Nowa seria WL

gerypl

New member
Właśnie, może ktoś się wypowie na temat tego modelu. W zasadzie już byłem zdecydowany na model philips 47pfl6007k, ale gdy zobaczyłem w nowościach tą toshibe to również wziąłem ją teraz pod uwagę. Jest to chyba najwyższy i najświeższy model z pasywnym 3D. Do jakiego modelu pod względem jakości obrazu można go przyrównać ?

rys1908

New member
Mam 47WL968 od trzech tygodni, więc już trochę mogę o nim powiedzieć.

Telewizor przezentuje się znakomicie. Cienka, czarna ramka, łądna, obrotowa podstawa. Ekran za szybą, więc mamy duże ciemne lustro i kwestia ustawienia TV jest istotna.

Obraz: nie narzekam, powalczyłem trochę z ustawieniami (profesjonalna kalibracja to pieśń przyszłości), których telewizor ma dużo, i jestem zadowolony. W salonie stał obok 46'' Sony z seri HX i obraz przy ustawieniach sklepowych prezentował się o niebo lepiej (wiem, że to złudne, ale innego porównania nie jestem w stanie przytoczyć z czystym sumieniem).

Bardzo dobrze skaluje materiały w niższej rozdzielczości. Filmy z DVD wyglądają bardzo dobrze. TV analogowa do przeżycia. TV cyfrowa bardzo dobrze.

Dźwięk nie drażni, co przy telewizorze tej grubości nie jest oczywiste. Kina domowego nie mam i TV jest podłączony do wzmacniacza stereo - dźwięk oczywiście o niebo lepszy. TV nie ma wyjścia analogowego audio (liniowego) tylko słuchawkowe i optyczne (cyfrowe). Poziomem sygnału na wyjściu słuchawkowym można sterować z pilota (wbudowane głosniki są wtedy wyłączone).

Wejścia/wyjścia sa rozmieszone z boku i na tylnej części obudowy.

Filmy: odtworzył wszystko, co do tej pory próbowałem. Napisy polskie: .srt w UTF8. Widzi partycje w NTFS bez żadnych problemów.

DLNA - jeszcze się tym nie bawiłem.

3D - jest paswne, są 4 pary okularów w zestawie. Wogóle się tym nie bawie. Moim zdaniem to najgłupszy dodatek jaki wprowadzono do telewizora. Jakby można było kupić taniej bez 3D, to bym się nie zastanawiał.

Smart TV: Toshiba places - powinno się nazywac Toshiba desert:) YouTube, VOD, Gazeta, WP, nic specjalnego. Może się poprawią, bo Toshiba działa w SmartTV Aliance:)

Jest otwarta przegłądarka: opera na linuxie. Po podłączeniu zewnętrzenej klawiatury i myszy da się z nią pracować bezboleśnie. Wprowadzanie znaków z pilota jest nieefektywne.

Co jest ciekawe, to opcja automatycznej kalibracji. trzeba posiadac (kupić, pożyczyć) kalorymetr Toshiby, podłączyć, podać oczekiwaną wartość gammy i samo się zrobi. Nie wiem jakie są efekty takiej kalibracji, bo nie udało mi się dotychczas znaleźć nikogo, kto taki kalorymetr mógłby pożyczyć, a wydawać 600zł nie zamierzam:)

Tyle tak na szybko. Jeżeli bedą pytania, to postaram się odpowiedzieć:)

Ostatnia edycja:

last_ninja

New member
Mam 47WL968 od trzech tygodni, więc już trochę mogę o nim powiedzieć.

[...]

Tyle tak na szybko. Jeżeli bedą pytania, to postaram się odpowiedzieć:)

To ja mam kilka pytań:
- jak z czernią w tym modelu (w trybie hollywood)? Nie interesuje mnie czerń w trybie AutoView oraz przy włączonym czujniku oświetlenia (bo "wychwytuję" ściemnianie i rozjaśnianie obrazu i obraz męczy po dłuższym oglądaniu).
- podświetlenie matrycy: czy jest równomierne?
- czy przy krawędziach i rogach jest widoczne podświetlenie? Oglądam sporo filmów i gdy są pasy na dole i górze ekranu (obraz nie wypełnia całkowicie ekranu), to strasznie mnie wkurza, że te pasy ja miejscami jaśniejsze (w rogach, lub przy krawędziach).
- jak sprawuje się ten "udziwniony" pilot? Jak z reakcją na naciskanie przycisków? Szybko reaguje/przełącza kanały?

dzięki za odpowiedzi
pozdro
l.n.

rys1908

New member
Odpowiadam:

1. Czerń - przyzwoita. Podejrzewam, że kalibracja mogłaby tu conieco poprawić. Trybów Hollywood jest 3: Dzień, Noc i Pro. Do życia nadają się 2: Noc i Pro (Dzień swieci za mocno moim zdaniem). Pozostałe tryby wywołują u mnie okrzyk: O matko!:)
2. Podświetlenie - w moim egzemplarzu nie mam chyba na co narzekać. Jak jest czarno, to jest czarno na całym ekranie. Jeżeli są roznice, to ich nie widać w sposób wyraźny.
3. Krawędzie - u mnie widać małe conieco w lewym górnym rogu, ale musiałbym się skupiać na tym, a nie na filmie, żeby się tym przejmować.
3. Pilot jest zupełnie normalny (to nie jest ten z serii ZL). Wygłąda tak: naidipult***/toshiba/ct-90405.html i działa zupełnie normalnie. Do szybkości menu nie mam zastrzeżeń.

TV ma też dekodery to TV kablowej oraz satelitarnej i gniazdo na karte CAM, co pozwala teoretycznie na pożegnanie zewnętrznych dekoderów. Od kilku dni usiłuję wytłumaczyć firmie Multimedia Polska, że odpowiedź: nie ma CAM i niewiadomo, czy będzie, kojarzy mi się jednoznacznie z filmem Miś i peerelem, ale rozumieją słabo:)

Zapomniałem też o możliwości nagrywania na dysk USB, ale tego jeszcze nie testowałem.

Karpaj

New member
Bez reklam
Test telewizora Toshiba WL968 - pasywne 3D na 55 calach - Tech - WP.PL

podawałem już link do tego "testu" w którymś z poprzednich postów dotyczących nowej serii WL. Niestety, na sieci nigdzie nie znalazłem nic wiecej (z testów).

łohoho, to Toshiba już do takich specjalistów wysyła tv na testy? To zl1 by tam dostała chyba 3/10, bo się wiesza, smart tv jest tandetny, a USB kuleje... Tragedia w "nowoczesnym" tv, gdzie dla portali "testujących" typu wp / onet chyba jakość obrazu jest tylko dodatkiem.

Czekam tylko na jedno - jakieś porównanie z serią VL963. Bo teoria pisze że jest to samo, ale jakościowo przynajmniej mi, wydawało się że WL ma głębsze kolory oraz lepsze skalowanie - może to po cześci zasługa tego że doszło tam R+.

voodoopeople

New member
A może wie ktoś kiedy model w wersji 42 cale ( 42WL968 ) będzie dostępny ... i jaka oczywiście będzie jego cena - tak pi*oko? I czy watro na niego czekać czy może zostać przy wyborze 42WL863?

last_ninja

New member
To WL968 nie jest następcą (nowszym/lepszym modelem) WL863?

w teorii: tak, w praktyce: hmmm... różnie

Wydaje się, że modelowi WL968 jest "bliżej" do VL863, niż do WL863. Nie mam pojęcia dlaczego, ale w WL968 zrezygnowano z ProLed'a 32 i z aktywnego 3D na rzecz pasywnego (tak jak w VL863). Czym więc WL968 jest "lepszy" niz WL863 tego nie wiem. Jeśli porównywać zaś modele na ten rok, to WL968 ma lepszy procesor niz VL963, oraz wbudowane WiFi.

Karpaj

New member
Bez reklam
Dt50 i Wl968 tak samo cenowo...który wybrac?

Zależy czego wymagasz

WL968 jest nowszym modelem, ale jakościowo to niestety już trochę niżej niż zeszłoroczna seria (analogicznie zresztą jest np. w Samsungu, gdzie serie C/D były lepsze jakościowo niż najnowsza ES).
Firmy trochę chyba zbytnio idą w stronę multimediów.

mlody460

Member
Hmm...chciałbym naprawde dobrego obrazu.Zeby był lepszy od Soniaka Ex720(tata ma)Chce mu uświadomic,że sie pomylił:D Nie no oczekuje mocnych kolorów.Sygnał z C+.3D nie potrzebne.Podepne pod PC.Nagrywanie na dyskHDD.No i wolałbym coś z firmy Panasonic,Toshiba.Była mysl nawet nad plazma,ale sam nie wiem.Poradzcie cos.

Karpaj

New member
Bez reklam
Nad ex720 to nawet modele typu philips 5507 lub toshiba 40tl933 wygrywa. Zwłaszcza jeśli chodzi o 3d - bo tak działało naprawdę słabo.
Ale jak chcesz mieć ogromny przeskok - to w sumie tylko WL863, ew. coś w kosmicznych cenach z full led.

giekol

Member
Nad ex720 to nawet modele typu philips 5507 lub toshiba 40tl933 wygrywa. Zwłaszcza jeśli chodzi o 3d - bo tak działało naprawdę słabo.
Ale jak chcesz mieć ogromny przeskok - to w sumie tylko WL863, ew. coś w kosmicznych cenach z full led.

A co z modelem Toshiba 46YL863, był zaraz po serii ZL. W testach wypadał świetnie, ale jakoś zniknął z rynku. W czym rzecz, czy może jak z modelem SV, który kilka lat temu, jeszcze nikt o tym nie słyszał, zastosował strefowe podświetlanie. Był "strzałem w stopę"?

Karpaj

New member
Bez reklam
A co z modelem Toshiba 46YL863, był zaraz po serii ZL. W testach wypadał świetnie, ale jakoś zniknął z rynku. W czym rzecz, czy może jak z modelem SV, który kilka lat temu, jeszcze nikt o tym nie słyszał, zastosował strefowe podświetlanie. Był "strzałem w stopę"?

YL863 to jest to samo co WL863 - tylko z inną ramką i z 1x okularami w zestawie. Matryce i podzespoły identyczne.

Mnie to w sumie smuci, że Toshiba zrezygnowała z full led, bo jednak co innego jak mamy do czynienia z krawędziówką, a co innego z takim cudeńkiem.

giekol

Member
YL863 to jest to samo co WL863 - tylko z inną ramką i z 1x okularami w zestawie. Matryce i podzespoły identyczne.

Mnie to w sumie smuci, że Toshiba zrezygnowała z full led, bo jednak co innego jak mamy do czynienia z krawędziówką, a co innego z takim cudeńkiem.
Tylko, że YL miał aktywne 3D. Więc nie jest to tylko ramka.

Do góry