Nowe amplitunery Denon/ Marantz

lobos

New member
Bez reklam
Oj... zdziwił byś się jak dobrze można było kupić SR7009 na wyprzedaży ;-)
Tak realnie na dzień dzisiejszy to zostaje SR7010 a tu już jest duuuża różnica w cenie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jakiej rzeczywistości. Spokojnie wyhaczy SR7009. Jak nie nówkę, to używkę na gwarancji. Nie od razu Kraków zbudowali, trzeba dobrze powęszyć.
SR7008 to za 2500-2800zł kupi. Po 3300zł to sprzedają handlarze.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie, nie kłamie.
Nie śledzisz codziennie, a te które są droższe wiszą dłuższą chwilę.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
To za ile da sie dostac 7009 na wyprzedazy? Bo chetnie bym zakupil i mial juz swiety spokoj z ampkami, bo mysle nad denkiem 3200 ale jakos slabo mi sie widzi.

Tylko ja jak juz to kupilbym cos to na Fakture vat bo wtedy w koszta bym se wrzucil. Jakby mial ktos jakis cynk na ampli z salonu powystawowy to dajcie znac.

Na allegro 7009 za 4400zl tyle kasy to mi szkoda.

Jaki denon jest na rowni z 7009?

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
7009 marantza nówke sztukę w sklepie wyrwiesz za 4000 -4300zł.
A Jeśli chodzi o odpowiednika w Denonie to mocowo wypada model 4200 (7kanałowy) z tym, że marantz 7009 jest 9 kanałowy wiec można go porównać do denona 5200 ale denon 5200 jest dużo mocniejszy oraz ma budowę monoliticzna...

Reasumujac ciężko jednoznacznie określić odpowiednika w Denonie. .... mocowo 4200 a pod względem ilości kanałów 5200

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
A czy moc ampli ma znaczenie jak ktos uzywa preout? Np. jak ktos fronty zasili wzmakiem?
Albo wersja hard wszystkie glosniki zasili sie koncowkami?

Bo jak nie to rozumiem ze najwazniejsze to kupic ampli wielokanalowy z najnowszymi bajerami i wyjsciem preout.

Druga sprawa czy sa uzadzenia, ktore wlasnie sluza do budowy takich systemow? Czyli ampli bez wzmaka same kodeki, funkcje sieciowe, wielokanalowy i wyjscia preout pod wzmacniacze. Jest to tansze i bardziej na wypasie niz tradycyjny ampli? (oczywiscie nie wliczajac ze trzeba dokupic koncowki mocy).

Rafal7

Banned
Teraz to pre out maja tylko wyższe modele które już są dość mocne ampli.
Znaczenia nie ma moc ampli gdy wszystko idzie na osobne końcówki mocy, ale tak jak napisałem wyzej,pre out=wysoki model a to= dość duza moc gdzie jej nam i tak nie zabraknie.
Wiadomo ze jak ma się zestaw 7.1, 7.1.4 to fronty pod wzmacniacz nie zaszkodzi :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No nie dokonca. Najnizsze modele marantza slimy 1506 1606 tez maja preout, fakt ze tylko na fronty ale to juz cos. No i kicha ze tylko 7 kanalowy ampli.

Ps. chociaz 7 kanalow to nie tak malo, a 5 satelit ten slim chyba ogarnie.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
A czy moc ampli ma znaczenie jak ktos uzywa preout? Np. jak ktos fronty zasili wzmakiem?
Albo wersja hard wszystkie glosniki zasili sie koncowkami?

Bo jak nie to rozumiem ze najwazniejsze to kupic ampli wielokanalowy z najnowszymi bajerami i wyjsciem preout.

Druga sprawa czy sa uzadzenia, ktore wlasnie sluza do budowy takich systemow? Czyli ampli bez wzmaka same kodeki, funkcje sieciowe, wielokanalowy i wyjscia preout pod wzmacniacze. Jest to tansze i bardziej na wypasie niz tradycyjny ampli? (oczywiscie nie wliczajac ze trzeba dokupic koncowki mocy).

Odnośnie porowanania pre aut taniego amplitunera a np. flagowego to różnica może wystąpić ze wzbledu na budowę samej elektroniki wchodzącej wkład wyjścia prę aut np. układów scalonych, końcówek rca, mocniejszych czy też wydajniejszych procesorów obrabiajacych i ostatecznie puszczajacych końcowy sygnał który wychodzi z ampli na końcówkę mocy...
Wiec sygnał z budżetowego ampli np denona a flagowego nie kiedy może się różnić i to znacząco....:)

rafa@rafa

Active member
Bez reklam

No pewnie że są. Można powiedzieć "od zawsze" od ery amplitunerów. Nazywa się to procesor dźwięku i są to urządzenia z najwyższej półki jakościowej czyli jeszcze droższe od topowych ampli + kasa na końcówki mocy ;)
http://www.ceneo.pl/36405022

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Problem z przedwzmacniaczami u nas jest taki, że są holendernie drogie.
Sam już kupuje od dawna taki procesor i zawsze się zastanawiam ile strace przy ew. odsprzedaży, u nas to dalej "nowinka" i faktyczny problem pojawi się przy odsprzedaży.
Prawda jest taka, że ampli sprzedamy 10x szybciej.
Na szczęście, ampli z pre można wykorzystać jako tzw. przedwzmacniacz.

Oczywiście problem cenowy dotyczy nas - Polaków.
Za granicą procesory są o wiele tańsze, a już w stanach duety w postaci pre + końcówka chodzą za "grosze".

Druga istotna sprawa, to o czym napisał Bipo.
Tanie ampli mają marnej jakości pre, od lat tu wklejam artykułu w temacie.

Jeżeli chcemy wykorzystać ampli jako przedwzmacniacz w połączeniu z końcówkami to sugeruję dobrze się zastanowić co z czym chcemy połączyć i zalecam nie oszczędzać na amplitunerze.
Degradacja sygnału to słowo klucz. Pisałem o tym wielokrotnie.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No tak, 17k za sam "procesor dzwieku" ne ne ne.... Nie ten kolor.

Ale zas sie czegos nowego dowiedzialem.

Dzieki

Tylko jeszcze mnie zastanawia dlaczego te ogolno dostepne dekodery dzwieku sa maks 11 - 13 kanalowe. Gdzies tu czytalem ze w kinach standardem jest 64 kanalow.
Takie cos tez jest ogolno dostepne?
Filmy (juz chociaz na 13 kanalow) to sa specjalne filmy z taka sciezka dzwiekowa specjalnie dla kin czy to sie jakos "upscaluje"? do tych 13 czy 64 kanalow?

No oczywiscie rozumiem ze w domu nikt raczej 13 kanalow nie zrobi, bo nie ma gdzie tyle glosnikow postawic. A po drugie skad material filmowy.

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Marantz vs Denon

Te z S to chyba na rynek US, swoją drogą ciekawe zestawianie:
X2200 z SR5010,
X3200 z SR 6010 i
X4200 z SR7010
Odsłuchując miałem wrażenie, że Marantz zawsze był jakby wyżej, tak pomiędzy modelami Denka ;)

Odgrzewam trochę zapomniany wątek bo za jakiś czas będę stał przed dylematem X3200 czy SR6010.
Obecny X2000 jest ok, ale chyba już czegoś mi brakuje.
Póki co doszedł mi centralny MA Silver. Szukam jakiejś poprawy w muzyce.
Bez wątpienia posłucham ich obu, ale chciałbym w jakimś przybliżeniu wiedzieć czego mogę się spodziwać.
W kd pewnie nie będzie znaczącej różnicy. Bardziej interesuje mnie aspekt muzyczny w/w.

Czy mógłbyś jakoś porównać wymienione przeze mnie ?
Dzięki

Do góry