nie zrobic zworki z jakiegos kabla to bedzie to lepsze niz te blachy ktore sa dane w standardzie/ Ja tez zrobilem samemu sobie zworki i rowniez uwazam ze jest lepiej niz na blachach... a roboty tyle co kot naplakal.. choc zamowilem oryginalne chorda ale niestety nie dosc ze czekalem kawal czasu to jeszcze skrzanili dl. zworek, wiec sie wpienilem,nie odbralem i sam zrobilem..jestem zadowolony

Ostatnia edycja:
Do góry