Nowe amplitunery Denon/ Marantz

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
W prasie, czy na forach, pisze się o modelu AVR-X7200W jak również o modelu AVR-X7200WA. Na początku myślałem, że wersja „WA”, to model na rynek amerykański. Okazało się, że pozostałe modele również są z literą „W”, tak jak europejskie. Dawniej, amerykańskie modele, miały w kodzie oznaczenie „CI”. I to był prosty wyróżnik. Dziś, jak widać, już nie. Ale pozostała tabliczka na czołówce urządzeń - „IN-Command SERIES”. http://usa.denon.com/us/product/bluetooth/avreceiversbt/avrx7200wa
Teraz wiadomo, że model „WA”, to fabryczny upgrade/update przez: Auro 3D, DTS:X i DTS Neural:X. Tak więc, wersja „W” nie jest tym samym co „WA”. Zresztą, na stronie Denon.pl w specyfikacji X5200W i X7200W, nie ma słowa o DTS:X, czy innych „bajerach”.

Swoją drogą, ciekaw jestem, dlaczego Denon nie wypuszcza na rynek europejski amplitunerów z THX ?

robertuss

Active member
Bez reklam
AVR x7200WA ma wszystko co trzeba wyjeżdzając z fabryki.Nadal zastanawiam się nad tym co zrobi na jesień onkyo.Piszą na innym forum że nie będzie najwyższych modeli w tym roku.To się kupy nie trzyma.W tym roku Nie będzie onkyo z DTS X i Auro tych z wyższej półki??Następca Tx 5010 aż się prosi

werf

Active member
Bez reklam
Nie można załatwić tego softem,konieczna jest ingerencja serwisu-wymiana płyty HDMI
Tym sposobem zeszłoroczny model 7200W będzie równoważny z obecnym modelem jeszcze niedostępnym w PL 7200WA
Usługa oczywiście jest płatna

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Nie można załatwić tego softem,konieczna jest ingerencja serwisu-wymiana płyty HDMI
Tym sposobem zeszłoroczny model 7200W będzie równoważny z obecnym modelem jeszcze niedostępnym w PL 7200WA
Usługa oczywiście jest płatna
Zgadza się. Nie chodzi tu o upgrade programowy tylko sprzętowy. W linku, który podałem wcześniej, jest pokazana płyta podlegająca wymianie. Ciekawe, jaki będzie tego koszt ?

robertuss

Active member
Bez reklam
Czy AVR-X7200W Have HDCP 2.2?
Według Denon, Odbiornik AVR-X7200W pozwoli na modernizacji sprzętu do pełnej HDMI 2.0, HDCP 2.2 / kompatybilność wiosną 2015 roku zarząd uaktualnienie HDMI nie będzie wolny i prawdopodobnie będzie kosztować w okolicach 250 dolarów za pośrednictwem autoryzowanego Denon centrum napraw. Nie będzie również dostępna aktualizacja do wsparcia przestrzennego Auro-3D, choć nie ma pewności, czy te aktualizacje będą połączone w tej samej cenie.

Tłumacz Google

z artykułu tego wynika że to nie jest szczyt, i Denon może uwolnić w przyszłym roku jeszcze lepszy model.Możliwe że ponownie zbliżą się cenowo do 20tys.Zobaczymy.Jak tak to będzie to jedyna firma mająca nadal tak drogie klocki do kina z tych znanych firm

To może podsumujmy.Upgrade do Auro 3D 1000zł i upgrade HDMI do 2.0a kolejne 1000zł??Mówimy o modelu x7200.Ten poprawiony będzie miał wszystko

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak jak już ktoś wcześniej napisał.
Cena rzędu 20k za ampli, to już nie specjalnie byłaby dobra inwestycja, wolałbym dzielonke.
Możliwości jest sporo, a to dopiero początek przygody z faktycznie drogimi sprzętami do KD.
Za to X7200, to już fajny klocek. Wizualnie również, jako srebrny.

robertuss

Active member
Bez reklam
Tak jak już ktoś wcześniej napisał.
Cena rzędu 20k za ampli, to już nie specjalnie byłaby dobra inwestycja, wolałbym dzielonke.
Możliwości jest sporo, a to dopiero początek przygody z faktycznie drogimi sprzętami do KD.
Za to X7200, to już fajny klocek. Wizualnie również, jako srebrny.

dzielonka w wykonaniu Marantza;) i mieścimy się w 20tys mając najlepszy procesor Marantz za 13tys.Mi się podoba Denon obecny bo styl jaki ma AVC1HD nie zbyt ale i on ujdzie..o kolorze nie dyskutujmy he

Płyta HDMI od Panasonica

ImageGen.ashx

http://www.insideci.co.uk/news/hdcp-22-upgrade-required-for-flagship-denon-receiver.aspx

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Na zakończenie, ze swojej strony wyjaśnię tylko, co mam na myśli pisząc upgrade fabryczny.
Posłużę się najlepiej swoim przykładem. Swego czasu, wybierając amplituner Denona, mój wybór padł na AVR-3808. W momencie zakupu, poinformowano mnie, że właśnie ukazała się jego nowa wersja – 3808A (dlatego pisałem o literze „A” w oznaczeniu modelu X7200WA). I właśnie tą wersję zakupiłem i użytkowałem. Sprzedałem go przez kolegę i teraz jest gdzieś w Czechach. A czym różniły się oba modele ? To można zobaczyć tutaj AVR-3808A – czerwona naklejka mówi wszystko.

sihborx

Member
Witam,

W związku z nadchodzącymi premierami nowych Amplitunerów Denon/Marantz mam pytanie:
Czy możecie wyjaśnić - tak łopatologicznie- o co chodzi z tym HDCP 2.2?

Kiedy i w jakich okolicznościach jest to tylko nowy gadżet a kiedy wręcz konieczność?

sihborx

Member
Podbijam pytanie

W związku z dość nietypowym zbiegiem okoliczności ( usterka ) mam możliwość wymiany amplitunera na kompletnie nowego denona avr x5200w. Ale czytając o nadchodzących nowinkiach zastanawiam się nad opcją - aby ewentualnie poczekać do jesieni i dopłacić do jego następcy
Kasa została by w sklepie w depozycie.
Znając życie dopłata będzie oscylować w granicach 1500 PLN.
No i 3 miesiące bez sprzętu.

Drugą opcją jest natychmiastowa dopłata 3000pln do 7200w - no ale bez HDCP 2.2 ale z możliwością update w przyszłości i sprzęt mam zaraz.

Albo najtańsza opcja pozostać przy 5200w i czekać*** rozwój wydarzeń.

Stąd też wzięło się moje pytanie dotyczące HDCP 2.2. i konieczności jego posiadania lub jej brak- gdyż i tak większość filmów mam na Bluray 1080p
Do oglądania Bluray 4k potrzebny jest nowy napęd a i treści nie za wiele
.. Więc mam mętlik ;-)

Ostatnia edycja:

sihborx

Member
Dzięki za linka.
Z tego co zrozumiałem to jeżeli klient nastawia się na słuchanie muzyki oraz na oglądnie filmów z Bluray (1080p) ewentualnie archiwalne DVD to nie ma co sobie zawracać głowy tym HDCP 2.2?
Zwłaszcza, że jak wynika z tego artykułu to i nowe Bluray playery są potrzebne (te z nowym laserem) bo tylko te są w stanie pomieścić film w 4K.

Pytanie jak szybko będą się pojawiały filmy 4K???? Bo jeśli tak jak BD 1080p to zanim się to rozkręci to będzie kolejny update HDCP 3.0, HDMI 3.0 bo wejdzie 8K ;););) ehhhhhhh

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
No niestety. Jeżeli ktoś chce iść w 4K, to każde urządzenie w takim torze będzie musiało wspierać HDCP 2.2, inaczej nie będzie zabawy. Poza tym, na dziś, są to nie małe pieniądze, a i treści nie za wiele.

Bipo

Active member
Bez reklam
Dzięki za linka.
Z tego co zrozumiałem to jeżeli klient nastawia się na słuchanie muzyki oraz na oglądnie filmów z Bluray (1080p) ewentualnie archiwalne DVD to nie ma co sobie zawracać głowy tym HDCP 2.2?
Zwłaszcza, że jak wynika z tego artykułu to i nowe Bluray playery są potrzebne (te z nowym laserem) bo tylko te są w stanie pomieścić film w 4K.

Pytanie jak szybko będą się pojawiały filmy 4K???? Bo jeśli tak jak BD 1080p to zanim się to rozkręci to będzie kolejny update HDCP 3.0, HDMI 3.0 bo wejdzie 8K ;););) ehhhhhhh

Tak z ciekawości co to za usterka w twoim denonku powstała?

Do góry